Nappali szoba berendezéséről néhány mondatban

Miért pont a nappali?

Talán azért a nappali szoba, mert lakásunknak olyan tere, amelyik mindenféle program lebonyolításához a legideálisabb hely. Legyen szó egy családi körben eltöltött zenehallgatásról, egy délutáni teázásról vagy éppen egy baráti társaságnak rendezett kisebb összejövetelről. Ilyenkor a nappali szoba célszerű, hangulatos berendezése még inkább fontossá válik, mint a lakás más helyiségeinek a berendezése. Bár azok sem alább valók.

Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a nappali szobába milyen hangulatú? Milyen formájú, milyen anyagokból készült és milyen színű bútorokkal van berendezve?

De:

Mielőtt bútorokat és más kiegészítő berendezési tárgyakat választanánk a nappali szobánkba, érdemes átgondolni a rendelkezésünkre álló tér adottságait. Kis alapterületű térbe célszerű semleges színű, vagyis natúr fa, esetleg rattan nád, vagy éppen fonott fűzvesszőből készült bútordarabokat a terveink célkeresztjébe állítani.

A pasztelles halvány vagy fehér falszínekhez lehetőleg teljesen fehér bútorokat ne tervezzünk megvásárolni, ugyanis a fehér berendezési tárgyak, főleg a nagyobb darabok esetében igaz ez, a térben megjelenő tárgy képe a határain mindig túlterjeszkedik, vagyis a rendelkezésére álló teret tolakodón betölti, beszűkíti.

Magyarul: Egy kis alapterületű tér fehér bútorokkal, fehér lakástextilekkel – hasonlóan világos függönyözéssel és bútorkárpittal – zsúfoltság látszatát kelti. A tér hangulata nyomasztóvá válik.

A semleges natúr fa bútorok színét a ma divatos és vidám hangulatot árasztó élénk színű és mintázatú párnákkal, terítőkkel és más kiegészítőkkel kedvünkre, ízlésünknek megfelelőn színesíthetjük.

Kis alapterületű térben egyszerű. egyenes vonalú, úgynevezett „kocka” bútorokat válasszunk!

Az ilyen egyszerű formájú bútorokkal a rendelkezésünkre, álló kis alapterület különösebb gond nélkül berendezhető.

Természetesen egy nagyobb térben a falfelületeken, lakástextilekre, már bátran tervezhetünk erősen élénk színeket és hivalkodóbb mintázatokat. Nem lesz zavaró.

Fontos!

A tervezés és vásárlás során soha ne feledkezzünk meg a bútorok és a kiegészítő berendezési tárgyak rendeltetéséről, (funkciójáról) azok hasznosságáról és használhatóságáról.

Divatos ma a letisztult és kényelmes bútorforma, a vidám nagy mintás, élénk színekkel, „trópusi” hangulatot idéző lakástextilek -bútor kárpitok, függönyök, tapéták, szőnyegek.

A mai divatot az egyszerűség és letisztultság jellemzi, fókuszban a használhatósággal és a kényelemmel. Ennek megfelelően a lakberendezési boltok kínálatában a kényelmes és könnyen tisztán tartható bútorokkal találkozhatunk, divatos színű és mintázatú textil kárpitozással. A klasszikus, kanapét, fotelt és asztalt tartalmazó együttesek mellett sarkokban is jól elhelyezhető ülőgarnitúrákat is kínálnak.

Vásárlásnál azt soha ne tévesszük szem elől, hogy a divat mulandó, amíg az otthonosság hangulata, akár az öltözködésben az elegancia, maradandó élmény lesz otthonunk összképének.

 

Győrffy Eszter (Nagyvárad)

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots