Saláta a tavaszi vitaminpótláshoz

A  saláta az egyik legízletesebb, legegészségesebb korai zöld főzeléknövényünk. Nagy A és C-vitamin tartalmánál fogva igyekezzünk most a kora tavaszi hónapokban minél gyakrabban asztalra adni.

Mint tudjuk a vitaminok a sejtek működését segítik elő, hiányuk sok baj és betegség előtt nyitják meg az ajtót. A vitaminok sajnos megszűnnek az erős főzéstől, de mérsékelt párolással a C-vitamin kivételével ez hátrányos állapot kiküszöbölhető.

A C-vitamin csupán csak nyers állapotban található meg a zöldségfélékben. salátában, ahogyan a gyümölcsökben is. A B vitamin ellenben főzésálló, ezért kompótokban, gyümölcslevesekben, befőttekben szinte érintetlenül marad.

Salátát főleg, ha a tavaszi C-vitamin hiányunkat akarjuk pótolni, csak is nyers állapotában fogyasszuk. Cukrozott, vagy édeskével ízesített salátánkat még ízletesebbe tehetjük, ha a tálat két – három hasított gerezd fokhagymával bekenjük.

A salátát, ha megmossuk, azt mindig szitán csepegtessük le. Ne hagyjuk a leveleket vízben állni, fonnyadni!

Nagyon egészséges salátát adhatunk fel az asztalra, ha egy kis tányérba egy fejes salátát három – négy felé vágunk, gyengén sózzuk esetleg cukrozzuk, de vizet ekkor már nem használunk hozzá.

Ezt követően, közvetlen a tálalás előtt az alábbi mártással öntjük nyakon:

  • 2 nyers tojássárgája (egyik lehet, akár főtt is)
  • 1 kis csésze (mokkás) 20% – s tejföl
  • só és citromlé ízlés szerint (lényeg, hogy elég savanykás legyen)

Ezeket kis tálban lágy habosra kikeverjük.

Akik a tejes termékeket, mint a tejfölt nem bírják fogyasztani, helyette a nyers tojássárgájába keverjenek néhány csepp olíva olajat és azt öntsék a saláta levelek közé.

Táplálóbbá tehetjük salátatálunkat, ha főtt kifli burgonyát (salátaburgonyát) és egy – két főtt tojást karikázunk a levelek köré.

A tálat negyedekre vágott paradicsom darabkákkal és friss   retek karikáival színesítjük.

A tejföl A és D vitamint tartalmaz, a tojássárgája A vitamint, a citromlé C vitamint, amíg a saláta levelek a C vitaminon kívül sok olyan ásványi sót, melyek a szervezetünkből nem hiányozhatnak.

Holnaptól kezdve már én is minden nap az asztalra feladom.

Horváth Franciska – Dietetikus (Wien)

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots