Becsengettek

Ma már becsöngettek vége a diákszabadságnak

 

A diákok bánatára, vagy éppen örömére ma elkezdődik az új tanév. Vége szakad a gondtalan nyári életnek. Szorgalmas, de egyben fáradságos munka kezdődik most diáknak, szülőnek egyaránt.

Izgalommal tele napok ezek, főleg az olyan szülők számára, akiknek a gyermeke az óvodából most ül át az iskolapadba. A tanszervásárlás és a könyvek beszerzése mellett a gyerekszoba átalakítása, átrendezése sem várathat tovább magára.

 

 

 

Mivel kezdjük?

 

Talán kezdjük a falfestéssel

Ahogy nőnek a gyerekek, úgy változik az ízlésük, és nő az igényük az önkifejezésre az élet minden területén. Mivel a szobájukban töltik az idejük legnagyobb részét, egyáltalán nem mindegy, milyen hangulatot áraszt majd a helység összképe, de az sem, hogy mennyire kényelmes és praktikus annak berendezése és mesterséges megvilágítása.

 

 

 

Most jött el az ideje annak, hogy a kisdedkori mesemintás tapétát az iskolás gyermek által választott színű festett falra cseréljük. Természetesen megfelelő képi dekorációval, vagy olyan írható és firkálható tapéta felülettel, melyről a nem kívánt szöveg, vagy firkálás könnyen eltávolítható, és könnyen tisztítható.

 

 

 

 

 

A falszínének megválasztásnál, nem árt tisztába lenni azzal, hogy egy élénk természetű gyermek esetében a meleg, túlizgató színeket, mint vöröset, narancsot inkább kerülni kell, míg egy visszafogott, álmosságra hajlamos gyermek estében a hideg színeket, kéket, zöldet és ezek árnyalatait nélkülözzük.  A színek tulajdonságairól és az emberi hangulatra gyakorolt hatásukról már több cikkemben is részletesen kitértem. Röviden csak annyit, hogy bizonyos színek élénkítők, serkentők, míg megint más színek nyugtatnak higgadtságot sugároznak.

Egy biztos, bármelyik színt is választják, gyermekink szobájuk színének hassunk oda, hogy ezeknek a színeknek lehetőleg a pasztell, világos változati kerüljenek a falra. Erős, komor színek a gyermeki lélek számára félelmet keltők, álmatlan éjszakákat okozhatnak.

 

Kész a fal, de mi legyen a gyerekszoba berendezésével:

 

Bizony, annak is most jött el az ideje, hogy a kisgyermekkori ágyat, kis asztalt, kis széket, játékpolcokat olyan bútorokra cseréljük, melyek talán még a gyermek középiskolás korában is használható lesz. Azzal is most szembesülőnk, hogy a nem régen még tágasnak tűnő gyerekszoba, hirtelen szűkös lesz az új berendezés számára. Ezen sajnos a mai lakásárak mellett nem igen lehet segíteni, de a praktikus bútorokkal enyhíteni tudunk, a fennálló probléma megoldásában. Kis alapterületű térbe, főleg több gyermek esetén, érdemes olyan emeletes ágyat beszerezni mely alatt elfér az íróasztal és egy kisebb akasztós, polcos ruhásszekrény.

 

 

 

 

Az asztalra megfelelő fényerősségű és minőségű asztali lámpa kerüljön, míg az asztal mellé magasságában állítható, szövet kárpitozású, kimondottan gyermek számára készült széket válasszunk. Figyelem! Nagymamától örökölt, vagy a szülők megunt bútorai és tárgyai ne a gyerekszobában kerüljenek elraktározásra!

 

 

 

 

A gyermek ruházatát és cipőit érdemes átvizsgálni. Az iskolába járáshoz megfelelő időt álló, tartós, könnyen tisztítható és mosható holmit érdemes csak beszerezni.  Az iskolai ruházat ne legyen divatbemutató tárgya! Legyen kényelmes és praktikus, színeiben mindig a gyermek egyéniségéhez illő összeállítások legyenek a mérvadók!

Hasonló témájú cikkek:

http://lakberendezes.hu/dekoracio/elkezdodott-a-suli-vagod/

http://lakberendezes.hu/helyisegek/gyerekszoba/gyerekszoba-alapveto-kovetelmenyeirol-11/

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots