Miért is művészet a lakberendezés?

Ahhoz, hogy napjaink gyermekei is felismerjék a hazai lehetőségeink keretein belül megvalósítható s a világ lakáskultúrájának esztétikai finomságaival teletűzdelt célszerű és ugyanakkor ízléses és hangulatos megoldásait, egyetemes társadalmi iskolázottságra, műveltségre és világlátásra van szükségük.

 

Csak ettől lehet remélni a lakások otthonosságnak olyan mérvű tökélesedését, mely nem a nyomorúságot, de nem is a “kivagyiságot”, sokkal inkább a lakásából otthont építeni akaró embernek a belső adottságit, egóját tekinti elsődlegesnek.

Ennek az iskolának egyetlen mondanivalója: Keresd az igényesen szépet és a tökéletesen kényelmeset!

A mai iskola, ha nem érti meg, hogy miért van szükség a rajz, ének és testnevelés, vagy éppen a költészet szeretetének tanítására soha nem lesz képes a legfontosabbat megtanítani.

Példának okán azt, hogy milyen módon szenteljük meg életünk pihenőhelyét, családi fészkét, vagyis hogyan válogassunk hozzá, személyiségünkkel harmonizáló színeket, formákat s hogyan teremtsünk a falai között meghittséget, kellemet és kényelmet.

Ugyanis a megvásárolt lakás nem más, csak csupasz falak által határolt kisebb, nagyobb tereknek az összessége. Ez pedig közel sem jelenti azt, hogy a lakás egy kész “otthon”.

Természetesen túlzás lenne egy tanóra kereteit dogmatikus szabályokkal megtölteni. Helyette abból az életérzésből, személyiségünknek olyan esztétikai igényességéből fakadó szikráját kellene ezeken a tanórákon lángra lobbantani, mely szikra képes a családi élet fogalmának fontosságát, az otthon melegét a lakás csupasz falai közé varázsolni. Ezt lehet és kellene is tanítani!

Köszönöm a figyelmüket: Horváth Tamás Lakberendezés. hu magazin szerkesztője.

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots