A gyerekszoba helye 1/2

A modortalan emberre, bár nem midig fedi a valóságot, legtöbb esetben mégis csak illik az a mondás: ” Nem volt gyerekszobája.” Régebbi időkben kiváltság volt a gyerekszoba fogalma, éppen úgy vidéken a parasztházakban, mint a városi bérlakások legtöbbjében. Ma sem könnyű az élet, de a gyermekes családok, a családi támogatások segítségével már egyre inkább olyan lakásokat tudnak megvásárolni, vagy bérelni, amelyekben a gyermekeik számára külön szobát tudnak berendezni. Következő írásainkban ehhez szeretnénk a teljesség igénye nélkül néhány könnyen befogadható tanácsot adni.

 

GYEREKSZOBA NÉGY ÁGGYAL

 

A gyerekszobának, amíg nem lesz ovis a gyerek, a szülők hálószobájának közelében a helye. Attól meg óvva intenék mindenkit, legalább is gyerekek kamasz koráig, hogy külön szinten kerüljön kialakításra, szülök és a gyermekek szobája! Csecsemőknél ez még akkor is igaz, ha modern technikát kihasználva elektromos bébi csőszt alkalmazunk a kicsi őrzésére.

Azon kívül, hogy éjjel a gyereksírásra lépcsőn rohangáló szülök zajt csapnak és ezzel felverik a ház nyugalmát, többi gyerekek, nagyszülők álmát, még balesetveszélyes is. Több gyerekszoba esetén kívánatos azokat egymáshoz a legközelebb elhelyezni. A testvérek­nek az ilyen egymáshoz közeli elhelyezés biztonságot ad. A gyerekszobák mellé ez esetben érdemes egy külön vizesblokkot is betervezni külön zuhanyzóval, mosdóval és külön vécével.

 

BAKFIS SZOBA

 

Nem minden családnak adatik meg egy ilyen kedvező és célszerű lakásfelosztás. Nos, ha a gyerekek egy térbe kerülnek elhelyezésre, gondoskodni kell a saját kis életterük külön választására, elhatárolásra. Bár ez esetben minden gyermek rendelkezik majd a saját kis birodalmával, mégis szükség lesz egy nagyobb közös térnek a kijeleléséről is, ahol együtt játszhatnak, rajcsúrozhatnak.

 

GYEREKSZOBA TINI

 

Gyerekeink, amikor kinőnek az állandó szülői felügyelet alól, érdemes számukra egy a szülők szemeitől minél távolabb eső szobát, vagy szobákat kijelölni. így elejét vehetjük annak, hogy a hozzájuk látogató barátoktól, valamint a későn hazaérkező kamaszoktól az otthonunk átjáró házzá váljon.

 

Kásler Olga dekoratőr

Folytatás a következő cikkekben olvashatók:

http://lakberendezes.hu/helyisegek/gyerekszoba/gyerekszoba-helyigenye-i3/

http://lakberendezes.hu/helyisegek/gyerekszoba/gyerekszoba-helyzete-a-lakasban-i4/

http://lakberendezes.hu/helyisegek/gyerekszoba/gyerekszoba-stilusa/

http://lakberendezes.hu/helyisegek/gyerekszoba/gyerekszoba-idealis-tajolasa-i-6/

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots