Kis lakás, nagy elvárásokkal

 

Ezek bizony ma nem összeillő fogalmak. Miért?

Mert:

  • A kis lakás árát ugyan kifizettük, de hogyan tovább?
  • Mennyi pénzünk marad a lakásberendezési álmaink megvalósítására?
  • Vajon lehet a maradék pénzből hangulatos és elvárásainknak megfelelő kényelmes otthont berendezni?

Lehet, de csak lépésről – lépésre és kezdetben kompromisszumokkal.

Bár ma a konfekcionált lakberendezési termékeknek széleskörű választékával találkozhatunk a bútor és lakberendezési áruházak kínálatában, mégis a kis lakások esetében olyan parányi finomságokhoz, apró trükköknek a százaihoz kell ragaszkodnunk, melyek kellékei lesznek az egyéniségünkkel harmonizáló lakásberendezési elképzelésünknek, de az anyagi lehetőségeinket sem terhelik meg mértéktelenül.

Nem egyszerű feladat. Sokan nem is tudják egyedül megoldani ezt a problémát. Ez esetben nem árt, ha az elvárásainkat és a lehetőségeinket egy hozzáértő szakemberrel vitatjuk meg.

Kellő piaci és szakismeret hiányában, bizony könnyen túlléphetjük a rendelkezésünkre álló anyagi keretünket.  Egy lakberendező vagy dekoratőr nem csak álmaink otthonának kialakításában lesz segítségünkre, de szűkös anyagi lehetőségeinknek is gondos őre lesz a tervezésnél, a beszerzésnél az egyedi berendezések gyártásánál és szerelésénél.

 

Ott, ahol a drága művészi tervezést anyagi okokból nélkü­lözni kell, a lakástulajdonosai az otthon szépítést saját maguk végzik el. Ajánlatos ez esetben a tárgyhoz kapcsolódó cikkeket a neten átolvasni, vagy a ma már könnyen hozzáférhető szakfolyóiratoknak a tartalmát áttanulmányozni.

Segítségképen most én is szeretnék néhány olyan külhoni példát bemutatni, amelyben egy egyterű szerény térrel rendelkező lakásnak meghatározó helyiségét osztják meg fiatal párok többféle funkció kiszolgálásra.

 

Most a „home office” korában bizony szükségünk lehet még az oly kicsiny lakás helyiségének is a további felosztására. Ahol eddig aludtunk most helyet kell szorítani egy munkaasztalnak, ahol eddig csak főztünk és étkeztünk ott most a gyerek tanul, ahol meg eddig a nappali szoba volt a tévével most varrósarok vagy éppen számítógép javításához szükséges helyet kell kialakítanunk.

Bizony aj – jaj!

Hogyan lehet mind ezt úgy megoldani, hogy további adósságba ne verjük magunkat?

 

 

A bútorformák egyenes vonalvezetése, a falak egyszerű festése a sok felesleges dekoráció hangsúlyának áthelyezése a lakástextilek díszítő tulajdonságára, nem jelentik majd álmaink feladását, de tekintettel lesznek mind ezek az észszerű, apró változtatások a pénztárcánk vastagságára.

 

Érjük most be egy élénk színű bútorhuzattal, színes rongyszőnyeggel vagy egy színes laminált padlóburkolattal, természetesen a berendezés összképbe harmonikusan illeszkedő berendezési és dekorációs tárgyakkal.

Minden nem megy egyszerre. Fő, hogy van egy lakásunk, amit berendezhetünk és folyamatosan szépítgethetünk.

 

Kiegészítő dekorációnak a színes függönyt és a tér hangulatát fokozó színes díszpárnákat ajánlanám. Ez utóbbiak minél egyszerűbbek, lehetőleg annál nemesebb, annál finomabb anyagból, annál művészibb kivitelben készüljenek. Az üres falfelületeket megfelelő stílusú és színben az összképbe harmonikusan illeszkedő keretezett posztereket, művészi alkotások másolatival, esetleg fotókkal tölthetjük ki.

 

 

A megfelelő hangulat megkomponálásánál, ha az aktuális divat irányzat éppen nem illeszkedik ízlésvilágunkba, csak azért soha ne erőltessük magunkra, hogy a hozzánk majd ellátogatók szemét a sok „modern” drágasággal elbűvöljük. A mi otthonunk, ahogy a mondás tartja: „Legyen a mi várunk!”

Szente Laura dekoratőr

 

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots