A pihenés bútorai

A fáradt ember kímélje és tisztelje meg a porhüvelyét azzal, hogy nappal fotelbe pihen és éjszakára ágyba fekszik le aludni, még annak árán is, ha esetleg ennek érdekében egy szekrénnyel, netán egy padlóvázával, virág kaspóval, esetleg egy plazmatévével kevesebb lesz a lakásban.

 

NAPPALI RÉSZLET

 

A főúri otthonok kényelmét testesítették meg a barokk korban, de a biedermeier szalonok polgári berendezése már elképzelhetetlen lett volna kényelmes, tollbetétes párnázatú fotelek és kanapék nélkül.

 

NAPPALI RÉSZLETE 02

 

Bármely korban is készültek ezek az ülőbútorok, fő funkciójuk a pihenés, a kikapcsolódás kényelemének szolgálata volt. Legyen az fotel, kanapé, pamlag vagy nyugszék a felépítésüket és méretezésüket szigorú ergonómiai (emberi léptékarányoknak megfelelő) szabályok írják elő. Az ülőbútorok szerkezeti kialakítását meghatározza az azokban helyet foglaló személy testhelyzete.(ülés magassága, mélysége, dőlésszöge)

 

 

 

Az ábrákat követve láthatjuk, hogy minél kényelmesebb egy ülőbútor annál nagyobb helyet foglal el. Egy kisebb fotel helyszükséglete kb. 0,7 m², míg egy kényelmesebb fotelé már 1- 1,2 m² is lehet.

 

 

A kanapék helyszükséglete közel duplája a fotelokénak, míg egy nyugszék elhelyezésére elég 1,5 m² alapterület is, de például egy kényelmes pamlag, akár már 2-2,5 m² helyet is megkövetel.

 

NAPPALI KANDALÓVAL

 

A pihenőbútorokból, önmagukkal társítva, netán vegyesen elhelyezve, más és más funkcióknak megfelelő csoportokat hozhatunk létre. Kialakíthatunk így: olvasó – és relaxáló – sarok, kártya – játék – és társalgóhelyet, kandalló körüli pihenőhelyet, vagy tévénézésre, zenehallgatására szolgáló, úgynevezett: „audió – sarkot”.

 

A pihenőbútorok csoportjaihoz a céltól függően mindig tartoznak különféle tárlófelületek. Ezek legtöbbször asztalok. Lapmagasságuk 60 cm-nél minden esetben alacsonyabb.

 

 

A pihenés bútorainak formája, anyaga koronként és stílusonként változott.

Napjainkban a kevés megjelenő fém- vagy farésszel tervezett, teliben kárpitozott fotelok és kanapék a divatosak. Ezek a bútorok színben és formában rendkívül változatosak. A változatos formagazdagság nagy segítség a lakberendezőknek és a vásárlóknak, elképzeléseik valóra váltásában.

 

KANAPÉ

 

A bútor gyártók figyelembe véve a mai helyszűkével küzdő otthonokat, forgalomba hoztak többfunkciós pihenő bútorokat. Ilyen célt szolgálnak a fotelágyak, vagy a vendégágynak is átalakítható kanapék.

 

JAPÁN STIL HAL

 

Ezeket a kényszer szülte megoldásokat, lehetőség szerint állandó használatára ne akarjuk megvásárolni, mivel az ilyen fekvő – pihenő bútorok, vegyes használatra csak a kényelem feladásának kompromisszuma mellett alkalmasak.

 

 

Amin nappal bárki ülhet, az nem szerencsés éjszakára állandó fekhelynek. Az ilyen bútor, sem a higiénia, sem pedig az ergonómia szabályainak nem képes maradéktalanul megfelelni.

 

kleine-Wohnzimmer-Designs-sofa-couch-rosa-wandverkleidung

 

A fáradt ember kímélje és tisztelje meg a porhüvelyét azzal, hogy nappal fotelbe pihen és éjszakára ágyba fekszik le aludni, még annak árán is, ha esetleg ennek érdekében egy szekrénnyel, netán egy padlóvázával, virág kaspóval, esetleg egy plazmatévével kevesebb lesz a lakásban.

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots