Datura

Mediterrán hangulatú kertekben, akár edényben, akár a szabad földbe kiültetve, rendkívül színes és hangsúlyos ékességükkel feltétlen figyelemfelkeltő növényekké válnak.

 

 

Ez a két – három méter magasra növő növény Peruból származik. Elfásuló szárú dudva. Nálunk a maszlagos redőszirom, Datura Stramonium rokona, azaz gyomnövény, amelyet méregtartamáért tartanak számon.Mindkét növény virága nagyon hasonló egymáshoz, csakhogy míg a mi növényünk virága rendkívül kellemetlen, bűzös szagú, addig a perui fás redőszirom virágai kb. 15 cm hosszú, 6-8 cm átmérőjű, nagyon kellemes, átható illatú, különféle színekben létező harang alakú szépségek.

A perui Fás Szárú Datura évelő növény, amely ősszel nagy leveleit elhullatja és így teleltethető át, 8-10 C hőmérsékletű helyiségekben.

A növény tavasszal, a fagyok elmúltával, akár szabad földbe is kiültethető. Egyébként a világos, meleg fekvést szereti és nagyon vízigényes. Télen a pihenési ideje alatt, viszont csak mérsékelten öntözzük.

Vegetációs időszakban gondoskodjunk a tápanyag utánpótlásáról, rendszeresen trágyázzuk.

 

 

Leghatásosabban az érett marhatrágya vizes oldata. Erre a célra, 5-10 kg-os zsákos kiszerelésben, kertészeti árudákban vásárolhatunk teljesen érett, szagtalan marhatrágyát. Főleg a fiatal növények indulnak erőteljes növekedésnek az effajta rendszeres tápozás eredményeképpen. Sokszor egészen fiatal növények is meglepően hamar virágoznak és hihetetlen nagy harangokkal, hálálják meg gondoskodásunkat.

 

 

Szaporítani könnyen lehet magról is, de jobban ismert a fás szárú dugványokról nevelt csemeték előállítása. A fiatal meggyökeresedett kis növényeket legalább háromszor-négyszer ültessük át, megfelelő méretű, egyre nagyobb, edényekbe, hogy gyökérzetük mimnél hamarább megerősödhessen.

 

 

Szeretik a dús humuszt, melyhez homokot és tőzeget is keverjünk megfelelő arányban. Mediterrán hangulatú kertekben, akár edényben, akár a szabad földbe kiültetve, rendkívül színes és hangsúlyos ékességükkel feltétlen figyelemfelkeltő növényekké válnak.

Sikeres virágoztatást: Berey Annuska

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots