Méhek aranya
A méz édes ízét a nem kristályosodó gyümölcscukornak köszönheti. Azt meg, hogy milyen a zamata, azok az illóolajparányok határozzák meg melyeket a különféle virágok nektárjaiból a méhek gyűjtenek. A méz színe idővel sötétedik és csökken az aromájának gazdagsága, valamint a benne lévő enzimek és az illóanyagok mennyisége is. Ezért tanácsos frissen, lehetőleg egy éven belül elfogyasztani.
Attól azonban nem kell tartani, hogy a méz megromlik, ugyanis több ezeréves mézleletek is mérgezés nélkül elfogyaszthatók.
A méz süteményekben, teában gyakran használt édesítőszer, de a szépségápolásnak is nélkülözhetetlen kelléke. Jó hidratálja, ápolja a bőrt, Mivel sok antioxidánst tartalmaz a bőr öregedést lassítja, míg a pórusait tisztítja. A méz akár önmagában is, de egy kevés barna cukorral és néhány csepp citromlével kombinálva csodákra képes a fáradt bőrön.
A szem alatti sötét karikák, elég hozzá mindössze 20 perc pihentetés a felhordás utáni bőrfeleleten, nyomtalanul eltűnnek. A pattanásos bőrrel küszködőknek is egyik leghatékonyabb gyógyszere. Antibakteriális hatásával a a pattanásos bőrre vékonyan felkent méz jótékony, gyógyító hatású.
Óvjuk ezeket a hasznos rovarokat, mert nélkülük az „aranyukra” sem számíthatunk!
Szerző: Horváth Tamás
Kövess minket a Facebookon
Facebook