Gyerekszoba helyigénye. I/3.

A modortalan emberre, bár nem midig fedi a valóságot, legtöbb esetben mégis csak illik az a mondás: ” Nem volt gyerekszobája.” Régebbi időkben kiváltság volt a gyerekszoba fogalma, éppen úgy vidéken a parasztházakban, mint a városi bérlakások legtöbbjében. Ma sem könnyű az élet, de a gyermekes családok, a családi támogatások segítségével már egyre inkább olyan lakásokat tudnak megvásárolni, vagy bérelni, amelyekben a gyermekeik számára külön szobát tudnak berendezni. Következő írásainkban ehhez szeretnénk a teljesség igénye nélkül néhány könnyen befogadható tanácsot adni.

 

CSECSEMŐ SZOBÁJA

 

Egy kisgyerek számára alapszükséglet a megfelelő méretű élettér biztosítása. Hogy mekkora legyen a gyerekszoba ez nem csak a gyermekek létszámától és korától függ. A gyermek habitusát, mozgásigényét is minden esetben figyelembe kell venni. Ezen kívül nem minden szülő kedveli, ha az egész lakás egy játszótér. Olykor a felnőtteknek is szükségük van gyermekektől „mentes”, privát szférára a közös otthonukban.

A várak és babaházak helye nem a nappali szoba, de még a konyha sem.  Ahhoz, hogy a gyerekeket már kis koruktól rendre lehessen szoktatni, számukra saját birodalmat, játszásra és pihenésre alkalmas, méreteiben ezekhez a célokhoz igazodó lakóteret kell – kellene biztosítanunk.

 

GYEREKSZOBA GALÉRIÁS 02

 

Már is felmerül annak kérdése, hogy vajon mi a minimális helyigénye egy olyan gyerekszobának, amelyben el kell férjen egy babaágy, később kiságy majd kanapé, egy szekrény a ruháknak, pelenkázó – később íróasztal székkel, egy nyitott polc játékoknak, könyveknek?

 

A felsoroltakon kívül az sem baj, ha gyerekszobában elhelyezhető egy kényelmes fotelt a szoptatáshoz, majd idővel egy karszék, amelyikből lefekvés után az esti meséket olvashatjuk gyermekeinknek. Kisdedek esetében betegségük, vagy nyugtalan éjszakáik idején sem jön rosszul a szülőknek egy ilyen, pihenésre is alkalmas ülőhely a gyerekszobában.

Célszerű bútordarabja lehet még a berendezésnek egy minden játékot elnyelni tudó padláda, amelyikbe a kicsik lefekvés előtt – tőlük elvárható mosón – gyorsan beledobálhatják a plüssállatkáikat, babáikat, építőjátékaik elemeit.

 

GYEREKSZOBA 100

 

Min­den gyerekszobában feltétlen hagyjuk középen egy akkora üres teret, ahol a gyerek, vagy gyermekek a játékaikat gondtalanul felállíthatják, összerakhatják. Ezt a felületet könnyen kirázható, könnyen tisztítható szőnyeggel takarjuk. Legjobb erre a célra a filcanyag. Viszonylag olcsó és sok szín közül választhatunk.

 

Pokój Pernille 🌸👑

 

Tudom, sok esetben a felsorolt igények, akár még túlzásnak is tűnhetnek, mert a rendelkezésünkre álló lehetőség általában szűkösebb a kelleténél. Ez esetben is van megoldás. Olyan magas lábakon álló gyerekágyat, vagy gyerekágyakat kell a szobában elhelyezni, amely ágy, vagy ágak alatt, nem csak egy szekrény, de akár még tanulósa­rok, vagy éppen egy játszókuckó is beépíthető.

 

Dr Zsinka Nelli óvoda vezető

Folytatás a következő cikkekben:

http://lakberendezes.hu/helyisegek/gyerekszoba/gyerekszoba-helyzete-a-lakasban-i4/

http://lakberendezes.hu/helyisegek/gyerekszoba/gyerekszoba-stilusa/

http://lakberendezes.hu/helyisegek/gyerekszoba/gyerekszoba-idealis-tajolasa-i-6/

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots