Építs kertet – ültess fát!

 

 

Szeretnél egy napra boldog lenni? főzzél és egyél finom ételeket! Szeretnél egy évig boldog lenni? Házasodj meg! Szeretnél egy életre boldog lenni? Ültess fát, bokrot, virágot s ápold becsülettel a kertedet!

(évezredes kínai bölcselkedés)

 

Az ősz folyamán tervezett facsemete-ültetéseket most érdemes megtervezni, megkeresni a megfelelő helyüket a kertben. Ilyenkor kell, az ültetés előtt legalább egy héttel megásni az ültetőgödrüket, melyeknek legyen legalább 80 – 100 cm átmérője és 60-80 cm a mélysége. Ha a kiásott talaj tápanyagban szegény, dúsítsuk átszitált komposzttal, szerves – trágyával, de a ezek túladagolásával vigyázzunk!

Fontos tudni, hogy a korábban betegség miatt kivágott fák helyére ne ültessük ugyanazt a fafajtát, mert itt a talajban még jelen lehetnek a fára ártalmas kórokozók, kártevők. A gyümölcsfacsemeték ültetésének optimális időpontja az október, november ám, ha lemaradtunk volna az őszi ültetésről, amint a fagyos föld felenged, még most a kora tavaszias hónapokban pótolhatjuk. A csemetéket az ültetés előtt érdemes egy napra vízbe állítani, ültetés után pedig alaposan beöntözni.

Konténerben előnevelt gyümölcs – és díszfák ma már a kertészetekben könnyen beszerezhetők. Előnyük a drágaságuk ellenére, hogy tavasszal biztos a megeredésük és gyorsabban fejlődnek, hamarabb fordulnak termőre.

Molnár Csenge kertész

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots