Konténeres növények ültetéséről dióhéjban

Az új növényeknek az optimális ültetésére időpontja általában a tavasz és a kora ősz, amikor a talaj hőmérsékletet természetes nedvessége már megfelelő, azért még a nyár elején sem vagyunk késésben.

Ma már szinté valamennyi faiskola árul földlabdás vagy konténeres díszfákat, díszcserjéket és évelő növényeket.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Készítsünk egy ültetési tervet!

A növények helyét az elkészített kertterv szerint jelöljük ki.

Feltétlen figyelemmel kell lenni a várható a különféle bokrok, fák évelők méretnövekedésre! A legdrágább konténeres növény is csak jó talajadottságok mellett válhat kertünk díszévé.

Sajnos természetes állapotában kevés talaj mondható ideálisnak a növényeink számára, ezért némi előkészítés szükséges a telepítéshez.

 

Kötött talajunkat egészítsük ki laza, tőzeges komposztfölddel, míg a homokos alaphoz kötöttebb, humuszban gazdag földet adagoljunk az ültetőgödörbe. Az örökzöld cserjéket és a fenyőféléket a biztos megeredés érdekében földlabdával, vagy konténeres edénybe vásárolhatjuk meg.

Az ilyen növényeket a faiskolákban a gyökerüket körülvevő talajjal együtt kiássák, és a földlabdát szorosan jutazsákba csomagolják, vagy a megfelelő méretű műanyag edénybe ültetik. A földlabdának a gyökérzeten szilárdnak és megfelelő nagyságúnak kell legyen. Az olyan növénynek, amelyiknek a földlabdája kiszáradt a megeredése már bizonytalan.

A földlabdás növényt vásárlás előtt jól vizsgáljuk meg! Csak a hibátlan formás koronájú, cserjék és fák alkalmasak arra, hogy a kertünk dísze legyenek.

Szántó Zsófi (kertészmérnök – Besztercebánya)

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots