Lakásunk levegőjének minősége

Úgy tűnik végérvényesen beköszöntött az ősz. Rövidülnek a nappalok és becsukódnak az éjszakára nyitott ablakok. Elkezdődik a a fűtési szezon. Ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, hogy minél gazdaságosabban működő fűtőberendezéseink mellett milyen egyéb légtechnikai eszközöket szerezzünk be az otthonainkba.

Ezekkel a készülékekkel ugyanis elérhetjük, hogy a lakás minden pontján kellemes hőmérséklet uralkodjon s a fűtéssel együtt járó kellemetlen, sok esetben az egészségünkre is káros száraz levegőt vagy éppen a párosodást, penészesedést elkerüljük.

A légtechnikai készülékek esetében hajlamosak vagyunk, mint költséges dolgokra gondolni. Természetesen az ilyen készülékek árainál valóban a csillagos ég a határ, de egy átlagos, otthoni használatra szánt készülék esetén nem feltétlenül szükséges a legújabbat, legdrágábbat megvásárolni. Ha a szakemberek tanácsaira hallgatunk, anélkül, hogy mélyen a zsebünkbe kellene nyúlnunk már elérhető áron beszerzett készülékeknek a segítségével is tisztább és egészségesebb levegőt lélegezhetünk be otthonunk helyiségeiben.

Nézzük a lehetőségeket!

Párátlanítás:

Komoly egészségkárosító hatása is lehet, ha a levegő páratartalma kellemetlenül magas a

lakásunkban. Ugyanis a párás környezetben gyakori a hidegebb falak berendezési tárgyak penészesedése. A hidegebb hónapokban általában a kisebb alapterületű lakások esetén a nedves ruhák szárítása is okozhat ilyen problémát.

A kifejezetten nyirkos vagy rosszul szellőző épületeknél, helyiségeknél, főleg a fürdőszobában mindenképpen érdemes párátlanítani a levegőt.

Ilyen párátlanító berendezéseket átlagosan 40-45 000 forintért lehet beszerezni, de kifejezetten jól használható

termékek akár már 20 000 forint körül is megvásárolhatók.

Vásárlásnál feltétlenül figyeljünk arra, hogy a megfelelő teljesítményű készüléket válasszuk!

Amennyiben magas a levegő páratartalma érdemes nagyobb víztartállyal, több napi kapacitással bíró páramentesítő készüléket beszerezni.

Párásítás:

Természetesen nem csak a túl nedves, de a fűtés hatására a túl száraz levegő is okozhat problémát. A

száraz levegő a fából készült tárgyainknak, mint például a bútorok, kifejezett káros, de az élő szervezetben is olyan kellemetlen tüneteket okozhat, mint az orrüreg nyálkahártyájának kiszáradása – irritáló köhögés, tüsszögés, allergiás tünetek megjelenése. A nagyon száraz és irritáló levegőjű helyiségekben ezért érdemes levegőpárásítót üzemeltetni.

Két megoldás közül választhatunk:

– A készülék ultrahang segítségével termel párát, és ezt juttatja a légtérbe. Előnye, hogy az ilyen készülék a szoba hőmérsékletét nem befolyásolja, semmiképp sem okoz a helyiség levegőjében fülledtséget.  Ilyen párásító készülék akár már 10 000 Ft körül is elérhető a piaci kínálatban.

– A készülék hő hatására porlasztással párologtatja el a tartályban töltött víz mennyiséget a terem levegőjébe. Hasznos kiegészítő a készülékekbe beépített az UV sterilizáló, Ez a magas frekvenciájú fény, képes a párásításra használt vízben megtelepedő mikrobák kiölni.

Légtisztítás:

A rendszeres takarítás és a szellőztetés mellett a levegő szűrése is jelentős hatással lehet a beltéri levegő minőségére. A légtisztítók elvonják a káros polleneket, allergéneket és szennyező anyagokat. Ezáltal a beltéri levegő friss és egészséges lesz.

Alternatív otthoni fűtés:

Az energiaárak emelkedésével egyre többen gondolkodnak más, első sorban elektromos árammal

működő fűtési alternatívákban. Sokféle készülék áll rendelkezésre a fűtés kiegészítésére vagy kiváltására.

 

Ventilátoros hősugárzók, olajradiátorok, elektromos konvektorok vagy kandallók, de ebben az elképzelésünkben a fűtő funkcióval rendelkező klímák is segítségünkre lehetnek. Az ilyen klíma készülékek, lehetnek azok akár mobil klímák is, kifejezetten gazdaságosan működtethetők fűtésre – hűtésre egyaránt.

Varga Dóra írása nyomán

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots