Készüljünk a tavaszi csapadékos időjárásra

 

A kora tavaszi időjárásra várva számos lehetőségünk adódik a lakásunkon belül és kívül, a kertünk körüli javításokra, valamint az új ötleteinknek a megtervezésére s mind ezekhez megfelelő szakértők megkeresésére. A csapadékmentes fagymentes, napsütéses napok alkalmasak arra, hogy rendbe tegyük idén is az ereszcsatornákat, és ismét felkészüljünk a csapadékos, esős hónapokra.  Itt az alkalom, hogy amennyiben még nincsen, most a meleg szobában megtervezhetjük kertünk teraszának és útjainak térkőburkolatát. Kijelölhetjük, hova ültetünk virágos bokrokat, vagy levelükkel díszítő, később árnyékot is adó fákat. Hol lesznek virágládák és hol kívánunk majd virágágyakat, esetleg zöldség, vagy gyógynövény ágyakat lekeríteni.

 

A kertünk otthonunknak az a része mely a környező természettel közvetlenül összekapcsol bennünket. Szerves része az életterünknek, ezért aztán kialakítására is kiemelt gondot kell fordítanunk. A tél elmúlása a tavasz közeledése megfelelő időtöltés arra, hogy a tervezgetésen túl az első konkrét munkálatokat is elvégezzük a házunk körül. A kora tavaszi hónapokban idén is megnövekszik a csapadék mennyisége, ezért mindenképpen fel kell készülnünk egy hosszabb ideig tartó esős, néha még havas időjárásra. Ellenőrizzük az ereszcsatornát! Tisztítsuk meg az ősszel lehullott s már korhadni kezdő falevelektől! Az elmozdult elemeket igazítsuk a helyükre, míg a sérült elemeket cseréljük ki. A csatornában csúszott, belógó cserepeket toljuk vissza a helyükre.

Amennyiben úgy döntünk, hogy elavult ereszcsatornáinkat lecseréljük, válasszuk a horganyozott fémlemezből készült rendszereket, amelyek ár-érték arányban nem csak kedvező termékek, de környezetbarát anyagból készülnek. Teherbírók és jól bírják a szélsőséges, szeszélyes időjárás körülményeit és váltakozásait. További előnyük, hogy forraszthatók, így minimális esélye van annak, hogy egy felhőszakadás esetén az illesztésnél szétcsússzanak s a csapadék víz a vakolatra csorogjon, azon foltot. idővel elszíneződést okozzon.

Az eső-vízelvezetés nem szakad meg az ereszcsatorna kifolyócsonkjánál.  Gondoskodnunk kell az onnan kiömlő csapadék víz további sorsáról is. Érdemes összegyűjteni a tavaszi olvadt hólevet, esővizet, a nyári száraz hónapokra. Erre a célra tökéletesen alkalmas egy nagy műanyag esővízgyűjtő hordó, vagy tartály. Akár mindegyikből több is.

Esővíz tárolásra, ha túlfolyóval építjük meg, a kis kerti tavak és madáritató medencék is jó szolgálatot tesznek.

A kertépítésben és szépítésben is hódítanak a természetes anyagból épült pergolák, szaletlik vagy terasz és útburkolatok. A natúr fa falburkolatok és útburkolatok a rattan, vagy fűz vessző, esetleg tömör fa kerti bútorokkal kiegészülve pazar látványt és kellemet nyújtanak a közöttük pihenést keresők számára.

 

 

A műkő vagy natúr beton burkolatok is esztétikus hatást kölcsönöznek a kert zöld felületének. Ez utóbbiak mellé már jobban illik a fémvázas kerti bútor a hozzá illő natúr bevonó anyaggal kárpitozott párnákkal, matracokkal és napernyőkkel.

Egy régi kínai közmondás: „Aki egy órára akar boldog lenni az tömje meg a hasát minden finomsággal, aki egy hétre, az vigyen magával asszonyt a házhoz, de aki egy életre szeretne boldog lenni az építsen magának kertet.”

 

 

Bár tőlünk távol élnek ezek a bölcs ázsiai emberek, akik még napjainkban is váljak ennek a népi bölcseletnek kissé sarkosan megfogalmazott igazságait. azt azonban mi európai emberek is bátra elfogadhatjuk tőlük, hogy kertünket a saját boldogságunkra és egy életre építjük.  A kert tervezése és növényekkel történő beültetése mivel sok esetben valóban egy életre szóló feladat, a megtervezése és kivitelezése feltétlen szakértelmet igényel. Erre a célra országszerte kiváló kertészetek, kertészek és kert tervező szakemberek állnak rendelkezésünkre. Neten keresve, munkájukat leinformálva egészen biztosan találunk számunkra megfelelő tervezőt és kivitelezőt.

 

Szántó Adrienn (kertésztechnikus)

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots