Gumós begóniák ültetése és gondozása

Városi lakások erkélyeinek, loggiáinak, teraszainak leghálásabb színpompás növényei. Ládába, ámpolnás edényekbe egyaránt ültethető. Egyszer kell a  megvásárolni, mivel a gumóját átteleltetés után,  évekig virágoztathatjuk.

 

 

Ezernyi színben és formában pompáznak ezek a világszerte közkedvelt növények. Virágai szinte világítanak a mélyzöld levelek közül. A nyári teraszok kissé kényes, de dúsan és folyton nyíló, cserepes, vagy ládás növényei.

 

 

Már a XVII.-században ismerték. Nevét San Domingó kormányzójáról, Michel Begonról kapta, aki akkoriban még álmodni, sem mert volna arról, hogy napjainkra ennek a gyönyörű, közkedvelt gumós virágnak hány fajtáját nemesítik ki a begóniát kedvelők népes tábora.

 

 

A virágjaik lehetnek egyszerűek, vagy teltek, nagyok, vagy sok apró, melyek egyaránt hasonlíthatnak rózsára, szegfűre, kaméliára. Sziromleveleik csipkések, fodrosak, vagy éppen csíkosak. A kék kivételével, szinte valamennyi színben viríthatnak.

 

 

Levelei húsos szárakon ülnek és épp olyan sokfélék, mint virágaik. Kúszó és futó fajtái rendkívül dekoratívak, főleg függesztett virágtartókban. Alálógó hajtásaikon dúsan ontják színes virágaikat.

Májustól a fagyok beálltáig virágoznak. Kevésbé napos helyen is jól érzik magukat, sőt egynémely fajtájuk kimondottan árnyékkedvelő.

 

Ültetésük, gondozásuk:

 

 

 

 

Gumókat kizárólag megbízható helyről vásároljunk! Az új gumókat áztassuk 1-2 órára gombaölő (rothadás gátló) folyadékba, esetleg rézgálic vizes oldatába.

Február- márciusban20-22 C° fokos helyiségben, enyhén savanyú virágföldbe előneveljük.

Április-májusban, a fagyok elmúltával balkonládákba, nagyobb edényekbe, esetleg más növényekkel társítva kerüljenek kiültetésre.

 

 

Növekedés alatt bőségesen öntözzük, de a fölösleges vizet minden esetben öntsük le a tányérjaikból!

Augusztustól- októberig mérsékeljük a locsolást, de azért kéthetenként továbbra is táp-oldatozzuk!

A fagyok kezdetekor a növényeket védett helyre visszük és a szárak leszáradása után a gumókat megszárítva szellős, száraz helyen átteleltethetjük.

 

 

Sok gyönyörűséget és örömteli elfoglaltságot jelentenek ezek a pompás gumós növények a család virágkedvelői számára. Városi erkélyek és lakótelepi lakások loggiáinak leghálásabb virágdíszei.

 

Horváth Tamás

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots