Hobbikertészek figyelmébe

Útmutató az egészséges növények vásárlásához és a kertek védelméhez:

Akár hobbiként, akár hivatásként tekint rá: a kertészkedés egy igazán különleges elfoglaltság. Nemcsak összeköti Önt a természettel, de a növények ápolása, növekedésük nyomon követése, valamint a munka babérjainak learatása, a beteljesülés és siker egyedi érzését adhatja. Bár az újdonság és izgalom keresése során csábító gondolat lehet egzotikus virágokkal és növényekkel gazdagítania otthonát, kertjét, esetleg gazdaságát, fontos tudnia, hogy a határon túl vásárolt vagy külföldről rendelt példányok számos rizikót rejtenek magukban. A külföldről behozott növények ugyanis olyan betegségeket és károsítókat szabadíthatnak rá a helyi ökoszisztémára, melyek súlyosan veszélyeztetik a környezet egyensúlyát és egészségét, így az Ön életét is. A #PlantHealth4Life kampány segítségével az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), az Európai Bizottság és partnereik arra hívják fel a figyelmet, hogy milyen kockázatot jelenthet otthonára nézve az országon kívülről érkező növények ültetése, illetve azt is bemutatják, mely szabályok betartásával lehet elkerülni a bajt kertészkedés közben. 

Az online vásárlás veszélyei

A mai világban a külföldi növények és vetőmagok online vásárlására számos lehetősége nyílhat.  Azonban a sok lehetőség a nehéz ellenőrizhetőség veszélyét is magában hordozza, éppen ezért kiemelt fontosságú, hogy óvatosan és körültekintően járjon el internetes rendelései során.  Amennyiben online szeretné beszerezni kertjének legújabb lakóit, lényeges, hogy kövesse az EFSA tanácsát, és kizárólag olyan helyről vásároljon, ahol az eladásra kínált, külföldről származó növények rendelkeznek megfelelő növényegészségügyi bizonyítvánnyal.

Ilyen például a növényútlevél, amely a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) definíciója értelmében egy olyan hatósági címke, ami igazolja, hogy a vele ellátott növények az EU összes növényegészségügyi követelményének megfelelnek.  Az Európai Unión kívüli, azaz: 3. országból történő vásárlás során növényegészségügyi bizonyítvány kíséri a szállítmányt. A tanúsítványok jelenléte tehát kulcsszerepet játszik abban, hogy megóvja kertjét és tágabb környezetét a veszélyes betegségektől, illetve károsítóktól. 

A személyesen vásárolt növények is kockázatot jelentenek

Bár a kertészetekben és virágboltokban saját szemével meggyőződhet az egyes növények állapotáról, a legtöbb veszély még a jártasabb kertészek számára is láthatatlan.  Éppen ezért az üzletekben történő vásárlás esetén sem szabad félvállról venni a bolt és a kiszemelt példányok alapos ellenőrzését. Ha külföldön szeretne egzotikus virágot venni, akárcsak az online rendelések során, bizonyosodjon meg róla, hogy a kiválasztott növény rendelkezik az egészségügyi állapotát igazoló szükséges tanúsítványokkal.

A hivatalos tanúsítványok megléte biztosítja, hogy friss szerzeménye kertje és gazdasága, továbbá a hazai növényvilág egészségének tekintetében biztonságos választás.

 

TÜNDE BÉRES

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots