Hobbi műhely-hobbi szoba – hobbi sarok

A gyermekeiket otthonnevelő anyukák, apukák, szerte a világon azon törik a fejüket, hogyan tudnának némi kiegészítő jövedelemhez jutni, mely bevétel némileg gazdagíthatná a család, amúgy vékonyka pénztárcáját.

 

 

 

 

A kézművesség, még ha azt hobbiszinten is gyakoroljuk, az efféle törekvéseink elérésében nagy segítségünkre lehet.

 

 

 

Ma az internet világában, a háló használatával, néhány jó ötlettel a tarsolyunkban biztos, hogy az elképzeléseinknek megfelelő piacot találunk.

 

 

Ám,    ha sikerrel járunk, szükségünk lesz egy jól szervezett és megtervezett térre, vagyis az otthonunk egy olyan kihasználatlan helyiségére, zugára, vagy csak szobánk egy sarkára, ahol ezt a kézművességet végezni tudjuk.

 

 

 

Garázsműhely

 

Hobbi műhely:

 

A vállalkozásunknak talán a legnehezebb része, eldönteni, hogy hol legyen a kézműves, hobbi szoba, vagy munkasarok. Nem minden lakás rendelkezik egy a kézműves műhelyre váró üres helyiséggel, sőt néha még az a terület is kevésnek bizonyul a mindennapi élet lebonyolításához, mely a rendelkezésünkre áll., a Az én esetemben a garázsban kezdtem, majd beköltöztem a halba s, ahogy az üzlet fejlődött, mára felköltöztem a padlástérbe.

 

 

 

 

Szekrényműhely

 

Az induláshoz, bármely rendelkezésre álló tér, mely a mindennapi élettől, akár csak részben is elszakítható, elégséges a kezdéshez. Legyen az ház közösségétől kibérelt pincerész, egy folyosó végi kihasználatlan kamra, vagy kerti fészer, némi ráfordítással, javítással és dekorálással alkalmassá lehet tenni, bármilyen kézműves munkavégzésre alkalmas, hangulatos kis munkahellyé.

 

 

 

 

Hobbi szoba:

 

Vannak szerencsésebb helyzetben élő embertársaink, akik az otthonuk egy részét gond nélkül a saját szórakoztatásukra, vagyis a hobbijuk rendelkezésre tudják bocsájtani. Míg másoknak a tévénézés, addig más családoknak a saját hobbijuk gyakorlása nyújt örömöt és kikapcsolódást. (varrás, modellezés, akvarisztika, dísznövények gyűjtése és még sok más lehetőség.)

 

 

 

 Pinceműhely

 

Vannak, akik még ennél is szerencsésebbek, mert a hobbijuk egyben a megélhetési forrásukat is jelenti. Nos, az itt felsorolt célközönségnek szeretnék néhány külföldön már jól bevált tanáccsal és képekkel szolgálni, melyek segítségével, talán könnyebben valósíthatják meg, eddig csak dédelgetett álmukat.

 

 

 

 

Munkaterület és elrendezés:

 

 

Ez hely lesz az, ahol dolgozni szeretnénk, de ugyanakkor azt is szeretnénk, hogy ez oly módon legyen kialakítva, ahol szívesen tartózkodunk és végezzük a hobbinkat.

 

 

 

 

Iroda és tárgyalóhelyiség az szuterénben

 

Nincs értelme olyan helyet a kézműves tevékenységnek, sem semmilyen más munkára sem kialakítani, ahol nyűg lenni.  Ellenben, ez a hely, ha jó hatással lesz a közérzetünkre, akkor az a hangulatunkat is javítja és az így végzett hobbi tevékenységünk kikapcsol a minden napjaink nehézségeiből.

 

 

 

 Sláger ebben a szobában is születhet

 

Még egy kicsiny dolgozósarkot is úgy alakítsunk ki, hogy az, ahogy otthonunk más helyisége is, lenyomata legyen a személyiségünknek.

 

 

 

Még egy könyvelői iroda is lehet rendezett

 

Az egyik legfőbb dolog, amelyet meg kell fontolnunk, amikor hobbi szoba tervezésébe kezdünk: milyen feladathoz, mennyi munkahelyre lesz szükségünk?

 

 

 

 

Még egy szervizelésre használt helyiség is lehet rendezett

 

 

Ha olyan hobbink van melynek nagyobb a helyigénye – anyagok, szerszámok tárolása – előre át kell gondolnunk, hogy a rendelkezésünkre álló alapterület nem lesz –e akadálya a balesetmentes munkavégzésünknek?

 

 

 

 

Még a lépcső alatt is lehet pénzt keresni

Majd azt is célszerű átgondolni, hogy milyen elrendezése legyen a munkaasztalunk, vagy munkaasztalainknak? Legyen „L” alakú, „U” alakú elrendezésű? netán több különálló munkafelület a célszerűbb, ahol a hobbinkat hatékonyan tudjuk majd végezni?

 

 

 

 Még egy volt pincehelyiségben is lehet, milliós  üzletet kötni

 

 

Világítás:

 

Nagyon fontos kérdés. Rossz fényviszonyok és megvilágítás mellett a balesetveszély kockázata megnő. A világítás legyen mindig hozzáigazítva a tevékenységünkhöz! Ne legyen sem túl- sem aláméretezve. A világítás mindig legyen káprázatmentes és egyenletes. A hobbiszoba, vagy munkasarok kialakításánál talán ez az egyik olyan feladat, melyet jobb szakemberre bízni.

 

 

 

 

 

 

Az étkezőrészből estére 3D -s studió lesz

 

Tárolok:

 

Minden hobbi szobában szüksége lesz a felhasználónak tárolási lehetőségre, ahol a munkájához szükséges dolgaikhoz, anyagokhoz, szerszámokhoz könnyen hozzáférhet. Néhány hobbi számára elég, ha az otthonunk egy szekrényének fiókját nevezzük ki erre a feladatra, míg más hobbik esetében, már egy különálló tároló egységre lesz szükségünk.

 

 

 

 

Eliza a hálószobájukban kezdte a varrást, ma tizenkét fős varrodája van

 

Megint más hobbik dolgainak tárolásra használhatunk fali polcokat, fali perforált lemez hátfalú táblákat, lécrácsokat, rudakon függő kampókat, vagy akár az ágy alá is becsúsztatható tálcákat, dobozokat. Régi használaton kívüli szekrényekből, szintén csodálatos tároló helyet lehet kialakítani. Lényeg, hogy a gyakran használt dolgaink kéznél legyenek és használat után, mindig ugyanarra a helyre kerüljenek vissza.

 

 

 

 

 

Dekorálás és és színezés

 

Az esztétikusan berendezett és dekorált helyiség, vagy csupán csak egy dolgozó sarok is minden esetben hatással lesz a hobbinkra, az ott végzett munkánk eredményére. Ezért minden hobbihoz és kézműves tevékenységhez válasszunk az adott térnek megfelelő színeket, formákat, s dekorációt. Egy szóval: még, ha csak egy munkaasztalról és fali polcról is van szó: legyünk azokkal szemben is igényesek! Igényes munkát csak igényes munkahelyen végezhetünk!

 

 

 

 

Ebben a volt pincehelyiségben hamarosan lakberendezői iroda nyílik

 

Tervezés és kivitelezés:

 

Ha pontosan tudjuk, milyen adottságokkal bír a hobbink céljára megtalált hely, melyek az előnyei és hátrányai és azt is tudjuk, hogy azon a helyen, milyen műveleteket szeretnénk (és tudunk) végezni, biztosan képesek leszünk a saját tapasztalataink és ötleteink felhasználásával megtervezni egy olyan nőhelyt, irodát, vagy munkasarkot, melyet gondolatban már oly sokszor megálmodtunk. Vágjanak bele!

 

Köszönöm a figyelmüket:

 

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots