Otthoni munka derék és nyakfájás nélkül

 

Korunk „pestise” a COVID – 19 vírus lett. Ez a láthatatlan sok tulajdonságában még napjainkban is ismeretlen kórokozó a földkerekség felnőtt lakosságát rendkívüli helyzet elé állította. Munkahelyek ezrei zártak be és küldték dolgozóikat rendkívüli szabadságra, vagy éppen otthoni munkavégzésre. (homme ofice) A váratlan helyzet váratlan, sok estben éppen csak megoldható feladat elé állított sok családot. Egyik ilyen nehezen megoldható feladat lett a lakásberendezésének újragondolása állandó munkavégzésre alkalmas és egészséges hely, helyek kialakítása.

 

 

Most derül csak ki, hogy a szűk hely, a székek, asztalok a nem megfelelő ergonomikus kialakításuk miatt nem csak, hogy kényelmetlenek, de még egészségtelenek is a folyamatos otthoni munkavégzéshez. Hátfájás nélkül nem ülhetünk napi 8 10 órát merev támlás étkezőszéken, sem pedig relaxáláshoz, tévénézéshez használt kényelmes karosszékeinkben és foteljeinkben a munkaasztal mellé.

Az egész napos ülés nem csak akut fájdalmakat okozhat, de hosszabb távon akár a porckorongsérv kialakulásához is hozzájárulhat. Éppen ezért nagyon fontos lenne megfelelő hangsúlyt fektetni az ilyen mozgásszervi betegségek megelőzésére. Amikor már fáj, baj van. Ugyanis a kezeletlen fájdalom miatt automatikusan kényszertartást veszünk fel, ami tovább súlyosbítja a panaszokat, de akár még tartós egészségromlást is lehet belőle.

Arról már nem is beszélve, mondja Horváth Tünde gyógytornász: “Amikor a nyak túl sok időt tölt előrehajlításban, akkor a gerincvelő szűkülése növeli a nyomást és rontja a terület vérkeringését, így akár 40%-kal rosszabb lehet a vérellátás.☝🏽https://www.facebook.com/profile.php?id=100008695785478

Tehetünk ellene? – fogalmazóik meg a kérdés a sajgó derekú és sajgó vállú, sajgó nyakú laptopja előtt görnyedő sorstársaimban.

Bizony lehet.

Néhány hasznos tanács az ilyen  fájdalmak elkerüléséhez:

Munkaasztal legyen ideális!

A legfontosabb, hogy huzamosabb ideig végzett ülőmunkát, csak az ergonómia szabályait követő. helyesen méretezett munkaasztal és szék mellett végezzünk! Amennyiben képernyő előtt dolgozunk, a munkaasztal lapmagasságát úgy határozzuk meg, hogy az olvasási felület mindig szem magasságba legyen! Ideális az olyan munkaasztal, amelyiknek a lapmagassága állítható és lapja szögben dönthető.

 

 

 

A felülete ne legyen fényes, mert az onnan visszacsillogó képernyő fénye a szemünket gyorsan kifárasztja! A lap  legyen legalább 60 -80 cm széles és elég hosszúságú ahhoz, hogy azon minden, ami a munkánkhoz szükséges kényelmesen elférjen!

Ideális munkaszék

Legideálisabb a magasságában, háttámlájában, karfájában testünk méreteihez igazítható párnázott szék.

A hagyományos, merev támlás irodai vagy étkezőszékek helyett használhatunk térdeplő zsámolyt, vagy ülőlabdát, akár még időnként váltogatva is. Az előbbiek a gerinc fiziológiás görbületét segítik megtartani, míg az ülőlabdákon észrevétlenül, de folyamatosan egyensúlyoznunk kell s így a törzsstabilizáló izmainkat folyamatosan mozgásra kényszerítjük.

 

 

 

Amennyiben csak merev támlás étkezőszéknek van helye a lakásban, gyógyászati segédeszközök boltjában beszerezhetünk olyan párnákat, amelyek segítik a helyes ülést a helyes testtartást. Választhatunk dinamikus ülőpárnát (dynair), ékpárnát vagy hengerpárnát. A semminél az is jobb megoldás, amikor a munkavégzés ideje alatt a hátunk mögé egy díszpárnát helyezünk el támasztéknak.

Akkor ülünk helyesen, amikor a törzsünk és a combunk, valamint a combunk és a lábszárunk 90 fokos szöget zárnak be egymással. Figyeljünk arra, hogy a térdhajlatunkat ne nyomja a szék üléslapja, a talpunk pedig kényelmesen feküdjön fel a padló síkjára.

A lábaink kényelmét oly módon is segíthetjük, hogy méretre készített kis zsámolyt teszünk talpunk alá megfelelő magasításnak. A helyes ülőtartás kialakításának alappillére a medence helyes állása.

A széken ülve húzzuk ki magunkat, majd a medencénket néhányszor billegessük hátra s előre!  Végül középen a legkényelmesebb pozícióban  a mozgatást állítsuk le! Ezzel az egyszerű tornával tudjuk a medencénket  helyes állásba mozgatni.

A munkavégzés során Iktassunk be óránként 5-10 perc szünetet, amikor is egy pohár langyos, citromos vizet, vagy gyenge tea főzetet fogyasszunk! A merev testrészeinket néhány nyújtózkodással mozgassuk ki!  Jót teszünk merevedett ízületeinknek, ha néhányszor leguggolunk, esetleg még néhány fekvőtámasszal is megpróbálkozunk.  Végezetül masszírozzuk, nyomogassuk végig a fájós részeinket, a derekunkat, a vállainkat, a nyakunkat és a karjainkat! Ha a derekunk fáj, szorítsunk egy teniszlabdát á fal és a hátunk közé majd a labda körkörös irányban mozgatva masszírozzuk végig azzal a fájó felületet!

 

 

Egészséges az ilyen szünetekben az ablakhoz sétálni és a messzeségbe kibámulni. Ezzel a bámészkodással a szemünket is változatos mozgásra kényszerítjük. A telefonálásinkat sem ülve, hanem lehetőleg a helyiségben séta közben bonyolítsuk le!

A karjainkat írás, de még olvasás közben is fektessük fel kényelmesen az asztal lapjára! könyökeink ne lógjanak a semmibe és ne kalimpáljanak fölöslegesen azokkal a levegőben! Ujjainkat időnként kulcsoljuk össze és előre – hátra mozgatással ropogtassuk meg az írásban elfáradt ujjperceinket!

 

 

 

Nem árt tudni, hogy kortól függetlenül a hosszú távon, rossz körülmények közt, helytelen testtartással végzett ülőmunka hozzájárulhat a porckorongsérv kialakulásához, amely néha elviselhetetlen fájdalommal jár.  A heves fájdalom mellett gyakoriak még a kisugárzó panaszok is, mint például: nyaki sérv esetében a karokba, ágyéki sérvnél, az lábakban. Az ilyen tünetek esetén, vírus ide, vagy oda, feltétlen szakorvoshoz kell fordulni.

Óránként csak néhány perc, de ezzel a néhány perccel egészséges és fájlalom mentes éveket nyerhetünk a hátralévő életünkhöz.

A kellő fény mennyiségérül és minőségéről a szemünk érdekében szintén ne feledkezzünk meg!

Érdekes lehet még:

https://vilagitastechnikanet.hu/2018/03/19/tokeletes-dolgozoszoba-vilagitas/

https://www.styleoptika.hu/gyik/idealis-munkahely-latasunk-szemszogebol/30/

http://lakberendezes.hu/elmelet/vilagitasrol/feny-es-szinek-kolcsonhatasa-a-lakberendezesbenfenyek-es-szinek-az-otthonunkban/

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots