Gyerekszoba ideális tájolása I/6.

A modortalan emberre, bár nem midig fedi a valóságot, legtöbb esetben mégis csak illik az a mondás: ” Nem volt gyerekszobája.” Régebbi időkben kiváltság volt a gyerekszoba fogalma, éppen úgy vidéken a parasztházakban, mint a városi bérlakások legtöbbjében. Ma sem könnyű az élet, de a gyermekes családok, a családi támogatások segítségével már egyre inkább olyan lakásokat tudnak megvásárolni, vagy bérelni, amelyekben a gyermekeik számára külön szobát tudnak berendezni. Következő írásainkban ehhez szeretnénk a teljesség igénye nélkül néhány könnyen befogadható tanácsot adni.

 

 

Amikor új lakásba költözünk, a gyerekszoba helyének kijelölésénél feltétlen ügyeljünk annak tájolására. A természetes fény hiánya bár ma már korszerű mesterséges világítással viszonylag jól helyettesíthető, de a napfény szervezetünkre gyakorolt jóságos fiziológiai hatását pótolni, még nem tudja. Fontos, hogy a gyerekszoba kellően világos legyen. A túlzott benapozás sem egészséges, ezért a túlzott fény ellen is védekezni kell. Erre a célra különféle árnyékolók, úgy, mint: roló, zsalu, redőny vagy a sötétítő függönyök kiválóan alkalmasak.

 

 

 

A gyerekszoba számára részesítsük előnyben a déli, dél-nyugati, vagy dél-keleti fekvésű nagy ablakos helyiségeket. Északi tájolású helyiség nem csak gyerekszobának, de semmilyen más életvitel szerű lakhatás céljára nem alkalmas.

 

 

 

 

Amennyiben a gyerekszoba ablaka kelet leié néz a már leírtak szerin feltétlenül szereljünk az ablakra megfelelő sötétítőfüggönyt, redőnyt, vagy rolót! A nyugati tájolás inkább nagyobb már óvis – illetve iskoláskorú gyerekek számára ajánlható. Ők a délelőttjeiket inkább óvodában, vagy az iskolában töltik. Számukra így a délutáni napsütés bőségesen pótolja a délelőtti órák napfényes óráit. A déli fekvés, bár inkább műteremnek, fürdőszobának ajánlható, ám ha mégis rákényszerülnünk a gyerekszoba helyének idetörténő kijelölésére a mesterséges megvilágításnak komoly szerepe lesz a szoba hangulatának főleg színvilágának a kialakításában. Sok és erős, de világos szín legyen az ilyen fekvésű gyerekszoba összképi meghatározója.

 

 

Szántó Piroska lakberendező

Folytatás a következő cikkekben olvasható:

http://lakberendezes.hu/helyisegek/gyerekszoba/gyerekszoba-alapveto-kovetelmenyeirol-11/

http://lakberendezes.hu/helyisegek/gyerekszoba/a-gyerekszoba-helye-12/

http://lakberendezes.hu/helyisegek/gyerekszoba/gyerekszoba-helyigenye-i3/

http://lakberendezes.hu/helyisegek/gyerekszoba/gyerekszoba-helyzete-a-lakasban-i4/

http://lakberendezes.hu/helyisegek/gyerekszoba/gyerekszoba-stilusa/

http://lakberendezes.hu/helyisegek/gyerekszoba/gyerekszoba-idealis-tajolasa-i-6/

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots