Iskolás lesz a gyerek

Szeptembertől az iskolákba ismét becsengetnek.  Nem is olyan régen még oviban játszó gyermekeink hamarosan beülnek a fogadásukra gondosan feldíszített tantermeik padjaiba. A kis “szemünkfényei” ezután már az iskolák kis diákjai lesznek.GYEREKSZOBA II. 02

A nyaralásból hazatérő szülők ilyenkor sietve keresik fel a tanszereket, gyermekruházatot árusító boltokat. Aztán, mikor végre mindent együtt van fáradtan hazavánszorgunk a vásárlásból és a helyett, hogy egy kényelmes fotelbe belevetnénk magunkat, benyitunk a gyermekünk szobájába. Körbenézünk, majd nyomban rádöbbenünk, hogy az eddig kedves játéktér többé már nem lesz alkalmas az iskolába induló gyermekünk, vagy gyermekeink célnak megfelelő használatára.

 

GYEREKSZOBA II. 03

 

Azonban ez ne legyen a kétségbeesésnek és a tanácstalanságnak az ideje! Lakberendezők, dekoratőrök és tapasztalttal rendelkező szülők összegyűjtöttek egy sor olyan praktikus megfontolásra érdemes javaslatot, amelyek segítségével a felmerülő problémák nagy része rövid idő alatt orvosolhatók.

Amikor az iskolába készülő gyermekünk (gyermekeink) szobájának idő – és célszerű átalakításba kezdünk érdemes a szakembereknek ezeket a segítő gondolatait megismerni.

Mit célszerű figyelembe venni?

Az első és legfontosabb szabály a gyermekünk bevonása nélkül ne kezdjünk a szobájukban semmilyen nagyobb átalakításhoz!

 

A gyerekszoba, ezen belül a tanulósarok kialakítását főként a helyiség nagysága és a belmagasság határozza meg. továbbá figyelembe kell vennünk a gyermek, gyermekek nemét és életkorukat illetve, hogy hányan osztoznak majd az adott szobán.

 

FALFESTÉS MILYENRE

 

Minden átalakításnál tartsuk szem előtt, hogy külön területet szolgáljon a játékhoz, a pihenésre és a tanuláshoz. Vagyis, amikor újrabútorozzuk a gyermekünk szobáját minden esetben csak a rendeltetésüknek maradéktalanul megfelelő bútorokat vásároljuk meg, vagy készíttessük el a bútorasztalossal. Helyhiány szűke miatt nincsen helye semmilyen fölösleges bútordaraboknak, vagy haszontalan lomoknak!

Egy vagy két gyermek esetén a helyszűke figyelembevételével az úgynevezett kombinált ágyak elhelyezése a legcélszerűbb. Ezek az ágyak fölül a kényelmes, koránál esetleg magasabb növésű gyermeknek is megfelelő méretű fekvőfelülettel szolgálnak. Alul, viszont olyan játszóhely és tanulósarok alakítható ki, amely sok tároló és rakodóhellyel. tudja segíteni a kívánt rend fenntarthatóságát.

 

GYEREKSZOBA PANEL

 

Több gyermek esetén  fontos, hogy minden tanulónak legyen saját íróasztala, szekrénye, polca. Vagyis legyen mindegyik gyermeknek önálló élettere. Legyen ahova a személyes, számára fontos dolgait, kedves tárgyait „elrejthesse”. A területeket egymástól térelválasztó bútorokkal: polcokkal, paravánnal tudjuk a legkönnyebben elkülöníteni.

A gyermekszoba falait lehetőleg olyan diszperziós falfestékkel érdemes színezni, amelyik könnyen lemosható és felújítható. Színben a világos pasztellszínek tűnnek a legcélszerűbbek, de ennek kiválasztásában feltétlen vegyük figyelembe a gyermek, vagy gyerekek színelképzelést.

Egy-egy falon bátran használhatunk táblafestéket. Az ilyen festékkel takart falfelületek alkalmasak rajzolásra, írásgyakorlásra és irka – firkálásra.

 

 

TANULÓSAROK

 

A gyermekek szobájának helyes világítása talán az egyik legfontosabb tervezési feladat. Ez esetben nem csupán a gyermekek szeme a tét, hanem energiatakarékossági szempontokat is – gondoljuk a sötét, téli napokra – figyelembe kell venni. Ebben nyújt óriási segítséget a LED – es világítási forma, amelynek nagy előnye, hogy nappali, meleg, fehér fényt adnak, nem vakítanak és több tízezer óra élettartammal bírnak.

Gyermekszobákba is ajánlott egy általános, mennyezeti megvilágítás mellet a célzott fényforrások alkalmazása. (íróasztali lámpa, olvasó lámpa) Így a gyerekeknek mar korán megtaníthatjuk, hogy csak azt a lámpát használják, amelyikre éppen szükségük van.

 

B. FÖLDVÁR LÁMPÁK 082

 

És végül zárjuk a sort a tanulószékek minőségének a fontosságával. Nem győzik a szakemberek és orvosok elégszer elmondani, hogy a gyerekek helyes test tartásához ergonómiailag hibátlan tervezésű széket szabad csak megvásárolni! székek a gyermekek számára nem alkalmas ülőhelyek!

 

B. FÖLDVÁR LÁMPÁK 079

Az irodákból kiselejtezett „csodálatos funkciókkal” bíró görgős, forgós székek a gyermekeik egészségére komoly veszélyt jelenthetnek. Gerinc betegség, fejfájás, fáradékonyság és még sok más betegség előidőzői lehetnek.  A felnőttek számára méretezett és tervezett

 

 

SZÉK ERGONOMIA

 

A szoba dekorációja, akár csak a falak színválasztása legyen a gyermek, vagy gyermekek kreativitásának és munkájának a mutatványai!

Ezek a gondolatok családok igényei és lehetőségei szerint ésszerű ötletekkel bővíthetők, de a felemlítetteknél alább, ha lehet, ne adjuk!

Gyerünk az isibe!

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots