Nappali szoba

Otthonunk” szíve” a nappali szoba. Gyülekezőhelye a család aprajának – nagyjának. Milyen legyen az uralkodó színvilága? Milyen bútorokkal rendezzük be? Mitől lesz a nappali szobánk otthonunk legkellemesebb helyisége?

 

 

 

A család együttélésnek olyan szigete, ahol a családtagok megosztják egymással mindennapi gondjaikat, örömeiket, ahol zenét hallgatnak és tévéznek, ahol megünnepelik a családi eseményeik kiemelkedő évfordulóit és „szalon” hiányában fogadják a vendégeiket.

 

 

 

Ne legyen bútorraktár!

 

A nappali szoba, hogy mind ezt a sok feladatát maradéktalanul kiszolgálhassa, a berendezése összképének harmonikusnak, a pihenő bútorainak; kényelmesnek; minden más berendezési tárgyának pedig; rendeltetéssel (funkcióval) kell bírjanak.

 

 

 

Ne legyen növényház!

 

 

Fölösleges, csak helyet foglaló tárgyaknak és díszítményeknek ebben a szobában nincsen helyük. Ne legyen a szárítóból kiszedett, tiszta ruháknak, iskolatáskáknak, megunt bútordaraboknak és cserepes növényeknek a tároló helye.

 

 

 

A bútoroknál lehetőleg kerüljük az éles, hegyes sarkokat!

 

Ahhoz, hogy egy nappali szoba tényleg a család „szíve” lehessen néhány szabályt a berendezésének megtervezésénél figyelembe kell venni:

 

• Első és legfontosabb szabály: igyekezzünk a berendezését és a helyiség összképét úgy megtervezni, hogy elsősorban a család minden egyes tagja tekinthesse otthona legpihentetőbb, legderűsebb, legkellemesebb, legmelegebb, legkedvesebb illatú és legjobban megvilágított helyiségének!

 

 

 

 

A határolás nélküli, térben elhelyezett ülőbútorokban hosszabban időzők nyugtalanok, feszültek lesznek. A kellemetlen érzést növényekkel, paravánokkal csökkenthetjük,

 

• A helyiség legyen nappal és este is világos, könnyen szellőztethető, de véletlenül sem huzatos. (ügyeljünk a klímaberendezés mérsékletes üzemeltetése. Kerüljük a ventilátorok (huzatgyártó gépek) használatát. A nyílászárók szigetelőképességét szakemberrel ellenőriztessük, ha szükséges javíttassuk!)

 

 

 

 

• Ülőbútorok legyenek kényelmesek, könnyen tisztíthatók és lehetőleg más rendeltetéssel (funkcióval) ne rendelkezzenek! (éjjel ágy, nappal a vendégek ülnek, a párnázatán) Üllőbútorainkat lehetőleg ne akarjuk térben elhelyezni! a kanapé támlája kerüljenek a falhoz minél közelebb! A fotelek hátrészét, ha nem határolja fal, abba soha ne ültessünk vendéget! (nyugtalanságot kelt)

 

 

 

• A bútorok élei és sarkai lehetőleg legyenek lekerekítve. Ez főleg, akkor kívánatos, amikor a családban, még önmagukra vigyázni nem tudó gyermekek, vagy kevésbé jól látó idős emberek élnek velünk.

• A falak, de a szoba teljes összképének a színét, szívünknek legkedvesebb színeiből válogassuk össze. Hasonló a helyzet a falra kerülő képekkel és más dekorálásra szolgáló tárgyak esetében.

 

 

 

 

• A kelleténél nagyobb alapterületű nappali szobát optikailag megoszthatjuk. Erre a célra alkalmasak az úgy nevezett „zöld” növényi falak, paravánok, térelválasztó szekrény, vagy polcos bútorok, vagy nagyobb terjedelmű, dísznövények, esetleg szobrok és padlóvázák is.

 

 

 

 

• Az erős napfény ellen árnyékoljuk az ablakokat! Árnyékolásra használjunk sötétítő függönyt, rolót, zsalugátert vagy az ablaküvegre ragasztható fényvisszaverő fóliát.

 

 

 

 

• Esti megvilágításra ne elégedjünk meg egy mennyezeti csillár fényével.

Készíttessünk szakemberrel világítási tervet és annak alapján direkt és rejtett világítással varázsoljuk a nappali szobánkat még barátságosabbá, még derűsebbé!

 

 

 

 

A család összetartó erejét, egészen biztos, hogy egy jól megtervezett, és harmonikusan berendezett nappali szoba békés légköre, még inkább összekovácsolja.

 

Köszönőm a figyelmüket:

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots