Gyümölcsök téli tárolása

Manapság gyümölcsöt három okból tárolunk otthon. Az egyik oka lehet, hogy terem a kertünkben és a fölösleget eltesszük télire, a másik oka, hogy a lakóhelyünktől viszonylag távol tudjuk csak megvásárolni, és a tárolóból sokkal kényelmesebb előszedni, min nap-nap után hazacipelni, harmadjára pedig azért kényszerülhetünk rá, mert vannak kedvenc alma- és körtefajtáink, melyeket csak az évek óta ismert, termelőtől tudunk egy tételben beszerezni.

Bár melyik tény miatt is kényszerülünk a gyümölcsök téli eltartására, rendelkeznünk kell hozzá jól szigetelt, télen-nyáron, egyenletes hőmérsékletet tartó pincehelyiséggel vagy kamrával, esetleg veremmel. (Szükség esetén a vízóra akna fagyhatár alatti része is megfelel erre a célra, min. 120 cm.)  A tárolás megkezdése előtt a helyiséget kitakarítjuk, a fölösleges lomoktól megszabadítjuk, és legalább kétszer a falait átmeszeljük. (Műanyag festék szóba sem jöhet, mert az elzárja a fal természetes szellőzését.) A mésztejbe tegyünk kevés rézgálicot, (l/1-2 g) így a nem kívánt penészgombák megjelenése is elkerülhető lesz. Szőlőaggató állvány 2×2 cm-es falécből. A szőlőfürtöt szőlőszárral együtt vágjuk.

 

Kisebb mennyiségű gyümölcsöt tárolhatunk lécezett- vagy rácsozott állványon is, oly módon, hogy a hibátlan gyümölcsöket szárral fölfelé, egymás mellé és mögé állítjuk a polcokon, de vigyázzunk, hogy közöttük legalább egy-egy ujjnyi távolság maradjon. Nagyobb mennyiségű gyümölcsöt léc- vagy műanyag rekeszben teleltetünk át. A rekeszeket soha ne béleljük ki papírral vagy bármely más nedvszívó anyaggal, inkább óvatosan ütődés mentesen helyezzük az almákat, körtéket egymásra. A nedves papír a legjobb táptalaj a penészgombáknak. Egyes szakemberek szerint, ellenben érdemes a gyümölcsök alá és fölé, polietilén fóliát helyezni, mert a tárolásuk során keletkező szén-dioxid ágy, még sikeresebbé teheti tárolásukat. A tárlóhelynek, hogy csodálatos illata legyen a gyümölcsök közt, helyezzünk el egy-két birsalmát is.

Az alma tárolása

Golden

Hazai fajták kivétel nélkül mind alkalmasak téli tárolásra, a nyári almáink kivételével. A Jonatán mellet a Starking, a Golden és a Húsvéti rozmaring is -szakszerű tárolás esetén- teljes egészében kielégíthetik a család téli vitaminszükségletét.

Tárolásra a „zöld érett” (zöldessárga) még kemény, de már beszíneződött gyümölcsök alkalmasak. Válogatáskor szedjük ki az ütődött, jégveréstől foltos, permetnyomos, sérült almákat, mert ezek a hibák csökkentik az eltarthatóságukat. Igyekezünk, a nagyjából egyforma nagyságú és érettségű gyümölcsöket egy ládába elhelyezni, és minél előbb hűvös helyre vinni.

Idared

A legkedvezőbb tárolási hőmérséklet a 0 és a +3 C között van, míg a levegő relatív nedvességtartalma 90% körül legyen. (Digitális nedvességmérők fotó- optikai szalonokban vásárolhatók.)

Alacsonyabb nedvességtartalmú helyiségben az almák ráncosodnak, aszalódnak. Ennek megelőzésére alkalmanként, párologtassunk, langyos vizet. Ellenőrizzük legalább hetente a ládákat, és a betegedő gyümölcsöket azonnal távolítsuk el.

Késő őszi és téli körték tárolása

Hardenpont

Az almával ellentétben, a körtét lehetőleg zölden szedjük, ha tárolni kívánjuk. A szeptember végén szedett őszi- és az október végén szedett téli körték alkalmasak erre a célra. A Bosc kobak, Hardy- és Diel vajkörte, Hardenpont, Téli esperes, Seress Olivér talán a leghosszabb ideig eltartható fajták a családi kamrákban.

A körte szedésénél vagy beszerzésénél még inkább ügyeljünk arra, hogy sérülésmentes legyen minden darab. A legkisebb benyomódás helyén is azonnal megbarnul, majd rövid időn belül megromlik a húsa.

 

Vilmos

Rekeszekben óvatosan, szárukkal fölfelé állítunk egy sort egymás mellé, majd erre fordítva- a szélesebb felével lefelé- az alsó sorban lévők közé, (kötésben) a második sor gyümölcseit helyezzük el.

A rekeszek közé és a körték alá helyezhetünk polietilén fóliát, mely ugyan úgy, mint az almánál, a keletkező szén-dioxidot visszatartja, és az a gyümölcsök további anyagcseréjét lassítja, ezáltal nő az eltarthatóságuk.

A tárlóhelyiség optimális hőfoka 0 és -2 C° között, míg a nedvességtartalma ebben az esetben is 90% legyen.

Bosc kobak

A sikeresen tárolt körtét fogyasztás előtt egy héttel vigyük legalább szoba-hőmérsékletű helyiségbe, hogy utó érjen.

Figyelem! Az így utó érlelt körtét 48 órán belül el kell fogyasztani, különben a húsa megbarnul és élvezhetetlen.

A csemegeszőlő tárolása

 

Hamburgi muskotály

Hegyalján a karácsonyi asztal elmaradhatatlan dísze és csemegéje, a kissé aszalódott, de annál finomabb szőlő. Nincs az a banán, narancs vagy akár más déli gyümölcs, melyet nagyobb élvezettel lehetne elnassolni az ünnepi vacsora után, mint a kamrából frissen leszüretelt; Erzsébet, Afuz Ali, Hamburgi muskotályos mézédes bogyói.

Január végéig eltartható még a Pannónia kincse és az Itália fajták. Csemegeszőlők tárolására a hűvös, szellős kamrák és pincék alkalmasak. Szemben az almával és a körtével a fürtök kevesebb nedvességgel is beérik, de erős aszalódás esetén a helyiség levegőjét a szőlő esetében is párologtatással, a kívánt mértékre visszanedvesítjük.

Pannónia kincse

A helyiség előkészítése, az előzőekben leírtakkal megegyező módon történjen, de a fokozott rothadás veszély ellen, még (légköbméter / 10 g ) kénlapot is égessünk el. Elégetés után a helyiséget egy napig hagyjuk zárva, majd jól szellőztessük ki.

Az egészséges fürtöket lehet csak jól eltartani, ezért szedéskor vagy vásárlás esetén körültekintően válogassuk át a fürtöket. Az apró éretlen szemeket ollóval vágjuk ki, a kirepedt szemekkel együtt. Szedéskor a kocsányon hagyjunk, T alakban túlnyúló, legalább 4-5 cm-es szárrészt, minél fogva az állványkeretre, vagy a kifeszített páros kötélre felakasztjuk.

Piros chasselas

Egy 120X60 cm-es faléc állványra melybe három sor (egymás fölött 25 cm távolságban) aggatólécet rögzítünk kb. 40-50kg szőlő lógatható fel.

 

Favorit

A kamra hőmérséklete lehetőleg legyen állandóan 2 C°, túlmelegedés esetén azonnal szellőztessünk, de soha ne legyen a tárolóban fagypont alatti hideg. A szőlőfürtöket naponta ellenőrizzük, a penészes szemeket vágjuk ki, de a legbiztosabb az egész fürt eltávolítása. Erőteljesebb rothadás esetén ismételjük meg a kénlapégetését. A szakszerűen tárolt szőlő még január végén is friss marad.

Csaba gyöngye

Jó tanács:

A tárolt gyümölcsből mindég a legszebbet fogyassza el, soha azt, amelyik rohadni kezd, mert ha mindég a hibással kezdi, soha sem fogja megismerni a hibátlan fenséges izét, zamatát.

Köszönöm figyelmüket.

Írta: Horváth Tamás

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots