Dália a virágoskertben

Spanyol felfedezők hozták magukkal Mexikóból. Katalóniából terjedt el Európa szerte ez a csodálatos melegkedvelő sok különböző színben pompázó virág. Fagyérzékeny növény, ezért ősszel a fagyok beállta előtt a gumóit (krumplijait) felszedjük, és kiültetésig vermeljük, vagy sötét fagymentes helyen tároljuk.

Figyelem! Nedves helyen a gumók könnyen megpenészednek, „elfolynak”.

 

Népszerűségét rendkívül változatos virágformájának és csodálatos színeinek köszönheti.

Gumós, lágyszárú növény, sokszor gyermekfej nagyságú virágai majd két méter magasságban pompáznak, míg más fajtái törpék és virágait száz számra ontja szebbnél-szebb színekben.

 

Nemesítésük során virágjaik formagazdagsága mára utolérhetetlen. A tűszirmútól a pompon formáig, a margarétavirágútól az óriásfejűig mind- mind megtalálható a kedvelőik kertjében. Betegségekkel szemben ellenálló, rovarok sem károsítják.

 

Vágott virágnak is kitűnő. Vázában, ha szára végét naponta visszavágjuk, hosszú időn át dísze marad lakásunknak.

 

 

A gumók beszerzése ősszel kedvezőbb, mert a kiskertekben túlszaporodott növények gumóinak téli tárolása helyigényes. Ilyenkor megfelelő áron juthatok olyan fölöslegessé vált dália gumókhoz, melyeket a nyár folyamán már a szomszédok kertjéből már kiszemeltünk a virágos kertünkbe. Kertbarátoktól akár még ajándékba is kaphatunk ilyenkor a feleslegessé vált növényikből.

Őszi felszedése és téli tárolásra előkészítve a gumók:

 

 

A kertbe fagyok után májusba ültetjük ki – sohasem frissen trágyázott földbe. Júniusban már virágzik és egészen a fagyok beálltáig, november elejéig díszlik.

A gumókat májusban a fagyok elmúltával ültethetjük.

 

Vízigényes növény, árnyékot azonban nem kedveli.

Levelei a fagyokra megfeketednek, virágai leforrázódnak, elvesztik pompájukat. Ekkor kezdjük meg gumójuknak (krumplis tövek) felszedését. A felszedett krumplikról a sáros földet szellős, de fagymentes helyen hagyjuk leszáradni!

A sérült gumókat távolítsuk el, a száraikat kb. 10-15 cm hosszúságra vágjuk vissza!

 

 

A nagyobb töveket ilyenkor osztjuk szét oly módon, hogy minden krumplin maradjon szárész!

 

A szárrész nélküli gumók tavasszal nem fognak kihajtani, ezért vásárlásukkor erre feltétlen figyeljünk oda!!

Téli tárolásuk fagymentes, szelős, de nem teljesen páramentes helyen történjen!

Lehet ez fészer, padlás, pince, de legjobb a vízóraakna fagyhatár alatti homokos padlója. Penészedés ellen nem árt, ha a krumplikat fahamuval megszórjuk.

Aki egyszer a kertjébe beengedi, nehezen válik meg a virágainak látványától.

 

Berey Annuska, virágkertész és virágkötő (Szatmárnémetiből)

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots