Konyha helye és szerepe a lakásban

 

Az otthoni főzés – sütés ismét divatba jött hazánkban. Ehhez egyre praktikusabb konyhagépek és konyhai felszerelések gazdag kínálata társul az üzletekben.  Ma már az újonnan épült lakások lakhatási feltételei közé tartozik a beépített konyha és a megfelelő épületgépészet, úgy, mint: víz, villany, gáz.  A bútorzat formája, színe egyéni ízlés szerint megválasztható, de beépítésüknél bizonyos technológiai szabályok figyelmen kívül hagyása rendkívül sok bosszúságot okozhat a konyhában dolgozó házias pároknak. Ezért…..  De talán ezt már tessék elolvasni!

 

 

 

Bár hely kérdése, a konyha legyen az otthonunk lakóhelyisége is! Legyen a családnak olyan találkozóhelye, ahol az alkalmi vendégnek is jut hely egy kávéra egy frissen sütött süteményhez. Az sem hátrány, ha a családtagok a munkájukat, vagy a gyermekeik az iskolai feladataikat úgy tudják ott elvégezni, hogy a főzéssel foglalkozó házastárs a munkája megszakítása nélkül tudjon abban részt venni, velük elbeszélgetni. Így a főzés családi esemény, nem pedig egy második munkahelye lesz a ház asszonyának, háziurának. Mindezek ellenére a konyha mégis csak egy ipari létesítmény a lakásban, ezért a berendezése meghatározott, vagyis következetes technológiai sorrendnek kell, hogy eleget tegyen.

Általában egy kényelmes konyha a hűtőszekrénnyel kezdődik majd egy előkészítő munkalappal folytatódik. Ezután következik a mosogató, melynek anyaga és terjedelme az igények szerint kerül kiválasztásra. ( Zománcos, rozsdamentes acél, gránit, egy aknás, több aknás, csepp tálcás) Ezután ismét célszerű a munkahelynek egy bizonyos felületet szabadon hagyni, melyet aztán egy sütő – főző berendezés elhelyezése kövessen. Ezután már csak a tálalásnak kell hely.

Méretek

Egy konyha berendezésének térbeli elhelyezése minden esetben az ergonómia (emberi léptékarányosság) szabályainak figyelembevételével történjen! A munkafelületek és a közlekedés céljára kijelölt hely, se túl szűk, se túlméretezett ne legyen, ugyanis a konyha nem sétatér. Vegyük figyelembe, hogy a leggyakrabban használt berendezések úgy, mint hűtőszekrény, mosogató, vagy főzőlapos sütő, lehetőleg a legrövidebb úton legyenek megközelíthetők.

 

 

 

 

Térképzés

A konyhák elrendezése, használatuk szerint a következők lehetnek:

Amikor főzőkonyháról van szó, akkor lehet:

 

 

 

Tájolása a konyhának:

Attól függően, hogy mikor tartózkodunk többet a konyhában, délelőtt, vagy délután, annak megfelelően legyen dél-keleti, vagy észak-nyugati tájolással. Amennyiben a konyhához tartozik kamra is, úgy az lehetőség szerint legyen északi fekvésű, vagyis hűvös.

Természetes és mesterséges megvilágítás

Minden konyha rendelkezzen, ha lehet természetes megvilágítással!

A természetes fény többnyire a tájolástól és az ablak méretétől függ. Ha a helyiségünk nyugati tájolású és az ablak is nagy felülettel bír, feltétlen reluxával, redőnnyel, függönnyel árnyékoljuk le! Gondoskodnunk kell a konyhánk állandó légcserélési és pára-szagelszívási lehetőségéről is!

 

 

 

A konyha keleti, dél-keleti, déli tájolása esetén elég, ha az árnyékolás csak jelképes, inkább dekorációs jellegű. Ilyenkor a légcserélés és szellőzés ablaknyitással is megoldható, hiszen a délelőtti napsütés koránt sem forrósítja úgy át a levegőt, mint ezt egy nyugati tájolású konyhánál tapasztalhatjuk. Nyugati, dél – nyugati tájolás estén komoly árnyékolásról kell gondoskodni. Ez történhet reluxával, redőnnyel, szalagfüggönnyel , rolóval.

Északi fekvésre, ha lehet, ne tervezzünk konyhát, mert télen-nyáron sötét, hideg és a legjobb ablakok mellett is huzatosak. Hasonlóan rossz megoldás az ablak nélküli konyha. Teakonyha esetében még elfogadható, de semmi esetre sem alkalmas olyan konyha számára melyben huzamosabb ideig szeretnénk tartózkodni. Figyelem! Azt ilyen, ablak nélküli konyhában ne használjunk gázkészülékeket sem pedig világításra neoncsöves világítótesteket! Bármilyen legyen is egy konyha természetes megvilágítása a munkavégzés közben szükség van helyi lámpafényre, s ugyan így esti általános világításra. Ez lehet közvetlen vagy közvetett fényforrás.

 

 

 

A munkavégzéshez szükséges világítás legyen vonalizzós a fölső akasztós szekrény aljára szerelve oly módon, hogy a szemünkbe a fénye közvetlenül ne világítson. Az általános, vagy mennyezeti világítás, ha közvetlen, akkor legyen mennyezetbe süllyesztett LED –s fényforrás, ha közvetett, akkor a fölső szekrény díszpárkányzata által takart mennyezetre irányított reflektorozó világítást adó lámpatest kerüljön felszerelésre.

Díszvilágítás sem maradjon el egy mai konyha képéből. Az üvegajtós, vagyis az úgynevezett vitrines részeket is világítsuk meg, lehetőleg szaküzletben erre a célra megvásárolható LED –s világítással

 

Köszönöm a figyelmüket:

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots