Díszfák és cserjék ültetése

Szabad gyökerű díszfák és cserjék ültetése – Konténeres díszfák, díszcserjék és örökzöldek ültetése – Konténeres futónövények ültetése (Például–  Savanyú földet kedvelő konténeres növények ültetése – Rózsafélék ültetése – Sövények ültetése.

 

 


 

Szinte mindannyiunk tudatában az ősz és a tavasz egybeesik a növények ültetésének fogalmával. Ezekben a hónapokban megrohamozzuk a faiskolákat, forgatjuk a szakkönyveket és mérgelődünk, ha a kiválasztott cserjéket, fákat esetleg nem sikerül beszerezni. Ilyenkor addig-addig szaladgálunk kertészetről – kertészetre, míg végül észre sem vesszük és beköszönt a forróság, vagy fagyossá válik a föld. Az eltervezett telepítéssel így aztán, megint csak kifutunk az időből.

 

 

 

Valóban a tavasz és az ősz a legjobb alkalom az ültetésre? Igen, de ma már a faiskolai árudákban mind szélesebb választékban kaphatók úgynevezett konténeres csemeték, melyeket az év bármely szakában bátran elültethetjük. Kivételt képez a fagy, de a júliusi perzselő napsütés is.

 

 

 

 

Szabad gyökerű díszfák és cserjék ültetése:

1. A kiválasztott helyen ássunk ki kb. 1 m³ nagyságú gödröt. A kiásott föld felső és alsó rétegét külön kupacba gyűjtjük.

2. A gödör aljára szórjunk érett szerves trágyát, ennek hiányában komposzttal kevert erdei földet, melyet kombinált műtrágyával dúsíthatunk. Vigyázzunk, hogy a gyökérhez közvetlen sem a szerves, sem a szervetlen műtrágya nem érhet.

3. A gödör középpontjába merőlegesen verjük le a támasztókarót.

 

 

 

 

4. Az előzőleg visszavágott gyökerű díszfát, melyet legalább 24 órán át agyagos pépben áztattunk, helyezzük úgy el az ültető gödörben, hogy a gyökerek kör-körös alakban egyenletesen rendeződjenek el.

5. Szintező léccel állítsuk be a fa törzsmagasságát oly módon, hogy az oltás helye 3-4 cm-rel kerüljön a föld szintje alá.

 

 

 

 

6. Temessük be a szabadon álló gyökérzetet úgy, hogy a kiásott felső talajréteg kerüljön a fa gyökérzetére, míg az alsó réteggel fedjük a gödröt.

7. Lábbal tömörítsük a növény gyökere köré a földet a képen látható módon, hogy az egy tányért képezzen.

 

 

 

 

 

 

8. Öntözzük be annyi vízzel a fát, amennyit a körülötte lévő föld beszívni képes.

9. A frissen öntözött földre húzzunk vékony földréteget, evvel védjük az új növényt a kiszáradástól.

10. A fa törzsét és a támaszt szalaggal laza ‘nyolcas’ hurkolással rögzítsük.

 

 

 

 

Ültetés előtt néhány jó tanács a konténeres dísznövények vásárlásához:

• Vásárlásnál győződjünk meg arról, hogy a növény dúsan begyökeredzett! Ezt úgy állapíthatunk meg, hogy a tövénél fogva kissé megemeljük. Amennyiben nem válik el a földlabdától, a növényt bátran megvásárolhatjuk.

• Jó jel, ha a konténer alján az edényből vagy a zsákból fiatal gyökerek lógnak ki.

• A gyökérlabda ne legyen száraz, de ne legyen sáros sem.

 

 

 

 

Konténeres díszfák, díszcserjék és örökzöldek ültetése:

1. Kiválasztott helyre ássunk akkora gödröt, hogy az minimálisan 15-20 cm-rel nagyobb legyen, mint a földlabda. A gödör aljára 10-15 cm vastagságban terítsünk szerves trágyát tápdús földdel takarva. A növényt emeljük ki földlabdástól az edényből, vagy vágjuk le a gyökérzetet takaró zsákot, vigyázva, hogy arról a termőföld ne hulljon le.

 

 

 

 

. Helyezzük a növényt az ültető gödörbe, az eredeti ültetési magasságnál 2-3 cm-rel mélyebbre, és komposzttal kevert termőfölddel hantoljuk be. A földet, tányért képezve, lábbal tömörítsük a növény köré. Ezután a csemeténket bőséges öntözéssel iszapoljuk be.

3. Ha közvetlen a tő mellé támasztékot nem szúrhatunk, az ábra szerinti ferde kitámasztással megvédhetjük növényeinket a szélnyomástól.

 

 

 

Konténeres futónövények ültetése (Például: a Clematis-t)

Ültetési tanácsok:

 

• Vásárlásnál az előzőekben már leírtakat vegyük figyelembe.

• Futónövényeket, kiváltképpen a clematis-t úgy ültessük el, hogy a növény töve árnyékolva legyen.

 

 

 

 

• A telepítéshez legalább 60 cm mély, 40 cm széles gödröt vagy árkot ássunk.

• Az ültető gödör aljára szerves trágyát vagy komposzttal kevert termőföldet szórjunk 10-15 cm vastagságban. A növényeket az ábra szerint ültessük el olyan hosszúságú támasztókaróhoz rögzítve, mely a növény kívánt felfuttatási magasságához elegendő.

• Amennyiben a növényt falra vagy fára kívánjuk felfuttatni, úgy a támaszték magasságában erősebb dróthálót, fa- vagy fémrácsot helyezzünk el, melyen a kifejlett növény megkapaszkodhat.

 

 

 

 

• A növény szárát a támasztékhoz 30-40 cm-ként lazán rögzítsük, hogy a szél azt el ne törje.

• A frissen ültetett növényt iszapoljuk be, tövét komposztfölddel takarjuk, napos helyen alacsony évelő növényekkel árnyékoljuk.

 

 

 

Savanyú földet kedvelő konténeres növények ültetése:

Az ismert dísznövények többsége a hazánkban is megtalálható lúgos (meszes) talajtípusokat részesítik előnyben, de vannak kivételes, faiskolákban beszerezhető konténeres növények, melyek a kimondottan savanyú talajon élnek meg. Ilyen növények például a Rododendronok.

Vegetációjukhoz legtöbb esetben az ültetés helyén talajcserét kell végeznünk. Ehhez kívánunk a mellékelt ábrák alapján segítséget nyújtani.

 

Ültetési tanácsok:

• A kívánt ültetési helyen facölöpöket leverve kerítsünk le minimális 1 tő/m2 területet. A facölöpök föld fölötti magassága legalább 60 cm legyen. Az így körbekerített terület aljára szórjunk 10 cm vastagon vízelvezető kavicsréteget, melyre tegyünk készen vásárolható szerves trágyával kevert savanyú-földet. Az elkészített ágyásba ültessük be az edénytől vagy zsákszövettől megszabadított földlabdás növényeket. A töveket tömörítsük, tányérozzuk és klórmentes vízzel (összegyűjtött esővízzel) locsoljuk. A növényeket tűző naptól árnyékolással védjük.

 

 

 

 

• A kívánt ültetési helyen gödröt ásunk olyan módon, hogy az a növény földlabdájánál minimum 20 cm-rel nagyobb legyen. Az így nyert ültető gödröt vastagabb fekete mezőgazdasági fóliával béleljük ki. Szórjunk az ültetés előtt a gödör aljára 10 cm vastag kavicsréteget, melyre a kereskedelemben kapható szerves trágyával kevert savanyú földet helyezünk, és ebbe ültetjük a földlabdás növényt. Belocsolása és árnyékolása megegyezik az előzőekben leírtakkal. Figyelmeztetés: a növények csapvízzel locsolva hamar elpusztulnak.

 

 

 

 

 

Rózsafélék ültetése

1. A vásárolt növényeket egy-két órára állítsuk vízzel telt vödörbe. Közben az ültetésre kijelölt helyen ássunk ki egy 60x60x60 cm-es ültető gödröt.

2. A növény szárát 20 cm-re, a gyökérzetét pedig 30 cm-re vágjuk vissza metszőollóval.

3. Az ültető gödör aljába szórjunk szerves trágyával kevert termőföldet. Erre ültessük rá a növényt oly módon, hogy az oltás helye legalább 5 cm-rel a föld szintje alá kerüljön.

 

 

 

 

 

4. A gödröt töltsük föl 3 részig termőfölddel, és azt tapossuk be lábbal a gyökérzet köré.

5. Locsoljuk be annyi vízzel, amennyit a föld képes elszívni.

6. Temessük be a kiálló szárrészeket földpúppal, hogy védjük a kiszáradástól.

 

 

 

 

Sövények ültetése

1. Jelöljük ki a sövény helyét. A sövény hosszával párhuzamosan feszítsünk ki zsineget, melyet vezető vonalzóként tudunk használni. A zsineg mellett ássunk ki 40 cm széles, 60 cm mély ültető árkot.

2. Az árok aljára szórjunk 10 cm vastagon szerves trágyát, vagy kombinált műtrágyával kevert termőföldet.

 

 

 

 

 

3. A szabad gyökerű vagy konténeres növényeket hármas kötésben erre ültetjük el úgy, hogy egy méterre legalább négy tő jusson. Az elhelyezés után az árkot termőfölddel feltöltjük, a növények tövénél a földet a gyökerekhez tapossuk, és azt bőségesen belocsoljuk.

 

 

 

 

4. (1 év 2 év 3év) Sövények alakító metszése. Az első éves növényt vágás nélkül gyakori öntözéssel neveljük. A két éves növényt enyhe metszéssel formázzuk. A három éves növényalakító metszése tavasszal és ősszel időszerű, metszés után tápoldatos vízzel öntözzük.

 

 

 

Kívánok eredményes kertészkedést: Berey Anna (2000-03-14)

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots