Egynyári virágok a kiskertben

 

 

Visszavonhatatlanul megérkezett a tavasz! Még ugyan borzongató a hajnali hűvösség, de a kertben már csicseregnek a madarak. Lassan kinyitják szirmaikat a barack, a mandula és a cseresznyefa virágai. A kerítés mellet sárgán virít már az aranyvessző, bokra és piroslani kezdenek a japánbirs vesszőin a félig kipattant virágbimbók.

Virágdíszt bontanak a jácintok, tulipánok és más kora tavaszi gumós virágai a kiskerteknek.

 

 

 

 

Virágvasárnap elmúltával lassan közeledik az egynyári virágok kiültetésének is az ideje.

Az egynyári dísznövények rendkívül gazdag virágzásuk és változatos színük miatt kertjeink legpompásabb díszítőelemei. Májustól egészen a fagyokig Pompáznak.

Szegélyként vagy foltszerűen, lehetőleg nagy tömegben ültessük őket. Legtöbbjük kiválóan alkalmas balkonládák, kőedények, sírok beültetésére is.

 

 

 

 

A kiültetésekhez jól illenek a szabályos, szalag – és körágyak, de éppen ilyen látványosak lehetnek a szakszerűen beültetett a szabálytalan virágágyak is.

 

 

 

 

 

Figyelem!

Egy csoportba lehetőleg hasonló igényű és nagyjából azonos növekedésű fajtákat váll asszunk! Az alacsonyabbakat előre, míg a magasabb növényeket a virágágy hátsó részére ültessük!

 

 

 

 

A virágágyakat lehetőleg egy fajta és egyforma színárnyalatú növényekkel igyekezzünk megtervezni, de kellemes színfoltja lehet kertünknek a vegyes kiültetésű, tarka virágágyaknak a látványa is. Vegyes kiültetés esetén több, akár öt-tíz különböző színű, eltérő fajtájú növényt is ültethetünk, de ügyelni kell arra, hogy magasságuk, növekedési ütemük nagyjából azonosak legyenek.

 

 

 

 

 

Fontos, hogy a vegyes virág¬ágyakba ültetett egynyáriak színét helyesen válasszuk meg. A családi házak kertjében, pihenésre,vagy üdülésre szánt területeken

a pasztellárnyalatokat; rózsaszín; halványpiros; világossárga színeket célszerű választani.

 

 

 

 

A pázsit, illetve a háttérben lévő fák és cserjék zöld színe meghatározó a nagyobb kertekben, ezért az ilyen helyre a meleg színeket, mint a sárga; a narancs és a vörös erős árnyalatait is bátran betervezhetjük. Épületek, medencék közvetlen környezetébe, mivel ezek az építmények színesek, inkább a fehér és a kék árnyalatú virágok ültetése javasolható, de nagyon kellemes lehet a kék és a sárga együttese is. Az erős színeket, ha mégis választjuk, fehérrel válasszuk el egymástól, amely egyúttal ki is emeli azok színét.

 

 

 

 

 

Mit és mikor ültessünk?

A helybe vethető egynyáriak közül néhányat már márciusban végleges helyére vetettünk, ilyen például a körömvirág, az egy¬nyári szarkaláb, míg másokat, mint a rézvirág, hajnalka, sarkantyúka, porcsinrózsa, vagy a kokárdavirág csak a fagyok után, áprilisban vessük. A kikelt növényeket aztán ritkítani kell, fajtától függően tizenöt-húsz cm tőtávra.

 

 

 

 

Az egynyári virágok másik részét lassú kelése, illetve fejlődése miatt nem érdemes otthon szaporítani, inkább palántaként vásároljuk meg, és a fagyok elmúltával, májusban ültessük végleges helyére.

 

 

 

 

Ilyen például a szinte minden színárnyalatban kapható, nagyon népszerű illatos petúnia, a bársonyvirág vagy más néven büdöske, illetve a vegyes kiültetéseknél érdekes kék virágdísze miatt nélkülözhetetlen lisztes szalvia, az oroszlánszáj, amelyeket 20×20, vagy 25×25 cm sor- és tőtávolságra ültessünk napos helyre, és csak mérsékelten öntözzük.

 

 

 

 

 

Az intenzív vörös színű paprikavirág, a szegélyként használatos kék virágú lobélia, a szintén kék virágú bojtocska vagy a dália napos helyen, tápanyagban, dús talajban, megfelelő öntözés mellett májustól egészen a fagyokig egyenletesen virágzik. A vízifukszia vagy ismertebb nevén Pistike és a fehér, rózsaszín vagy vörös virágú begónia inkább a félárnyékos helyet kedvelik.

 

 

 

Két jó tanács:

A virágágyak talaját két-háromévente javítsuk fel szerves istállótrágyával. Kertészetekben szagtalan állapotban lezárt zsákokban megvásárolható.

 

 

 

 

Egy alkalommal 16-25 kg trágyát, kötött talaj esetén a jó vízháztartás érdekében 5-10 kg tőzeget forgassunk be négyzetméterenként a talajba.

 

 

 

 

 

A piacokon gyakran már április elején megjelennek a palánták, de ne engedjünk a csábításnak, a kiültetésekkel várjuk meg a május elejét! Áprilisban, de akár május elején még lehetnek fagyos éjszakák, amikor összes munkánk egy csapásra kárba vész – különösen a Pistike, a gumós begónia és a paprikavirág érzékeny a fagyokra.

 

 

 

 

S. K.

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots