Elhanyagolt kertek, árokszélek kissé megvetett növénye a nagy csalán. Valójában sokhasznú gyógynövény, de a biológiai művelésű kertek is, aligha léteznének az csalánlé általános erősítő hatóanyaga nélkül.
Legrégibb felhasználása a népi gyógyászattal kapcsolatos. Közismert, hogy a fájó, reumás és köszvényes végtagokat egyes vidékeken még ma is finoman korbácsolják a frissen szedett csalánnal. Gyógyító hatása a patikaszerekével ellentétben valóságos . Ugyan így alkalmazva, kiváló ellenszere viszkető bőrkiütéséknek is.
A csalánnak minden része gyógyító erejű. A leveléből készült teát vizelethajtóként, aranyeres fájdalmak enyhítésére használhatjuk. Erős vastartalma miatt pedig kiváló vérképző.
Recept:
10 g friss levélből és egy csésze forróvízzel készül a tea. Naponta két csészével ajánlatos fogyasztani. Főzete egy evőkanál hársmézzel, asztma ellen is bevált.
Hajhullás, korpásodás kezelésére minden más szernél hatásosabb a csalán hajszesz.
Receptje:
100 g apróra vágott friss csalánlevelet fél liter vízzel, fél liter ecettel fél órán át főzünk, majd leszűrjük és lehűtjük.
Este, lefekvéskor ezzel a készítménnyel, a fejbőrt alaposan bedörzsöljük. Hagyjuk megszáradni.
Gyökere is gyógyító hatású, sőt, a korpásod és a hajhullás ellen még hatásosabb is, ha levél helyett a növény gyökerét használjuk a patikaszerhez.
Ezek a házi készítésű szerek szárított csalánból ugyan úgy elkészíthetők, mint a frissen szedett növényekből.
A biológiai művelésű kertekben a komposztkazal tetejét eredményesen takarhatjuk be frissen szedett csalánnal. Előbb érik meg tőle a komposzt és így hamarabb lesz felhasználható
A csalán főzött leve általános erősítő hatással bír haszon – és dísznövényeinkre.
Receptje:
1 kg frissen szedett, vagy 10—20 dkg szárított csalánt 2 liter vízben felfőzünk majd egy napig állni hagyjuk. A főzet szűrt levét hetente egyszer a talajra és magára a növényre permetezzük. Erre a célra egy rózsával ellátott öntözőkanna a legegyszerűbb.
Erjesztett leve kiválóan alkalmas levélkártevők irtására.
Az erjesztett csalán lé receptje:
10 kg frissen szedett, vagy 1,5 kg szárított csalánt 100 liter vízben, lehetőleg esővízben áztatunk két hétig. (Figyelem! Elég erős, kellemetlen szaga van, ezért lakóhelytől lehetőleg távoli helyen tároljuk)
Kellemetlen szagát zsurlóból készült főzettel, vagy zeolittal közömbösíthetjük. A kész levet a felhasználás előtt leszűrjük. A növényt erősíti, ellen állóképességét növeli, ha hetente egyszer 1:50 hígításban a növényt és közvetlen környezetét lepermetezzük. Levéltetveket elpusztítja.
Közismert a csalán vastartalma. A klorózis megszüntetésének természetes eszköze a csalán é. A kezelést lehetőleg már rügyfakadás előtt el kell kezdeni és folytatni egészen a klorózis megszűntéig. Heti egyszeri, esetleg tíz naponkénti kezeléssel a baj biztosan orvosolható. A levél klorózis megszüntetéséhez az ajánlott hígítás 1:20 arányban elégséges..
Nem csupán múló divat a vadon növő gyomokból és gyógynövényeikből készült ételek egész sora. Ezt bizonyítja a csalán étkezés céljára történő felhasználása is. Saláta, főzelék, leves készíthető belőle. Gyógyhatásán kívüli, ezek az ízletes ételek alacsony kalóriatartalmuk miatt fogyókúrázóknak különösen ajánlható a diétájuk fogásai közé. Ilyenkor rántás helyett elégedjünk meg a joghurtos vagy kefires habarással.
Tamás Enikő
Szerző: Horváth Tamás
Kövess minket a Facebookon
Facebook