Lépcsőház és közlekedő folyósok képe

 

A ház közös helyiségeinek képe minden esetben egyfajta tükörkép a lakóközösségről.

Képet ad arról, hogy:

  • Mennyire igényesek a ház lakói lakókörnyezetükkel szemben?
  • Mennyire rendszeretők?
  • Mennyire tisztelik egymás mellett élés normáit és szabályait?
  • Képesek – e a lakók lakásonként is olyan példamutatásra, mely a ház lakóközönségének egészét is képes ösztönözni a ház összképének igényes kialakítására és annak megőrzésére.
  • Képesek -e lakók olyan lakóközösséget alkotni, hogy a házban lakók a lakásukat ne csak egy éjjeli menedékhelynek tekintsék, sokkal inkább abban egy barátságos, kényelmes, pihenést, felfrissülést, kikapcsolódást nyújtó otthont lássanak, amikor munkából megfáradva, vagy a nyaralásukból hazaérkeznek.

 

 

Lépcsőházak és közlekedő folyósok dekorálása

Azt máris leszögezhetjük, hogy a túlzott különcködés, a kivagyiság nem teremt olyan képet a lakóközösség igényességéről, melyet ma a XXI század elején mutatnunk illene a külvilág számára.

Sem a szépen megkonstruált biztonsági rácsok, sem a biztonságosnál, biztonságosabbnak vélt különféle mintázatú és színben váltakozó biztonsági ajtók képe, sem a fölöslegessé vált bútordarabok folyosókon történő elhelyezése, sem a félig kiszáradt, már lekókadt és fölöslegessé vált cserepes növények látványa nem tesz jó benyomást a házba belépő idegenek, barátok, ismerősök szemében.

A lépcsőház és a közlekedő folyósok különleges, de egyben közösségi terek, melyeknek az összképi megjelenése harmonikusan kell illeszkedjen a ház tervezett összképébe. Dekorálásuk, bár szintenként változhat, lényeges, hogy a lépcsőházi pihenőnként „nyugodt” átmenetet, vagyis egyfajta semleges képet mutassanak a váltás ellenére.

Amikor az emeleti folyosók látványa – színösszképe, képekkel, disznóvényékkel és díszkivilágítással  történő dekorációja eltér egymástól, akkor a lépcsőházi pihenőknek egy átmeneti, semleges térnek kell lenni.  Feladatuk lesz összekapcsolni, harmonikus egységbe olvasztani az emeleti folyósok eltérő látványát és hangulati hatását.

 

 

Fontos szabály, hogy a földszinti lépcsőház képe tökéletesen illeszkedjen a földszinti és az első emeleti közlekedők látványához, mivel onnan azoknak a képi megjelenése közvetlen is látható, összehasonlítható. Hiba az,  amikor ezeket a közösségi tereket kirívóbbra, hivalkodóbbra dekoráljuk, mint a ház földszinti és emeleti közlekedő folyosóinak a képe. Ezeknek a közösségi belső tereknek összképi és hangulati hatásai kölcsönösen kell hogy kiegészítsék egymást, ugyanakkor harmonikusan kell, hogy illeszkedjenek a ház tervezett megjelenéséhez, látványához.

 

 

Ezt a problémát ne becsüljük alá, mert ezeknek a közösségi tereknek a képe sok mindent elárul rólunk lakókról, de magáról a ház lakóközösségéről is.

Horváth Tamás

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots