Hálószoba

 

Az otthonunknak az a helyisége ahol életünk során a legtöbbet időzünk. Ahhoz, hogy napközben megfelelő mennyiségű energiával rendelkezzünk, munkánkat energikusan és lendületesen tudjuk elvégezni, ahhoz mély nyugodt alvásra van szükségünk.

 

Címkepunkon egy Dunántúli mólósabb parasztház hálószobájának részlete. Ezen a képen egy mai parasztház hálószobája a Balaton környékéről.

 

 

A hálószobánkat ezért, de talán azért is, mert otthonunk lakóhelyiségei közül általában a legkisebb alapterületen fekszik, adottságaihoz és rendeltetéséhez mérten, a legkényelmesebb bútorozással, színezéssel és világítással kell megterveznünk és berendeznünk.

 

 

 

De még ez sem minden, ugyanis akadnak még bőven olyan apró kívánalmak egy hálószoba berendezésével kapcsolatban, melyekre, ha nem figyelünk oda kellőképpen, könnyen megeshet, hogy a várt eredménynek, a mély pihentető alvásnak, lőttek. Altató pirulákkal, pedig sohasem lesz „rózsaszín” az világ, melyben másnap fáradtan ébredünk fel.

Mik ezek az apavető kívánalmak egy hálószoba optimális berendezésénél?

Nos:

• Egy ideális hálószobának legyen ablaka, mely lehetőleg keleti tájolású s nem nyílik zajos, forgalmas utcafrontra!

 

• A helyiség ne legyen egy „luk”, de teremnagyságú sem!

 

 

 

Az ágyfejvég mögötti válaszfal egy irodahelyiséget takar

 

• Az ajtó lehetőleg ne legyen közvetlen az ágy mellett. Lehetőleg legyen vécé és fürdőszoba közelében. Még jobb, ha közvetlen abból nyílik.

 

• A helyiség színvilága legyen nyugtató, világos – pasztellszínekből összeválogatva! Legmegfelelőbb, ha egy színt s annak árnyalatit keverjük a berendezés színösszképében. (Vérmérséklettől függ, hogy hideg, vagy meleg szín lesz az uralkodó a hálószobánk összképében. Hevesebb, attraktívabb emberek válasszanak hideg (kék, zöld, lila világos, pasztelles árnyalatokat, míg a nyugodtabb, magukba forduló egyének bátran felvállalhatják a melegebb (vörös, sárga, barna színek erőseb, vagy pasztellesebb tónusait)

 

 

Hevesebb, attraktívabb emberek válasszanak hideg; kék, zöld; lila; világos; pasztelles árnyalatokat!

• Az ágynemű fontos kelléke a jó hálószobának. Ne legyen a színe hivalkodó és lehetőleg kerüljük a „vásári” nagy mintás változatokat! Ellenben az anyaga legyen lágy, puha, könnyű, természetes anyagból s legyen könnyen tisztítható, mosható!

 

 

A nyugodtabb, magukba forduló egyének bátran felvállalhatják a melegebb vörös, sárga, barna színeknek az  erősebb, vagy pasztellesebb tónusait

 

• Az ágy lehetőleg ne legyen több funkciós! (nappal kanapé, éjjel ágy) Fekvőfelülete egy személy esetén minimum 90 X210 cm, míg két személy estén minimum 140 X 210 cm. A párnázat, lehetőleg legyen egybefüggő és sima, díszítésmentes! Gombozás, zsinórozás a fekvőfelületen kerülendők!) Az ágy ne álljon térben, ha mégis, akkor gondoskodjunk a függönyözéséről!

 

 

 

Az ágy lehetőleg nappal és éjszaki is az ágy szerepét lássa el!

 

 

• A hálószoba ne legyen tévés és számítógépes stúdió helyiség! Kerüljük a fénykijelzős, éjjel is világító órákat és más elektromos kütyüket, melyek a nyugodt, mély alvás legnagyobb ellenségei. Szomszédos helyiség (konyha, nappali szoba, fürdőszoba) elektromos berendezései (tévé, hűtőszekrény, gázbojler) lehetőleg ne legyenek a hálószobánk falával határosak!

 

 

 

 A hálószoba ne legyen tévés és számítógépes stúdió helyiség! Kerüljük a fénykijelzős, éjjel is világító órákat és más elektromos kütyüket!

 

 

• A hálószobában legyen általános, közvetett és helyi, közvetlen megvilágítás, melyek le- és felkapcsolása az ágy mellől is könnyen kezelhető! (Relaxáló fotel mellé állólámpa, éjjeliszekrényre asztali, vagy olvasó lámpa.)

 

 

 

A hálószobánknak kedvező, ha van közvetlen kapcsolata a vécével és a fürdőszobával

• A ruhák cseréjéhez ruhásszekrény és ruhainas szükséges. Tágasabb otthonokban a hálószoba mellé, közvetlen gardróbszoba kapcsolódik.

 

 

 

Tágasabb otthonokban a hálószoba mellé, közvetlen gardróbszoba kapcsolódik

 

 

Aki hálószobája berendezésénél ezeket az alapvető kívánalmakat figyelem beveszi biztos, hogy szép álmai lesznek. Aki még ennél is igényesebb, azoknak ajánlom, forduljanak lakberendezőhöz, aki személyre szabottan, minden igényüket figyelembe véve a legszakszerűbben tervezi meg álmaik legcsodálatosabb hálószobáját.

 

 

 

Néha a muzsikaszó is elalatat

Köszönöm a figyelmüket:

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots