Biokertészeti jó tanácsok Rozi mamától

Kora tavaszi teendők a zöldségeskertben

Jól jártak azok a kertbarátok, akik a talajmunkákat már ősszel el­végezték és a kertjük készen áll a tavaszi vetési munkákra.

Fagymentes, száraz napokon ásóvillával lazítsuk fel az ősszel már megforgatott és megtrágyázott földet. A trágyázás, ha elmaradt volna, most pótolhatjuk érett istállótrágyával, vagy érett komposzttal.

 

 

A keretek készüljenek, lehetőleg akácfából. Gombásodás ellen a deszkák mind két lapját és éleiket vastagon itassuk át lenolajkencével.

 

Kisebb kertekbe érdemes kereskedelembe beszerezhető, zsákos termőföldet és trágyát vásárolni. Ehhez tudni kell, hogy a zöldségnövények többsége a semlegeshez közeli, enyhén savanyú talajt kedvelik.

 

 

Egy gondosan ápolt hétvégi ház kertje

 

 

Zöldségesünk számára, ha van lehetőségünk használjunk palántanevelő ágyat. Ide vessük a kései káposztaféléket, karalábét, bimbós­ kelt, kései karfiolt, kései kelt, salá­tát. Állandó helyére vetjük gondo­san elkészített porhanyós ágyakba a petrezselymet, sárgarépát, borsót, ahogy a talaj fagymentes állapota majd en­gedi.

 

Itt már csak szüretelni kell.

 

Az állandó helyre vetett zöldségfélék helyét, ha télen már előre megterveztük és tudjuk, hogy mit hova szeretnénk ültetni, akkor ki kell alakítani a megfelelő ágyásokat. Olyan ágyás méretekben érdemes gondolkodjunk, amelyik könnyen körbejárhatóak és minden benne lévő növénysorhoz könnyen hozzáférünk. Az ágyások közé ezért ösvényeket is készítsünk. Az ágyások széleit gombamentesített deszkával, mosott nagy méretű kaviccsal, használt téglával, esetleg terméskövekkel tetszetősen körbehatárolhatjuk.

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots