A falusi ház kedves virágai

 

A falu egyszerű, csendes házának is megvannak a maga virágdíszei. A nép kedvelt virágai ezek, melyek az ablakokban díszlenek s a lányaink, asszonyaink gondos ápolásáról tanúskodnak.

 

 

Egyszerű, régen megkedvelt növények, melyek közé nem illenek a ma divatos, messze földről való egzotikus virágcsodák. Ám, ha ezeket a régtől kedvelt növényeinket számba vesszük, láthatjuk, hogy minden vidéknek megvannak a sajátos, ott helyben kedvelt növényei, amelyek ősidők óta anyáról leányra hagyományozódnak. A kertésznek, virágárusoknak ma sem árt tudni, hogy a nép miféle virágokat kedvelt egykoron és melyikeket ültették szívesen a kertjeikbe és az ablakaikba és a tornácukra. Nem érdektelen ezt tudni, azért sem, mert így a kertészeteknek, virágüzleteknek alkalmuk nyílik stílszerű, eladható virágláda összeállításokat forgalmazni, s ezzel a közízlést is formálni. Nálunk sajnos az újabb idők szakemberei, bizony nem fektettek komoly hangsúlyt a hagyománytisztelet ápolására. Ezért is fordulhatott elő, hogy mára a falusi házak ablakaiban is, itthon sohasem látott, a mi klímánktól teljesen idegen virágokat láthatunk a kertekben és cserepekben. Ezek a szép, de kényes növények sajnos a leggondosabb ápolás mellett is hamar elpusztulnak. A sikertelenség s a kárba veszett munka végül odavezet, hogy az egykor virágoktól díszlő falusi otthonok ablaki és tornácai üresen maradnak.

 

 

Jelen cikkem célja, hogy felsoroljak néhány olyan növényt, amelyek hazánkban korábban elterjedtek és ismertek voltak a vidéki nép körében Az is igaz, hogy főleg német ajkú falvainkban voltak rendkívül népszerűek, de a tejesen magyarlakta településeken is hamar kedvelté váltak. (Ez úton kérek minden virágot kedvelő falusi embertársamat, hogy a vidékeiken ma is kedvelt virágaikat, amelyeket kertjeikbe és az ablakaikba szívesen ültetnek, szedjék jegyzékbe és képekkel lapunknak megküldeni szíveskedjek.

 

 

Szándékom a magyar kert növényeit és sajátságait egy cikksorozatban közreadni, de ez csak akkor lehetséges, ha a magyar földműves gazda kertjének és a falusi ház ablakainak és tornácainak őshonos virágait közös akarattal összegyűjtjük, s széles körben megismertetjük.

A már általam ismert virágok jegyzéke:

 

Pulykaméreg (Amarathus caudatus )

 

 

Nagyméretű egynyári magvetéssel szaporítható dísznövényünk. márciusban vetjük és a fagyok után ültetjük a végleges helyére. Egymagában is szépen díszlik. Nedvesség és tápanyag igényes. Magassága akár 1.5m is lehet virágfürtjei bordók, vagy sötétlilák. Napos védett helyet kedvel.

 

Kakastaréj (Celosita cristala)

 

 

Szívós, betegségekkel szemben ellenálló növény. Egyformán díszlik dézsába és szabadföldibe ültetve. Kedveli a napos és védett fekvést a jó vízáteresztő képességű tápdús talajt. Indiában, mint zöldségféleséget, étkezés céljára is termesztik. Egynyári növény, melyet magvetéssel szaporítunk. Palántáit a fagyok elmúltával ültetjük a végleges helyére. Virágja formában és színben gazdag. Általában a piros, sárga, a rózsaszín és a narancssárga virágúak az ismertebbek. Nálunk 70cm-nél nem nő magasabbra. Töve körül igényli a talajlazítást és a gyomtalanítást.

 

Sárga viola (Cheiranthus cheiri)

 

 

Kétnyári virág, ami azt jelenti, hogy az első évben vetjük és majd csak a második évben hozza sárga vagy rozsdavörös illatos virágait. Valamikor a Kolos kertek kedvelt növénye volt. Betegségekkel szemben ellenálló 25-60 cm magas kis bokrot növeszt. Áprilistól nyár közepéig ontja a sárga valamennyi árnyalatában pompázó virágait. Napos fekvésben, laza szerkezetű enyhén meszes talajt kedveli. Mivel a fagyra érzékeny, szeptember végén érdemes cserépbe felszedni és világos fagymentes helyen áttelelten. Magvetéssel könnyen szaporítható. Kertek, ablakok dekoratív növényei.

 

 

Szegfű

Többféle fajtáját ültetjük:

Kerti vagy pompás szegfű (Dianthus caryophilius)

 

 

Barátszegfű (Dianthus carthusianorum)

 

 

Kalárisos szegfű (Dianthus deltoides)

 

 

Változatos színkombinációkat alkotó virágú kétnyári vagy évelő dísznövény. Virágai fűszeres illatúak. Májustól nyár közepéig ontja színes virágdíszeit. Mutatós és tartós növény, kivált kép falusi kertek kedvelt növénye Fényigényes, talajban nem igen válogat, de kedveli az agyagos, enyhén meszes talajt. Földjét tartsuk nedvesen és gazmentesen. Első évi virágzás után a második évben hozza a legszebb virágait. Magról könnyen termeszthető, de vannak magtalan fajtáji, melyeket tőosztással vagy szárdugványozással szaporítunk,

 

 

Fuchsia

 

 

Fás szárú évelő dísznövény. Gondos ápolást igénylő, félárnyékos helyet kedvel. Virágai különböző színkombinációkban, dúsan nyílnak. Erős széltől óvjuk, mert az a lágy virágos szárait könnyen letördelheti. Szépen díszlik ablakban kert eben egyaránt. Főleg, ha a ház keleti vagy nyugati fala által védett, helyre kerül. Habitusa szerint lehet felfelé törekvő szárú, bokros, vagy csüngő szárú fajta. Csüngő fajtáit általában a házak tornácának védelmében, mint ámpolna növényt lógatjuk le, Szem magasságban a legmutatósabb. Folyamatos és bőséges öntözést igényel. Laza, tápanyagban dús földet kedveli. Magvetésről szaporítható, de így nem tartják meg virágainak jellegzetes szín kombinációját. Ennél jóval egyszerűbb a szárnydugványozásról történő szaporítása, mely a növekedési időszak, bármely szakában eredményes. Fagyérzékeny növény, ezért fagymentes világos helyen teleltessük át és csak május közepétől, a fagyok el multával ültessük ki a szabadba.

 

 

Vanília (Heliotropium peruvianum)

 

 

Kék színű, vanília illatú virágai nyáron virítanak. Sátoros virágzata megfelelő gondozás esetén nyár elejétől késő őszig vonzzák a lepkék és méhek sokaságát. Trópusi növény, ezért a mi telünket nem viseli el, de teleltetéssel hosszan időn át életben tartható. Magassága 50-50 cm. Ablakban, tornácon ládában és a kertbe kiültetve egyaránt mutatós dísznövény. Sok fényre és tápanyagban gazdag földre van igénye. A pangó vizet és az erős szelet nehezen viseli. Száraz földben a virágai lekonyulnak és ilyenkor mát csak visszametszés után díszlik ismét a régi fényében. Az elnyílt virágait, ha eltávolítjuk, újabb virágzásra serkentjük ez által. Szaporítása történhet magvetésről vagy dugványozással. A fiatal növényeket metsszük, hogy korán bokrosodjon.

 

 

Nebáncsvirág /Fáj virág (Impatiens sultani)

 

 

Egynyári, bokrosodó növény. Kifejezetten árnyékkedvelő, alacsony növésű 20-30cm magas, ablakba, tornácra, cserépbe, ládába ültetésre ajánlott, de virágágyba szegélynek is mutatós. Rendkívül vízigényes, ezért nyáron, akár két alkalommal is öntözni kell. Bujaságával és színgazdagságával a falusi házak kedvelt dísznövénye. Sokáig, egészen a korai fagyokig virágzik. A bővebb virágzás érdekében kéthetente tápoldattal locsoljuk be. A hajtásvége, amikor hosszúra nyúlnak, hogy bokrosságát megőrizze, vissza kell vágni. Szaporítása magvetéssel történik. Palántái, mivel a hideget is jól viseli, viszonylag korán, már áprilisban kiültethetők. A május fagytól takarással védjük.

 

 

Kék nefelejcs (Myosotis palustris)

 

 

Égszínkék apró virágairól, nincs, aki ne ismerné fel azonnal. Népdalok verseiben gyakran megénekelt virág. Kétnyári és évelő változata ismert. Leggyakoribb az égszínkék fehér középpel, de létezik fehér és rózsaszín változataiban is. Magját Júliustól augusztusig vessük el. Palántáit 15 cm távolságra kerüljenek egymástól a végleges helyükön. Az erdei nefelejcsek következő év áprilisától már bőven virágoznak. A hűvös, nyirkos élőhelyet kedvelik Saját magját hullatva szőnyegszerű foltokban fedi be az elfoglalt területet. Fehér és rózsaszín tulipánokkal ültetve csodálatos díszei a kertnek. Száraz talajon hajlamos a lisztharmatfertőzésre, hogy ezt elkerüljük, nyáron naponta locsolni kell.

 

 

Babérrózsa/Leander (Nerium oleander)

 

 

Legismertebb edényes disz növény. A növény minden része mérgező! Kisgyerekek elől érdemes távol tartani. Nyár folyamán állandóan virágdíszben pompázó, ezért vízigényes növény. Leismertebb a rózsaszín virágzatú fajtája, de elterjedt a piros, sárga vajszínű és fehér változata is Levelei örökzöldek.

Nevelése nem okoz különösebb gondot, de ahhoz, hogy bőven virágozzon, tápanyagokban gazdag földet és sok napfényt igényel. A fiatal növényeket évente az ennél idősebbeket 3-4 éven két kell átültetni. Tavasztól őszig bőséges öntözést igényel. Az elnyílt virágait szárastól távolítsuk el, hogy ez által a növényt újabb virágzásra serkentsük. Kritikus időszaka a tél. Fagymentes helyen,(4-5-foknál nem melegebb helyen teleltetjük. Örökzöld növény, ezért télen is szüksége van a fényre és mérsékelt öntözésre. (zárt veranda, ablakos pince) Teleltetés előtt tömény mosószappanos vízzel permetezzük le, hogy a pajzstetvek károsításától megóvjuk a leveleket. Fagyok el múltával, viszonylag korán, a végleges helyére kerülhet.

 

 

Muskátli (pelargonium)

 

 

Több fajtája ismert. A vidéki házak ablakiban és tornácain az egyik leggyakoribb cserepes, ládás virág. Virágai színben rendkívül változatosak Nálunk a piros nagyvirágú fajták a legnépszerűbbek.

Egynyári, de akár évelő növényként is ültethetjük. Fény és melegigényes, vagyis a hideg idők beállta után, ha a tövét fagymentes helyen nem teleltetjük át, elfagy. Nyári melegben igényli a rendszeres napi öntözést, de nem a túlöntözést, vagy a pangó vizet a tálcájában. . Laza, szellős, tápanyagban dús földet kedveli. Virágzáskor a tápanyag utánpótlásáról heti rendszerességgel gondoskodni kell. Elnyílt virágait ne engedjük, magszárba szökken, mert a magszár elszívja az anyatő erejét, s ez a növényt akadályozza a folyamatos virágzásban. Szaporítása rendszerint dugványozással történik, melyet a növény egész tenyészideje alatt eredményesen végezhetjük. Az átteleltetett töveket tavasszal visszametsszük és a fagyok elmultával, május közepétől cserépben, ládában a végleges helyükre kiültethetjük. Virágos ágyakban, egymagában is igen mutatós és dekoratív

 

Bokor muskátli

 

Csüngő muskátli

 

 

Angol muskátli

 

 

 

Oroszlánszáj/Tátika (Atirphinum majus)

 

 

Színpompás, viszonylag igénytelen virág. Jellegzetesen tátogó virágai gazdag fürtökben és változatos színben, május közepétől szeptember végéig Pompáznak. Bokros nem túl magas változatai a legszebbek. Magasságuk 30-80 cm. Létezik egészen alacsony törpe változata is. Közepes vízigényű, a humuszban gazdag talajt bő virágzással hálálja meg. Magvetéssel szaporítjuk. Előnevelt palántáit, viszonylag korán, már áprilisban kiültethetjük a virágládákba vagy a szabadföldibe. Csoportosan ültetve rendkívül impozáns dísze ablaknak, terasznak, de a virágagyaknak is. Némelyik példánya őszi lombtakarással, akár még át is telel. Ezek a tövek, korán, már májusban bőven virágoznak.

 

 

Folytatás innen.

 

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots