Élő, zöld fal az otthonunkban

Mit nevezünk növényfalnak?

A külső, vagy belső teret dekoráló olyan függőleges növényi élő fe­lületeket, amelyek a látványukkal olyan hatást képesek bennünk a szemlélőkben kelten, mintha ezek a zöld felületek magából a falból nőttek volna ki.

 

 

Kültéri alkalmazása az ilyen függőleges falaknak már régóta ismert a kertkultúrában, ám bel­ső térben, vagyis a lakberendezésben történő felhasználásuk, csak az utóbbi években vált divatossá.

 

 

A vizuális élményen túl hathatós segítség lehet egy ilyen élő, zöld fal az általa dekorált helyiség klímájának és levegőjének a tisztításra,

javítására. Mint köztudott a minél dúsabb levélzettel bíró élő növények nem csak a teret dekorálják, de az elhasznált széndioxiddal telített, nehéz levegőt oxigénné alakítják át.

 

Lakberendezők és kertészek hozzáértő közös munkával a kívánt helyiség jellemző tulajdonságait figyelembe véve a legmegfe­lelőbb megoldásokat tudják javasolni az erre igényt tartó, otthonát ilyen élő zöld fallal dekorálni készülő berendezőket. A lakberendezők ezeket a zöld falakat harmonikus keretbe foglalják az adott helyiség belső berendezésének az összképével, míg a kertészek hasznos, ápolási taná­csokat tudnak adni az ilyen élő, zöld falak fenntartásához és neveléséhez. Bátrabb bevállalók magunk is nyugodtan belekezdhetnek a hasonló elképzeléseik megvalósításához, ugyanis a nagyobb kertészeti árudák a tanácsadás mellett már sokféle kellékét árusítanak az ilyen élő,

Zöld falak megépítéséhez.

 

 

Kálnoky Aranka kertészmérnök

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots