Gyepápolás: locsolás és fűnyírás

 

 

Hogyan ápoljuk a gyepünket, hogy üdén, zölden és egészségesen vészelje át a forró nyári hónapokat? Egyszerű: Gondos locsolással és szorgalmas fűnyírással.

 

A szakszerű locsolás a gyepápolás Alfája és Ómegája

Azzal mindenki tisztában van, hogy a nyári hónapok forróságában a növények bőséges locsolást igényelnek, még inkább az igényes gyepfelületek.

 

 

 

Ám azt már kevesen tudják megállapítani, hogy a locsolásból mennyi az elég és mennyi a sok? A szakértők szerint a leggyakoribb hiba, amit öntözés során elkövethetünk, hogy nem adunk elég vizet a szomjazó pázsitunknak. Az igényes kerttulajdonosok ugyan minden nap locsolnak, akár naponta még többször is, de e közben arra nem gondolnak, hogy a gyep, vagy az igényesebb pázsit üdesége, friss zöld színe közel sem a a szorgalmas locsolás gyakoriságától függ. Ugyanis a hőmérséklet, amikor 30-35 C fok között van, akkor a heti négy alkalommal történő locsolás (6-8 mm/m2) elégségesen fedezi a gyepfelületünk vízigényét. Ennél több víz, inkább károsítja, mintsem üdén, egészségesen tartja a kertünk zöld felületét.

 

 

 

 

Más a helyzet, amikor a napi hőmérséklet már 35 C fok fölé emelkedik, ekkor már szükséges naponta, akár többször is öntözni, akár 8 mm/m2 feletti vízmennyiséggel is. http://www.dewalt24.hu

 

 

 

Figyelem! Fontos tudni, hogy egy milliméternyi vízmagasság egy liter víznek felel meg egy négyzetméteren.

 

Bármilyen módszerrel is locsolunk, azt érdemes a kora reggeli, vagy a késő délutáni órákra időzíteni, amikor még -, vagy már, a napsugarak ereje ember és növény számára is elviselhető. Ilyenkor a növények is jóval kevesebb vizet párologtatnak el. A kert ugyanúgy, mint a házi kedvenceink igénylik a gazda gondoskodását, ezért, ahogy a háziállatainkat, a kertünket, főleg az egész évben gondosan ápolt gyepszőnyegünket hosszabb időre csak akkor hagyhatjuk magára, ha van, aki helyettünk a szükséges vízpótlást megbízhatóan felvállalja. Ennek hiányában automata öntözőrendszerrel biztosítjuk távollétünkben kertünk növényeinek kiváltképpen a gyepfelületének a rendszeres locsolását.

 

 

 

A fűnyírás sem különben…

Még a legnagyobb kánikulában sem hanyagolhatjuk el a rendszeres fűnyírást. A nagy melegben kéthetente, vagy akár hetente is lenyírhatjuk a füvünket, természetes csak akkor,ha utána  alaposan megöntözzük.

Figyelem! Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor és milyen mértékben nyírjuk kertünk ékének zöld szőnyegét. ugyanis a fű zöld-állományában tartalékolja a vizet, valamint a tápanyagszükségletének legnagyobb részét, ezért a fűszálak lekurtításának a mértéke egyáltalán nem mindegy a növény életében. A zöldfelületének nagyarányú vesztesége akár még a növény pusztulását is eredményezheti. A növénynek károsodás nélkül kb. az egyharmad része távolítható el, de a forró napokon, amikor a gyep megújuló képessége amúgy is csökken, érdemes ennél még magasabbra hagyni

 

A magasabb fűszálak a talajt maguk körül beárnyékolják. A töveik közelében az így kialakuló kedvező mikroklíma a növényeket ellenállóbbá teszi más kedvezőtlen környezeti hatásokkal szemben. Azonban figyelni kell arra is, hogy a fűszálak ne legyenek túl hosszúak sem. A sűrű gyep töve levegő hiányában könnyen befülled s idővel kipusztul és helyét a gyepfelületet t tovább károsító gyomnövények szaporodhatnak el.  Általában, a 7-8 cm-es tarlómagasság lehet az ideális.

 

 

 

Figyelem! A füvünk, hosszabb távollétünk, vagy utazásunk után a kelleténél jóval magasabbra nőne,lehetőleg ne  egyszeri  vágással nyírjuk a megfelelő hosszúságúra, hanem betartva az „egyharmad szabályt”, inkább több alkalom alatt igazítsuk a kívánt formájára.

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots