Bútort és dekorációt választunk a tanuló gyermek szobájába

De hogyan?

Amikor kijelöltük a gyerekszoba három zónáját úgymint: játszóhely – tanulóhely – hálóhely, ezek után döntenünk kell a szoba berendezésének a bútorairól és dekorációjáról.

 

Gondoljuk arra, hogy a gyermek, gyermekek növekednek. Hamarosan maguk szeretnék majd meghatározni a saját szobájuk berendezésének a képét. Az első osztályban a lányok és a fiúk még gyermekek, de a hatodikos -hetedikes gyerekek már tinédzserek. Ezért már az elején érdemes olyan bútorokat választani, melyek több célra használhatók, idővel könnyen átalakíthatók

Nézzük az asztalt!

Az asztal kiválasztásánál a legfontosabb a munkafelület szélessége és a lap magassága. A formatervezés fontos a belső szépség szempontjából, ám ez nem lehet ellentmondásban az emberi léptékarányosság szabályaival. Gyermeknek a gyermek méreteihez igazodó bútorokat kell választani! Ne akarjuk a nagypapa hagyatékából megmaradt íróasztalt a gyerekre ráerőltetni

 

 

Bár a gyermek még csak alsó tagozatos a tanulóasztalának már központi szerepe van szobája berendezésben. Állhat a padlón, függhet a mennyezetről, lenyitható lehet egy szekrényből, vagy éppen a falról, sőt még az is elképzelhető, hogy összehajtható és elfér a szekrényben, vagy éjszakára a falnak támasztva. A lap magassága és szélessége arányos legyen a gyermek méreteihez és rajta elhelyezni kívánt tárgyak mennyiségével és azok helyigényével.A tanuló asztalának megfelelő magasságúnak és szélesnek kell lennie! El kell férjenek rajta tankönyvek, füzetek és egyéb tanszereknek, de a notebookoknak vagy még egy monitornak is. Az asztal lapja legyen vakítás és csillogásmentes, vagyis matt, hogy ne fárassza a visszatükröződés a szemet. Ideális kemény műanyag bevonattal ellátott felület mert sem toll, sem a ceruza nyoma nem látszik meg raja.  Könnyen tisztán tartható és fertőtleníthető. A lap szélességének ideálos mérete 60 – 80 cm. Az asztal alá kerülhet a számítógép tárolóegysége, és minden más, ami a tanuláshoz szükséges. A monitor hely hiányában egy készen megvásárolható mozgatható konzol segítségével akár még a falra is rögzíthető. Könyvek, füzetek az asztal melletti tároló állványon, vagy fali polcon nyerhetek elhelyezést.A tanuló asztala, akkor ideális, ha annak asztallapjának magassága és dőlésszöge változtatható. Egy ilyen asztalnál kényelmes rajzolni és játszani. Amennyiben az asztallap magassága nem változtatható meg, az esetben megfelelő magasságában állítható székre van szükség az asztalhoz.

 

Milyen legyen a tanuló gyermek széke?

A szék kiválasztásakor fontos szempont az ülésmagasság. A gyermek lábának a padlón van a helye. Lényeges, hogy a térd és hát mindig derékszöget zárjon be! Térd és az asztallap közötti távolság legyen legalább 10 cm. A felnőtt irodai szék nem alkalmas gyermek tanulóasztalához!

 

Az ülőfelület túl mély, minek következtében a gyerek a szék szélén fog csak ülni. A széknek feltétlenül kényelmesnek kell lenni a gyermek számára, ellenkező esetben ugyanis könnyen elfárad, figyelme a feladatról hamar elterelődik. Ilyen kényelmes székek ma már viszonylag olcsón nagy választékban beszerezhetők a kereskedelemből.

 

Milyen legyen a tanuló gyermek ágya?

Az iskolás gyerek gyorsan növekszik, ezért, ha lehet azonnal két méter hosszú ágyat vásároljunk. Aludhat kinyitható kanapén, fotelágyban, vagy a padlóra, éjszakára leteríthető matracon, de a fekvőfelület, vagyis a matrac minősége legyen kifogástalan! A tanulásra összpontosítani csak a kipihent gyermek képes!

 

Annak érdekében, hogy a tanuló maga vigyázzon a ruháira, a gyermek méreteihez optimálisan illeszkedő magasságú ruhás szekrényre van szüksége. Egy optimális magasságú szekrény akkor van helyesen megtervezve, ha gyermek magasságához még hozzáadunk 30 cm-t Ez fölötti polcos részt már csak a szülő képes kihasználni. A ruhás szekrény akkor ideális, ha vannak bene polcok és fiókok. Amennyiben ezek a tárolóhelyek már nem férnek el a szekrényben, akkor mindenképpen egy polcos – fiókos komódra lesz még szükség a gyerekszobában.

 

 

Kevés hely esetén a ruhák kerülhetnek mobil guruló ruhaállványra, míg az apróbb holmik, mint zoknik, fehérneműk a mobil ruhaállvány alsó vázán elhelyezett színes tároló dobozokba.  A ruha állványt megfelelő színű textillel takarjuk, alatta a ruhát a pórtól védve.

 

Könyveket, füzeteket, notebookot alacsony szekrénybe, tároló állványra   vagy fali polcokra helyezzük el.  Hely hiányában az ablakmélyedésben is találhatunk helyet az ilyen holmik tárolásra.

A játékaikat és gyűjteményeiket színes tároló dobozokba helyezhetik el a gyerekek. Ezek a dobozok egy nyitott állványra összehordva alkothatnak egy tárolórendszert, vagy éppen a zónákat is elválaszthatják egymástól. A felsorolt főbb berendezési tárgyak mellé, amennyiben erre megfelelő hely áll rendelkezésre, még sportolásra alkalmas eszközöket, mint például: bordásfalat, gyűrűhintát, mászókötelet, súlyzót célszerű betervezni.

 

Milyen legyen a tanuló gyermek szobájának helyes megvilágítása?

A tanuló minden nap több órát tölt az asztalánál vagy szobájának más zónájában. Nagyon nagy mennyiségű hideg, erős fény fárasztó a szemnek, ellenben segít koncentrálásban. A helyiség fő világításának inkább a meleg fény ajánlott, míg asztali lámpának egy semleges fehér polarizált fényt kibocsájtó izzó alkalmasabb. A túlzott fényerő miatt a halogénlámpák nem alkalmasak egy iskolás gyermek szobájába.

A mennyezeti lámpa fénye nem elegendő a házi feladat megírásához és a lecke elolvasásához. A tanuló asztalán, ha a gyermek jobbkezes a fény mindig balról érkezzen s világítsa meg a munkafüzetét, könyvet, vagy a számítógép billentyűzetét. Az ilyen fény nem rontja a látást, és a kéztől származó árnyék sem zavarja az írást. Az asztali lámpa a lapra rögzíthető csipesszel, lóghat alá a mennyezetről, de kényelmesebb és jobb megoldás, amikor karos, és a kar segítségével a fény a megfelelő helyre irányítható.

 

A gyerekek szeretik amikor szobájuk bizonyos részei fényszegényebbek, míg más helyei fényárban úsznak. Kedvelik a dekorációs világítást melyet LED -. s színes füzérekkel, mennyezeti színváltós lámpatestek felszerelésével, elképzelésük szerint könnyen megvalósíthatunk. Fokozhatjuk a szobájuk kívánt hangulatát színes girlandokkal, LED-csíkokkal, fluoreszkáló csillagokkal, képekkel, vagy a mennyezet kerülete mentén megvilágított indirekt világítás díszítéssel.

 

Milyen színek ajánlatosak egy tanuló gyerek szobájában?

 

Talán azt kezdetnek nem árt kijelenteni, hogy a túl élénk gyermek szobájában lehetőleg tartózkodjunk az erősen serkentőleg ható színek használatától, mint a narancs vörös, vagy a vörös, ugyanakkor a túl nyugodt, aluszékony gyermek szobájában meg a hideg, mint a sötét zöld, vagy kék színek túlzásba vitt alkalmazásától!

 

 

A színek kiválasztásában a gyermek közreműködése kikerülhetetlen.

A szín ne legyen stresszes vagy fárasztó. Semleges árnyalatok – bézs, barack, tejeskávé, világosszürke, halványzöld jó választásnak tűnnek. A belsőépítészetben létezik egy szabály: használjon legfeljebb három élénk színt, és azok árnyalatait! A fekete, fehér mivel nem szín, minden színpárhoz, szín hármashoz jól illeszthetők. Kedvezők a színeknek fehérrel lágyítót változatai az úgy nevezett pasztellszínek.

 

A fiatalabb diákok inkább a nagy, színes mintákat részesítik előnyben, míg a tinédzserek szeretik az erős kontrasztokat és nagy fekete-fehér szürke felületeket. A belső tér dekorálásánál előnyös a sok fényes tárgy, Fényes keretezésű képek és fényképek a falon, a sok színes doboz és egy élénk színű, vagy mintázatú szőnyeg a padlón.

Milyen legyen a fal színe és dekorációja?

A tanuló gyermek, vagy gyermekek szobájában praktikusabb a falak festése. A festet falat egyszerűbb és olcsóbb felújítani, mint a tapétával burkoltat. Nem zavaró, ha térképek, plakátok, vagy kedvenc színészeik, énekeseik, sportolók képei, esetleg tőlük idézetek kerülnek a falara.

 

Érdekes megoldás az, amikor palafestékkel festik le egy falát a szobának. Erre krétával rajzolni írni lehet. Más ilyen lehetőség az olyan fólia tapéta, amelynek a felületéről még a filctollak nyoma is könnyen eltüntethető A ilyen fólia egy sima felületre van ragasztva, és nemcsak a fal, hanem az ajtó, asztal, szék és akár a padló díszítésére is alkalmas. Krétával rajzolnak és írnak rá a gyerekek nekik tetsző képeket és szövegeket, akár egy táblára vagy aszfaltra, melyet, amikor megunnak egyszerűen letörlik.

 

A gyermek, még ha tinédzser is, sok időt tölt a padlón. Rajta játszik, olvas, rajzol, rejtvényeket fejt, vagy csak álmodozva heverészik. Jobb, ha a padló meleg és csúszásmentes. Ezért legyen parafa, vagy könnyen tisztítható szőnyeg. A szőnyeget teríthetjük parkettára, laminált padlóra, kerámialap felületére. Éjszakára, amikor az ágyat kell alváshoz kinyitni a szőnyeg felcsavarható és a kijelölt helyen másnapig eltárolható. A szőnyeg könnyen cserélhető és beilleszthető a szoba belső terének összképébe.

 

 

Az iskolás gyermek, vagy gyermekek szobája nem csak egy játszószoba, hanem háló és tanulószoba is egyben. Mielőtt nekifogna a megtervezéséhez feltétlen kérdezi ki gyermekeinek a véleményét az elképzelésével kapcsolatban!
A gyerekszoba felújítása és dekorálása gyermeknek és szülőnek egyaránt kellemes és kedves feladat. Sok sikert hozzá!
Kapcsolódó cikkek:

http://lakberendezes.hu/dekoracio/tanulni-fognak-a-gyerekek/

http://lakberendezes.hu/helyisegek/gyerekszoba/jatszoter-tanulohely-halohely/

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots