Kertünk meghitt pihenőhelyei

 

Tavasztól késő őszig – akár esik, akár fúj – a védett teraszon pihenni, kikapcsolódni, dolgozni kellemesebb, de egészségesebb is, mint egy bezárt lakásban. Ezért is mondjuk, hogy kertünk olyan szerves folytatása a lakkóterünknek, melyben a kert felé nyitott terasz a zsilip szerepét ölti be.

 

 

Mondhatjuk azt is, hogy egy lakókert – amennyiben annak bútorai, növényei, kaspói, rácsai, burkolatai és minden más berendezési és dísztárgyai is harmonikusan illeszkednek a kert és a belső tér stílusához – akkor az a pihenés és a kényelmes élet színtere.

 

 

 

Ügyeljünk tehát, hogy a lakókert köré ültetett növények; bokrok; évelők; egynyári virágok, de még a cserepesek is, ne csak szépek és illatosak legyenek, tegyenek eleget az olyan követelményeinknek is, minthogy; védjenek a kíváncsi szemektől; esőtől; széltől és a tűző nap sugaraitól is.

 

 

A kellemet és hangulatot fokozhatja egy kisebb díszmedence vagy pancsoló beépítése, ám, ha ezekre hely szűke miatt nem lenne lehetősünk, helyettük megteszi egy bármilyen kicsiny vizes élettér (tavacska) netán egy kis fogyasztású motoros pumpával üzemeltethető kerti csobogó. Ez utóbbiak alkalmasak a kedves énekes madarak itatására és más vízhez köthető élőlények megtelepedésére.

 

 

A lakókert szintje akkor ideális, ha egy síkban folytatódik a teraszon át a belső lakótérrel. Eltérő esetben lehet a lakótér síkjánál néhány lépcsőfokkal magasabban, de alacsonyabban is. Egy két lépcsőfoknyi színt eltolással, például építhető olyan divatos süllyesztett pihenőtér, mely széltől védett és így napozásra, társas összejövetelekre rendkívül alkalmas. Szélvédettségét élő sövénnyel, díszes kőfallal fokozhatjuk. Csapadékvíz elvezetésről azonban fokozottan kell gondoskodni!

 

 

A lakókert legideálisabb formája a falakkal körülhatárolt, fedetlen belső kert; az ókori Rómában is már divatos volt; átrium. Az ilyen belső kertek mikró klímája jóval kedvezőbb, mint a ház körül létesített kertekké. Azon kívül, hogy minden esetben szélcsendes, télen még néhány fokkal melegebb is a klímája, mint a kinti levegőé. Amennyiben a fényviszonyok is megfelelők, az ilyen belső udvaros kertekbe, akár még fagyérzékeny, egzotikus növényeket is kiültethetünk.

Akár még mediterrán kertet is építhetünk.

 

 

Kisgyermekes családok ideális választása. A gyerekek felügyelet nélkül játszhatnak a számukra kialakított játéksarok hintáin, mászókáin. , A szülő a kertre nyíló ablakon, vagy ajtón át fél szemmel bármikor figyelemmel kísérheti a csemetéi valamennyi tevékenységét. Az átriumos kert nagy előnyét Karácsony ünnepén látjuk csak igazán. A kert közepén felállított és megvilágított fenyőfa a lakásunk minden kertre nyíló bakából jól látható. Az ilyen látvány pazar ünnepi hangulatot áraszt.

 

 

 

A lakókert hangulatos része az e célra kialakított pihenősarok. Felmerülhet a kérdés: Hová kerüljön, a kert, mely részébe? Erre a saját tapasztalásunk ad helyes választ. A kertben élve tapasztaljuk csak meg kertünk különösen kedvelt helyeit. Van, aki a napsütésben, míg megint másoknak a fák árnyas lombjai alatt pihennek szívesen. Egy biztos, a kellő figyelemmel megválasztott kerti zug sok szép órával ajándékozhatja meg a benne pihenést, kikapcsolódást keresőket. A kiválasztásnál minden estben vegyük figyelembe a környező tájra való kilátás lehetőségét. A táj adott, tehát ehhez az adottsághoz kell igazítanunk kertünk beosztását, a házunk és kerti tereink arányait és azok valamennyi funkcióját. Amennyiben a telkünk rendelkezik igazán szép panorámával, akkor a lakókertünket feltétlen arrafelé tájoljuk. Ellenkező esetben a kert egy épített szép részlete felé legyen onnan a rálátás.

 

 

Ezek lehetnek; kerti tavak, csobogók, színes virágágyások s más kerti dísz és műtárgyak. Szép virágzó cserjék szemet, lelket gyönyörködtető színfoltjai lehetnek a virágok nektárját szívogató tarka pillangók színes serege is.

 

Jó pihenést és kellemes kikapcsolódást kíván:

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots