Kerti pihenősarok

Házunk egy további helyisége a lakókert. Az ilyen lakókerteknek egyik leghangulatosabb zuga, ahova bármikor félrevonulhatunk, magunkba maradhatunk a nélkül, hogy családtagjaink közül bárkit is megsértenénk, az maga a kerti pihenősarok.

 

 

 

A lakókert a kényeztetés színhelye, de csak akkor, ha a benne lévő bútorzat azon kívül, hogy jól mutat a barátaink szemében, még a komfortérzetünket is növelik.

 

 

 

 

Az ilyen kertrészek hangulatát fokozzák a lakás belsőterének berendezésével harmonizáló minden más kerti építmények (pergolák, szaletlik burkolatok, lépcsők) díszítmények (virágrácsok, virágtartók, padok, madáritatók, csobogók) a környező növényzet, mely véd a tolakodó tekintetektől, óv a széltől, huzattól s a perzselő napsütéstől.

 

Tévedés ne essék, ilyen zugot “pihenősarkot” azok is kiépíthetnek, akik csupán egy emeleti lakás logikájával rendelkeznek.

 

 

Amivel most kissé bővebben igyekszem foglalkozni s arról képeket bemutatni az a pihenőkert egyik leghangulatosabb része, vagyis a pihenősarok.

 

Hol található ez a hely a kertünkben? Egyszerű a válasz, ahol, amikor kimegyünk a kertünkbe, mindenkor jól érezzük magunkat. Nos, az ilyen pihenősarkokat csak is kertünknek az ily módon megtapasztalt részében érdemes kiépíteni. Vagyis azért, mert éppen odasüt a nap s így a tavaszi és őszi hónapokban ott a legkellemesebb ücsörögni, vagy éppen ellenkezőleg, a fák és bokrok lombjai alatt a tikkasztó nyár melegét könnyebb elviselni.

 

A kellően megválasztott kerti zúg minden korosztály számára sok élményt nyújthat. Kinek a napozás örömét, kinek az elmélyült olvasás zavartalan élményét, míg megint másoknak a melankolikus emlékekbe való elmerülést.

 

A pihenősarok, ha szép rálátásunk van egy tájra, épüljön a kert legmagasabb pontjára a panorámára néző tájolással. Ám, ha ilyen adottságokkal nem rendelkezik a kertünk, akkor keressünk valamilyen más látványosságot a hely hangulatának fokozására. Lehet ez egy szép évelőágyás, rózsalugas, bokorcsoport, kis kerti tó, csobogó. Legyen bármelyik megoldása is a pihenősaroknak, végül is mindegyik megoldással az otthonunk kényelmét és fényét növeli, önmagunk és családtagjaink örömére és megelégedésére

 

 

 

Benedetti Valentinó, kertépítész

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots