Átültessük télre?

 

 

Ilyenkor késő ősszel már csak akkor bolygassuk meg cserepes növényeink életét, ha nagyon muszáj. Adódhatnak azonban olyan váratlan helyzetek amikor, bár nem kívánatos, de azonnal cselekednünk kell.

A cserepes növényeink, hogy új edénybe, tápanyagban gazdag földbe kerüljenek inkább a tavaszi hónapok a legideálisabbak, de bármely más évszakban is adódhat olyan vészhelyzet, amikor kötelező lesz az átültetésük.

 

 

 

Melyek az ilyen vészhelyzetek?

 

 

Kedvező helyen, kedvező körülmények között a nyár folyamán a növényünk kinövi régi lakhelyét, vagyis az edényét.

Előfordulhat, hogy váratlanul földön fekve, törött cserépdarabok közt találjuk kedves ritkaságunkra. Nincs más lehetőség, mint vásárolni az előzőnél éppen csak annyival nagyobb edényt, hogy a növényünket abban az új földjével kényelmesen, de nem túl tágasan elhelyezhessük.

A gyökeret körülölelő földlabdát sértetlenül hagyva az új földdel lazán nyomkodjuk a gyö­kér köré. Az új ültetést óvatosan öntözzük be, de semmi esetre se álljon a növényünk töve sárban. Átültetés után a növények tápoldatozása tavaszig tilos!

 

 

Másik azonnali cselekvést igénylő probléma, amikor dohos szagú, penészes lesz, őszre a növényünk talaja Az ilyen penészesedésnek az eltávolítása nem tűr halasztást. A növény gyökeréről óvatosan rázzuk le a penészes, dohos földet, majd öt – tíz percre állítsuk rézgálicos oldatba. A cserepet szintén mossuk át ezzel az fertőtlenítő oldattal. Ezek után a növényünket ültessük új talajba, de ügyeljünk arra, hogy soha többé ne locsoljuk túl a földjét. Legtöbb esetben az ilyen gyógykezelés után a kedves növényünk hamarosan új erőre kap.

 

 

Előfordul, hogy növényünk talaja tömör lesz az edényben. Bár alig öntözzük, mégis pang a cserépben a víz, vagyis vízben áll a növényünk töve. Így bizony nem bírja ki tavaszig. Betömörödött a földje. Ez esetben elég kiemelni a növényünk tövét az edényből és tápanyagban gaz­dag, jó vízáteresztő képességű talajba átültetni. A szabály itt is az, hogy növény tápoldatozása tavaszig kerülendő!

 

 

 

Nyáron a jól táplált növények gyökere gyakran túlnő, s a cserépen eltömi a z edény alján lévő pangó víz elvezetésére szolgáló lyukat.

Ilyenkor a zöld részek nem fejlőd­nek, a virágos növények eldobják a virágjaikat, ami még rosszabb a gyökérzet elpusztulhat. Egy vagy két mérettel vásároljunk nagyobb cserepet majd ebbe, tápanyagban dús új földet tegyünk. Ide ültessük a metszőollóval megkurtított gyökérzetű szo­banövényünket. A művelet után néhány hétig biztosan nem tér magához az így megbolygatott növény, ezért az öntözését korlátozzuk minimálisra. Tápoldatozása tavaszig szigorúan tilos!!!

 

 

 

 

Azokat a növényeinket melyikeknek semmi bajuk, hagyjuk, hogy a telet megfelelő hőmérsékleten és fényviszonyok mellet nyugodtan átpihenjék s majd csak tavasszal, ha kell, költöztessük őket új „Otthonukba”.

 

Tanácsolja: Hiszek Lívia kertészmérnök

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots