Kettőnknek biztos, hogy megfelel

 

Ahhoz, hogy a rendszeres főzés, első pillanatra nehéznek tűnő munkáját, nap, mint nap szórakozva éljük túl, megfelelő módon berendezett konyhára és benne viszonylag kényelmesen kialakított étkezőhelyre, ízléses konyha eszközökre, terítékre és étkészletre lesz szükségünk.

 

 

Lakni kell, még ha oly annyira is drágák manapság a lakások. Fiatal házasok legtöbbször első otthonuknak választják a kis alapterületű, úgy nevezett garzonlakásokat. Az idősebbek az ugyan ilyen méretű egyszobás lakást, viszont már végső megoldásnak gondolják az életük végére. Döntéseikben, s ez mind két esetben igaz, az erszény nagysága játssza a főszerepet.

 

 

 

 

De hát nem csak lakni, hanem élni is kell, és, hogy ez így is legyen az egyre növekvő lakásköltségeink mellett ésszerűsítenünk kell más kiadásainkat. Ahol folyik a lé ott a rést, be kell tömni! Magyarul; ‘spórolnunk’ kell. Az ésszerű megtakarítás egyik lehetséges módja az otthoni háztartásvezetés és ezen belül is a főzés tudományának elsajátítása és aktív gyakorlása.

Ahhoz, hogy ezt az első pillanatra nehéznek tűnő munkát, nap, mint nap szórakozva, éljük túl, egy megfelelően berendezett konyhára és benne  viszonylag kényelmes étkezőhelyre, ízléses konyha eszközökre, terítékre ésétkészletre lesz szükségünk. Természetesen nem elhanyagolható kérdés az elénk kerülő étkek minősége sem, de ma már annyi és olyan sokféle konyha magazin vásárolható meg újságárusoknál, hogy a kezdő háztartásvezetők is könnyen találhatnak ezek oldalain megfelelő ínyencségeket.

 

 

 

 

A következőkben három kisméretű lakás, konyha és étkező berendezését, három egymástól eltérő felfogásban igyekszem bemutatni. Remélem, a bemutatott példáimon felismerni vélik majd saját konyhájuk lehetséges berendezését. Mind három esetben azonos alapterületű és azonos alaprajzú helyiséget használtan fel a berendezési tervek bemutatására. (250 x 300 cm).

 

 

 

1. lehetőség: „L” alakú konyhabútor kihúzható és nagyobbítható asztallappal:

 

Laminált bútorlapból készült konyhaberendezés érdekessége a felső szekrények műanyag üvegezésű, keretszerkezetes bukóajtói, melyeknek a kezelhetősége a szűk helyet figyelembe véve, rendkívül leegyszerűsödik.

A munkalapra merőleges 95 cm magas étkező asztallap egy félköríves vendéglap toldalékkal, még egy pótszék elhelyezését is lehetővé teszi. A megemelt lapmagasságú asztal magasított lábú étkezőszékekkel használható A szokásos 45 cm helyett, ez esetben a 60 – 65 cm ülésmagasság szükséges.

 

 

 

 2. lehetőség: Egysoros konyha berendezési terve falra szerelt lecsukható asztallappal:

Egysoros konyhabeépítés tipikus olyan példáját mutatja a kép, ahol a megemelt lapmagassággal, (95 – 100cm) két férőhelyes étkezőasztal a munkafelülettel szemközti falra, lehajtható konzolvasalással kerül felerősítésre.

Vendégek esetén a lap alatt elhelyezett kerekes tároló állvány helyébe újabb két összecsukható, alkalmi széket tolhatunk.

 

 

 3. lehetőség: „L” alakú konyhabútor, mobil étkező garnitúrával:

 

 

Ebben az esetben is egy „L” alakú konyhabútor berendezési tervét mutatom be. Érdekességét a mobil, azaz helyét változtatható étkezőasztal és az alá elhelyezhető lóca adja. Két személy étkezése esetén a kerekes étkezőasztal a falra rátolható, így a háztartást végző személy több hellyel gazdálkodhat az amúgy szűkre szabott helyen.

A berendezésben helyet kapott egy kétrészes fagyasztó – hűtőszekrény, mely a félkész és kész ételek tárolásában nagy segítségünkre lehet.

 

 

 

Figyelem! A jó konyhaberendezés elválaszthatatlan része a jó megvilágítás. Az általános mennyezeti világítást, minden esetben egészítsük ki munkalapra irányuló helyi célvilágítással, mely a konyhában végzendő munkánkat biztonságossá és jól láthatóvá teszi.

Konyhában tartózkodjunk a hideg kék fényektől, mert az ilyen megvilágítás mellett az ételek színe hamissá, sok esetben visszataszítóvá válhat.

 

Kívánok kellemes és sikeres időtöltést a konyhában:Horváth Tamás

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots