Középiskolába megy a gyerek

 

A középiskolába induló gyerek szobájának berendezése komoly kihívás elé állítja a szülőket.  Ez az időszak minőségi változást hoz mind a gyermek, mind  a szülők életébe. Ennek a változásnak az egyik legfontosabb színhelye pedig a gyerekszoba és annak berendezése.

Az eddig használt bútorok méretei az új feladatok kiszolgálására hirtelen alkalmatlanok lesznek. Kamaszodik a gyermek.

Első és talán legnagyobb probléma, amibe ilyenkor beleütközünk az a gyerekszoba méretei.

A jelentkező helyhiány talán a legnehezebben leküzdhető feladat.

Hely kell a pihenéshez, a nyugodt alváshoz, a szabadidő hasznos eltöltéséhez és a tanulás zavartalan lebonyolításához, valamint a játékok, tanszerek, ruhák tárolásához is.

 

A gyerekszobák többségében ezeknek a feladatoknak maradéktalan kielégítésére szolgáló bútordarabok, hely hiányában külön – külön alig, ha helyezhetők el.

 

 

A megoldást az olyan galériás vagy emeletes ágy megoldás kínálja, amelyik alatt, vagy felett az íróasztal, fali polcokkal és a ruhák tárolására alkalmas szekrényekkel beépíthetők vagy felszerelhetők.

Kedvezőbb a helyzet, ha a helyiség belmagassága megengedi egy galéria kiépítését. Ez estben a hálóhely a galériára, míg minden más funkció alatta látható el

Két gyermek esetén ezek a tanulásra alkalmas szigetek egymástól polcos szekrényekkel vagy paravánnal külön egységekre (magánterületekre) szétválaszthatok.

Nagyon fontos még gyermekek esetében az intim szféra biztosítása! Még egy tanulósarok esetében is.

 

 

A színek, formák, dekorációk kiválasztása csak is a gyermek vagy gyermekek beleegyezéssel történjen!

 

 

 

Az ízlésükkel nem egyező berendezéssel kockáztatjuk a gyerekszoba hangulatának otthonosságát. Ennek hiánya egészen biztos, hogy a tanulás rovására megy.

Dr. Mányoky Teréz gyermek pszichológus

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots