Kerti tennivalók télre

Beköszöntött újra az ősz, A tavaszi ültetést, majd a nyári betakarítást követően csábító lehet, hogy bezárjuk a kertkaput és hagyjuk, hogy a természet végezze a dolgát.

De biztos, hogy ez jó ötlet?

A válasz attól függ, hogy a tavasz beköszöntével ránk zúduló kerti munkák sokaságárara lesz – e elagg időnk és energiánk.

Néhány most elvégezhető munkajavaslatunk:

  1. A talaj megtisztítása, táplálása

A veteményeskertet vagy a magas ágyást érdemes a tél előtt a gazokból kigyomlálni.

Egyetlen módja annak, hogy megakadályozzuk a gyomnövényeknek további elterjedésüknek a kertünkben.

Figyelem! Az invazív gyomnövényeket, amelyek a vegetációs időszak alatt megtelepedtek az ágyásokban, eltávolításuk után ne kerüljenek a komposztba!

Az elfonnyadt zöldségeket, gyümölcsöket el kell távolítani, majd talajukat újra felásni a téli csapadék jobb elvezetése érdekében.

Az őszi időszakhoz a virágos- vagy veteményeskert trágyázása, vagy komposzttal való dúsítása is

hozzátartozik. Ezt a gyommentesítés után feltétlen végezzük el!  A z elfonnyadt szárakat és leveleket, ha komposztálni szeretnénk, a komposztáló láda mellé egy komposztaprító beszerzését javasoljuk.

  1. Az évelők visszavágása

Mielőtt a talaj megfagyna, az évelő virágaink tövét a hidegebb időben is rendszeresen öntözzük. A lágyszárú növényeink szárát a földig, 5-10 centi magasan vágjuk vissza és trágyában gazdag földel kupacaljuk fel. Így akadályozzuk meg, hogy a téli zord, szeles időjárás kárt tegyen a növények gyökerében.

A fásszárúakat, cserjéket, fákat ilyenkor kell visszametszeni. A lelógó, letöredezett ágakat,

elhalt levélzetet s a törzsből eltörő sarjakat most távolítjuk el.

A levágott növényrészeket érdemes felaprítani, ezek ugyanis kiváló komposztalapanyagok.

A talaj menti fagyok beköszöntével fagyérzékeny növényeink szárai körül alakítsunk ki mulcsból- és komposztból készült fagygátat, kupacot!

  1. A növények átteleltetése

A tavaszi hagymákat most kell kiültetni. A legtöbb hagymás növény, mint például: a tulipán, krókusz, nárcisz a gazdagon trágyázott, jó vízlevezetésű talajt kedvelik. Zsákos marhatrágya granulátummal minden igényük könnyen kielégíthető.

Figyelem! A hagymás, gumós növényeket, előírás szerinti megfelelő távolságra és mélységre ültessük!

Cserépbe ültetve, rendszeres gondozás mellett, az otthonunk díszei lehetnek a karácsonyi ünnepekre.

Nem csak a virágzó hagymák, de a dughagyma és a fokhagyma is most kerüljenek a megfelelő helyükre!  Ellenkező esetben kora tavaszra nem primőr termésünk.

Vannak ugyanakkor olyan évelő hagymák, mint például a dáliák vagy a kálák, amelyek a hideg

talajban elfagynak. Az ilyen virágzó hagymákat óvatosan szedjük fel s a gumóikról távolítsuk el a rájuk tapadt földet.

 

Biztonságos, sötét, száraz helyen, penészedés mentes helyen tavaszig tároljuk, majd a jó idő beköszöntével ültetjük vissza a kertbe.

A dézsás növényeket, mint például a leander, teleltessük világos, fagymentes helyen. Kiszáradás ellen időnkét kevés langyos vízzel öntözzük meg a tövüket.

  1. A kerti eszközök megtisztítása

Bár a legtöbb kertész tudja, hogy a szerszámokat egész évben érdemes tisztán tartani, mégis az aktív

kertészkedés idején erre kevés időnk marad. Az ősz remek alkalom arra, hogy némi figyelmet

fordítsunk ezekre a szerszámokra is.

A locsoló csövekből távolítsuk el a benne maradt vizet! A szerszámokat minden szennyeződést gondosan takarítsunk le! Amennyiben a fém részek rozsdásodnának, azokat csiszolópapírral vagy drótkefével dörzsöljük fémtisztára, majd olajozzuk le. A kapát és a lapátot egy finom fémreszelővel megélezhetjük, hogy tavasszal már ezzel ne kelljen foglalkoznunk. A metszőollóhoz ugyanerre a célra jól használható a fenőkő. A fűnyíró kését azonban érdemes szakműhelybe éleztetni. Ha mindezzel megvagyunk, az eszközök felületét vékonyan kenjük be olajjal s így tegyük el a helyükre.

  1. Legyen télen is állatbarát a kert!

A kert élővilágában számos hasznos állatot is találunk, amelyeknek sokat segíthetünk a hideg idő

átvészelésében. Az elhullott növényrészekből, száraz levelekből és ágakból rakott halmok megfelelő búvóhelyül szolgálhatnak a hasznos rovaroknak és sünöknek az átteleléséhez. Nézzük meg, hogy a tavalyi madáretetők még használhatók, vagy már szerezzünk be helyettük ujjakat. Amennyiben hibátlanok már most töltsük fel olajos magvakkal, de sohasem száraz kenyérrel!

A tavasz beköszöntéig rendszeresen gondoskodjunk a megfelelő mageledelükről, ellenkező esetben a segítségünkre szoruló madarak a fagyos időben éhen halnak, elpusztulnak.

Most ideje átgondolni, mi vált be és miben csalódtunk az elköszönő szezonban?

Amennyiben minden munkát elvégeztünk, itt az ideje, hogy egy pillanatra elgondolkodjunk azon, hogyan sikerült az elmúló kerti szezon. Érdemes ilyenkor számba venni a kerti munkánkban elért sikereinket, de a kudarcainkat is.

A teli hosszú estéket napokat használjuk fel arra, hogy időben megtervezzük a tavaszi kerti munkák sorrendjét és a jövő évi kertünk beültetési tervét. Hogy mit, mikor és hova ültessünk.

Gazdag termést és sok szép élményt és sikert kívánok a jövő évi kertészeti munkához.

Varga Dóra

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots