Föld nélküli szobakert

Sokszor előfordul, hogy a munkánk több napra vidékre, vagy éppen külföldre parancsol, ilyenkor, nincsen, aki meglocsolja kedves szobanövényeinket

A szervetlen ültető kö­zeget „hidrokultűrát” éppen ezért találták ki.

 

HIDRÓKULTÚRA

 

 

 

 

Mit nevezünk hidrókultűrának?

Kimondottan “hidrokultúrás növények” nincsenek. Csupán abban térnek el a hagyományos változatoktól, hogy nem földben, hanem agyag granulátumban gyökereznek.Égetett agyag granulátum – különböző szem nagyságban meghallhatóság

Sok más előnye mellett kimondottan higiénikus. A gyakori átültetéstől is

megkíméli a kevés szabadidővel rendelkező növénybarátokat.Sikeresen nevel­hető hidrókultűrában pl. dracéna, aszparágusz, fla­mingó- és buzogányvirág (a képen), korallvirág, afri­kai ibolya, orchidea, kroton, csüngő ágú fikusz, valamint a begóniák, bromeiák, pál­mák, páfrányok és a kaktuszok sokasága.

HIDROKULTURÁS NÖVÉNYEK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilyen üveg terráriumban is nevelhetünk növényeket hidrokultűrában Földes szobanö­vényeinket is átállíthatjuk vízi kultúrás nevelésre. Kezdeti próbálkozásként jó eredményt várhatunk pl. az anyósnyelv­től. (pletyka)

Hidrokultúrás készletet kompletten és részenként is beszerezhetünk.

 

HIDROKULTÚRÁS NEVELÉS ZONÁI

 

Szükségünk lesz nevelőedényre, kaspóra, agyag granulátumra vagy hidrogélre, úszós vízmércé­re, továbbá megfelelő kevert, boltban készen megvásárolható tápanyagra.

Érdemes tudni:

  • A ki­sebb átmérőjű po­rózus agyag gömböcskék hosszabb időn át megkötik a nedvességet, míg a nagyobbak jobb szellőzést biztosítanak a növények gyökérzetének.
  • Amikor a vízmérce úszó­ja eléri a minimumjelzést, esedékes lesz a víz pótlása.
  • A növényeket közvetlen soha ne locsoljuk!TILOS A LOCSOLÁS

 

  • A növényeink táplálásához külön tápoldatozásra nincsen szükség, mert a negyed, vagy fél év alatt lebomló granu­látumok egyenletesen biztosítják a növényeink fejlődésé­hez szükséges tápanyagokat.

Egyszer kell elkezdeni és nem lehet abbahagyni.

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots