Játszótér? Tanulóhely? Hálóhely?

 

Lehetőleg mindegyik egyszerre.

Amikor egy gyerek, vagy gyermekek iskolába mennek, a gyerekszoba a lakás egyik legfontosabb helyisége lesz: Egy iskolás gyermek, vagy gyermekek szobájának a berendezése még egy szakember számára sem egyszerű feladat, ugyanis a gyerekszoba egyszerre lesz hálószoba, tanterem és játszószoba.

Amikor szűkös a szoba alapterülete:

A kívánatos három zónát – játszó helyét – tanuló helyet – hálóhelyet, lehetetlen véglegesen elválasztani egymástól, akkor ezeket a zónákat egymással kombinálhatjuk, ideiglenesen felcserélhetjük a funkciójukat.

 

 

Például a gyerekek a szoba közepén játszhatnak egy erre a célra kinevezett szőnyegen, A játék végeztével a szőnyeget felcsavarják a játékaikat fali polcokra, vagy ülőkék mélyére elrejthetik és helyére az éjszakai alváshoz az ágyat kinyitják.

 

Szűkös hely esetén nagy segítség lehet az egyedi tervezésű olyan multifunkcionális, több feladat ellátásra szolgáló bútorok, mint például az a fotelágy amelyik nappal kanapé és ágyneműtartó, míg este kinyitva fekvőhely.

 

Hasonló segítség lehet, amikor az ablakpárkány mélységét fél méterrel megnöveljük egy lap segítségével. Az így létrejött lapfelület elbukója a meleg fűtőtestet, másrészt pótolja a tanuló asztalát, íróasztalt, asztali lámpa helyét.

Figyelem! A fűtőtest (radiátor) fölé, amennyiben írólapot helyezünk el a és hideg meleg levegő akadálytalan áramlását a bútorlapon furatokkal, szellőző nyilassal kell biztosítani!

Másik lehetőség: Az ágyat amennyiben magas lábakra állítjuk az alatta felszabaduló üres területre íróasztalt, tárolószekrényt, vagy a tankönyvek és játékok számára nyitott polcos szekrényt helyezhetünk el.

 

Térelválasztó falba – zónák elválasztásra szolgál – olyan szekrényt építhetünk be melyből éjszakára ágy nyitható le, míg nappalra asztallap. .
Fali polcok és ablakpárkányok jól helyettesíthetik a könyvszekrényt és egyben helyet biztosítanak a játékoknak, és hobbigyűjteményeknek.

 

 

 

A helyiség belmagassága amennyiben megengedi, fent van az alvás alul pedig lehet egy edző- és játszóhely a megfelelő berendezési tárgyakkal. Bordásfallal, gyűrűvel, mászókötéllel esetleg terepasztallal kisvasúthoz.

 

Hasonló helykímélő megoldás:

Amennyiben megemeljük a helyiség egy részének járófelületét 20 – 25 cm – rel, akkor az eredeti padlószínt és a megemelt járófelület alatti részre egy hatalmas fiókos tároló helyét építhetünk be.

 

 

Az így kialakított megmagasított, új járófelületet burkolhatjuk szalagparkettával, padló szőnyeggel. Rajta elhelyezhetünk tárolószekrényt ruháknak, sportszereknek, tanuló sarkot polcokkal és íróasztallal, vagy éppen üresen hagyjuk a játék helyének.

A cikk első része:

ahttp://lakberendezes.hu/dekoracio/tanulni-fognak-a-gyerekek/

 

Következő részben a bútorok célszerű kiválasztásával fogok foglalkozni.

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots