Csodatévő csalán

 

Elhanyagolt kertek, árokszélek kissé megvetett növénye a nagy csalán. Való­jában sokhasznú gyógynövény, de a bioló­giai művelésű kertek is, aligha léteznének az  csalánlé általános erősítő hatóanyaga nélkül.

 

 

 

 

Leg­régibb felhasználása a népi gyógyászat­tal kapcsolatos. Közismert, hogy a fájó, reumás és  köszvényes végtagokat egyes vidékeken még ma is fi­noman korbácsolják a frissen szedett csa­lánnal. Gyógyító hatása a patikaszerekével ellentétben valóságos .  Ugyan így alkalmazva, kiváló ellenszere viszkető bőrkiütéséknek is.

 

 

 

 

A csalánnak minden része gyógyító erejű. A levelé­ből készült teát vizelethajtóként, arany­eres fájdalmak enyhítésére használhatjuk. Erős vastartalma miatt pedig kiváló vérképző.

 

 

Recept:

10 g friss levélből és  egy csésze forróvízzel készül a tea. Naponta két csészével ajánlatos fo­gyasztani.  Főzete egy evőkanál hársmézzel,  asztma ellen is bevált.

Hajhullás, korpásodás kezelésére minden más szernél hatásosabb a csalán hajszesz.

 

 

 

 

 

Receptje:

100 g apróra vágott friss csalánle­velet fél liter vízzel, fél liter ecettel fél órán át főzünk, majd leszűrjük és lehűtjük.

Este, le­fekvéskor ezzel a készítménnyel, a fej­bőrt alaposan bedörzsöljük. Hagyjuk megszáradni.

Gyökere is gyógyító hatású, sőt, a korpásod és a haj­hullás ellen még hatásosabb is, ha levél helyett a növény gyökerét használjuk a  patikaszerhez.

Ezek a házi készítésű szerek  szárított csalánból ugyan úgy elkészíthetők, mint a frissen szedett növényekből.

 

 

 

 

A biológiai művelésű kertekben a komposztkazal tetejét eredményesen takarhatjuk be frissen szedett csalánnal. Előbb érik meg tőle a komposzt és így hamarabb lesz felhasználható

A csalán főzött leve általános erősítő hatással bír haszon – és dísznövényeinkre.

Receptje:

1 kg frissen szedett, vagy 10—20 dkg szárított csa­lánt 2 liter vízben felfőzünk majd egy napig állni hagyjuk. A főzet szűrt levét hetente egyszer a talajra és magára a növényre permetezzük. Erre a célra egy rózsával ellátott öntöző­kanna a legegyszerűbb.

 

Erjesztett leve kiválóan alkalmas levélkártevők irtására.

 

 

 

 

Az erjesztett csalán lé receptje:

10 kg frissen szedett, vagy 1,5 kg szárított csalánt 100 liter vízben, lehetőleg esővízben áztatunk két hétig. (Figyelem! Elég erős, kellemetlen  szaga van, ezért lakóhelytől lehetőleg távoli helyen tároljuk)

Kellemetlen szagát zsurló­ból készült főzettel, vagy zeolittal kö­zömbösíthetjük. A kész levet a felhasz­nálás előtt leszűrjük. A növényt erősíti, ellen állóképességét növeli, ha hetente egyszer 1:50 hígításban a növényt és közvetlen környezetét lepermetezzük. Levéltetveket elpusztítja.

 

 

 

 

 

Közismert a csalán vastartalma. A klorózis megszüntetésének természetes esz­köze a csalán é. A kezelést lehetőleg már rügyfakadás előtt el kell kezdeni és foly­tatni egészen a klorózis megszűntéig. Heti egy­szeri, esetleg tíz naponkénti kezeléssel a baj biztosan orvosolható. A levél klorózis megszüntetéséhez az ajánlott hígítás 1:20 arányban elégséges..

 

 

 

 

 

Nem csupán múló divat a vadon növő gyomokból és gyógynövényeikből készült ételek egész sora. Ezt bizonyítja a csalán étkezés céljára történő felhasználása is. Saláta, főzelék, leves készíthető belőle. Gyógyhatá­sán kívüli, ezek az ízletes ételek alacsony kalóriatartalmuk miatt fogyókúrázóknak különösen ajánlható a diétájuk fogásai közé. Ilyenkor rántás helyett elégedjünk meg a joghurtos vagy kefires habarással.

Tamás Enikő

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots