Van egy perced? (03) Milyen legyen a konyhám?

Egy konyha berendezésének a megtervezésénél minden esetben vegyük figyelembe az emberi léptékarányosság szabályait!

Vagyis, a munkafelületek és a közlekedés céljára kijelölt hely, se túl szűk, se túlméretezett ne legyen!

Vegyük figyelembe, hogy a leggyakrabban használt berendezések úgy, mint hűtőszekrény, mosogató vagy főzőlapos sütő, lehetőleg a legrövidebb útvonalon belül legyenek megközelíthetők.

A bútorzat formája, színe egyéni ízlés kérdése, de ott is mindig vegyük figyelembe az adott helyiség uralkodó színvilágát és a helyiség fényviszonyait (tájolását, ablakának nagyságát).

a konyha legyen az otthonunk lakóhelyisége is!

Legyen a családnak olyan találkozóhelye, ahol az alkalmi vendégnek is jut hely egy kávéra egy frissen sütött süteményhez.

 

 

Az sem hátrány, ha a családtagok a munkájukat, vagy gyermekeik az iskolai feladataikat ott úgy tudják elvégezni, hogy a főzéssel foglalkozó házastárs a munkája megszakítása nélkül abba beleszólhasson. A főzés így lesz családi esemény, nem pedig második munkahelye a ház asszonyának, urának. Az ilyen igények kielégítésre az úgy nevezett „amerikai konyhás” megoldás, ahol a konyha és a nappaliszoba egy térben nyer elhelyezést, talán az egyik legjobb és leggyakrabban alkalmazott megoldás.

 

 

Minden konyhának egyik legfontosabb műszaki felszereltsége közé tartozik a jól megválasztott, kellő minőségű és mennyiségű mesterséges megvilágítás.

Az általános, vagy mennyezeti világítás céljára, amennyiben az közvetlen megvilágítás, megfelelő számban alkalmazhatjuk a mennyezetbe süllyesztett LED –s fényforrásokat, de választhatunk a mennyezetre szerelhető LED – s, formatervezett sokféle lámpatestek közül, nekünk tetszőt. A választék ma már bőséges.

 

         Ilyen sokféleképpen lehet egy lakókonyhát berendezni.

A közvetett, vagy takart fényforrásoknak akár mennyezetről, vagy munkalapról legyen szó például a szekrény díszpárkányzata által takart mennyezetre, munkalapra irányított reflektorozó világítást adó LED – szalag lehet az egyik legjobb választás.

 

Danka László

Aki ennél többre is kíváncsi:

http://lakberendezes.hu/helyisegek/furdoszoba/eleink-konyhaja/

http://lakberendezes.hu/helyisegek/konyha/konyha-helye-es-szerepe-a-lakasban/

http://lakberendezes.hu/helyisegek/konyha/noies-konyha-design/

http://lakberendezes.hu/helyisegek/konyha/mindenki-a-konyhaba/

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots