A tizenéves szobája

Látványtervezés és megvalósítás, lakberendező segítségével

 

A tizenéveseinknek nem csupán a helyes nevelésük, de a szobájuk berendezésének megtervezése és kivitelezése sem könnyű feladat. Felnőtté válásuk minden pillanatában folyamatosan felbukkanó problémák egyike, főleg, ha a gyakran változó hangulatukat is figyelembe kívánjuk venni, úgy berendezni a szobájukat, hogy abban otthon is érezzék magukat.

 

 

 

Mi szülők szeretnénk, hogy a szobájuk szép, vidám, ízléses, könnyen rendben tartható legyen, ahova öröm bárkinek belépni. Ám ez többnyire csak álom marad. Csemetéinknek legtöbbször, erről nagyon is más az elképzelésük.

 

„Hogy a kecske is jól lakjon és káposzta is maradjon” mondás értelmében egyetlen módja van a kiegyezésnek, ha összeülünk az érintettekkel s meghallgatjuk újabbnál is újabb elképzeléseiket, majd velük közösen – természetesen az ésszerűség határain belül – megtervezzük szobájuk korukhoz és vérmérsékletükhöz illő berendezését.

 

Tudom, ha ez tényleg ilyen egyszerű lenne az életben is, mint azt most olvasták, minden szülő, akiknek tízen éves gyerekeik vannak, legalább tíz évvel tovább élnének. De vigasztaljon mindenkit annak a tudata, hogy misem voltunk az ő korukban különbek, csupán a lehetőségeink voltak szegényesebbek.

 

Mi akkor mégis a tanácsom?

Nos, egy idegen, talán egy kicsit kórban a gyermekeinkhez közelebb álló idegen, lehetőleg egy lakberendező közbeiktatása a vitás kérdések megnyugtató kijárására nem árt, ha van.

Ilyenkor egy jól megválasztott lakberendező a jelenlétével és közel sem tolakodó szakmai tanácsaival, mint semleges közreműködő, segíteni tud egy optimális – anyagiakban, funkcionálisan és esztétikailag is helyes, kompromisszumokra hajazó lakberendezési elképzelés kialkudásában és megvalósításában.

 

 

A vitatott részeknél egy szakember olyan alternatívákat tud felkínálni, melyek addig talán még egyik fél eszébe sem jutott, esetleg nem is halottak ahhoz hasonló megoldásokról sem. Segítségével jelentősen nő annak az esélye, hogy mindenki számára megfelelő lakberendezési elképzelés kerülhet majd megvalósításra.

Melyek a leggyakrabban vitatott kérdések és azok hogyan rendezhetők?

• A szoba, uralkodó színvilágát, mivel az többnyire vérmérséklet kérdése, hagyjuk kiválasztani a szoba tulajdonosának. A lakberendező ilyenkor is szolgálhat jó tanáccsal. Segíthet a fekete, vörös sötétlila és egyéb vad, depressziót elősegítő színes falak elleni harcban.

 

• A gyermek szokásait és hobbitevékenységét ismerve, vele közösen ajánlatos azok helyét és helyszükségletét kijelölni, míg a tárolandó ruhák, könyvek, számítástechnikai és más fontos iskolai és használati tárgyak mennyiségéhez szükséges tároló helyek tervezésénél már feltétlen kérjük ki a lakberendező véleményét is.

 

• Ebben a korban már a gyermekeink is ‘élnek társasági életet. Jönnek hozzájuk barátok, osztálytársak, néha még ott is alszanak. Éppen ezért tervezni kell a szobájukba megfelelő mennyiségű ülőhelyet és a zenehallgatáshoz nélkülözhetetlen, heverészésre és álmodozásra is alkalmas mobil (mozgatható) bútoralkalmatosságokat.

 

 

• A bútortextilek, úgy, mint; bútorhuzat; függöny; drapéria; szőnyeg, vagy mint; tapéta és világító testek kiválasztása és vásárlása is legyen közös feladat, Előtte azért nem árt a tervezővel közösen felmérni és kijelölni a vásárlások színhelyét és megismerni azok kínálatát. A gyerekek türelme és figyelme ugyanis véges, vagyis tudjuk előre, hogy hova akarunk majd menni s mit kell megmutatni. Amennyiben nem így cselekszünk, csak nyűg lesz az egyébként kellemesnek ígérkező beszerző körút!

Mint láthatjuk egyáltalán nem teljesíthetetlen feladat előtt tálunk, amikor egy tinédzser szobájának a berendezésével kell megburkoznunk. Csupán ezt a néhány tanácsot, ha megfogadják, máris beljebb lesznek azon a bűvös, elsőre zártnak tűnő körön belül, mely nem Végezetül egy 3D-ben tervezett ifjúsági szoba berendezésén keresztül (tervező: Papp Zsuzsa lakberendező) szeretném a bemutatni a fent leírt tanácsaimnak gyakorlatban történő megvalósíthatóságának egyik lehetőségét:

 

 

 Első lépésben felmérjük a berendezésre alkalmas helyiséget. Minden méret, még a magassági méretek is szükségesek.

 

 

 

 

A szoba berendezési alaprajzának elkészítése. Figyelembe véve: hobbi – tanulás – tárolás – barátok fogadására alkalmas ülőbútorok helyigényével.

 

 

Végezetül egy 3D-ben tervezett ifjúsági szoba berendezésén keresztül (tervező: Papp Zsuzsa lakberendező) szeretném a bemutatni a fent leírt tanácsaimnak gyakorlatban történő megvalósíthatóságának egyik lehetőségét

 

 

 Vázlatos látványterv készítése. (Az eddigi vázlatokból már érdemes egy becsült költségvetést is elkészíteni. Természetesen ehhez már szükséges egy egy anyag és színminta terv elkészítése is (kollázsnak nevezzük)

A színvilág és az anyagok, valamint a megfelelő világítás kiválasztása után elkészülhetnek a végső fotó – realisztikus látványtervek is. Ezek a képek még nem a teljes valóságot csupán ahhoz nagyon hasonlító látványt nyújtanak.

A fotó – realisztikus tervek megtekintése után, még mindig van lehetőségünk a színvilágon változtatni, de a berendezés képén már csak úgy módosíthatunk, ha mindent elölről kezdve megismételünk. Jelen esetben tételezzük fel, hogy  minden érdekelt egyetért, elfogadja a közösen kialakított lakberendezési elképzelést. Ez esetben készül még egy egy műszaki leírás, a tervezett bútorokról M 1:10, vagy M 1:20 léptékű kiviteli terv – ez alapján dolgozik az asztalos, kárpitos, villanyszerelő – majd egy végleges költségvetés. Ez utóbbi tartalmazza az összes munkálatok teljes és részletes költségét.

Végezetül nézzük meg az elkészült  mintaszobánk képeit, most már valós fotókról mutatva:

A fiatalos elemkiosztás alkalmas a sok könyv, a ruhák és a hobbi motor gyűjtemény tárolására is, melyre az üveges szekrénybe épített spotlámpák hívják fel a figyelmet. A hangulatvilágítást a felső elemek mögé rejtett világítótest adja. A csíkos mennyezet nem szokványos, itt térnövelő hatása van.

A tetőtéri szobában kevés a tároló szekrény elhelyezésére használható fal, a sarokszekrény segít ezen a gondon, miközben remek helyet biztosít a tv-nek, amely így jól látható a szoba bármely pontjáról. Az ülőkék a falhoz tolva a rend érzetét keltik.

 

 

 

 

A „bulizós” szoba, ahol le tudnak ülni legalább 6-an kényelmesen, ám mégis egy csoportban, mindezt nem „felnőttek” módjára, hanem fiatalosan.

 

 

 

 

Ha szükséges, a fiókos kis gurulós elem asztalkaként használható, de akár még egy ülőhely is lehet! Az íróasztal ideális helye az ablak mellett van, ahol nem tükröződik a kintről jövő fény a monitorban, ám a tanuláshoz viszont elegendő.

 

 

 

 

És végül a praktikusság: ha a vendégek közül valaki éjszakára is marad, az ülőkék és az ágy egy nagy ággyá tolható és rögzíthető össze!

 

 

 

A terveket és a fotókat Papp Zsuzsa lakberendező készítette.

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots