Kis tó a kis kertben

 A jól kiépített kerti tó nem kíván különösebb gondozást, ha azt megfelelően a kert egy árnyékosabb részében építjük ki kellő vízmélységgel és a Vízi világ természetes egyensúlyát biztosító flórával.

 

Kertünk kiemelkedő dísze lehet a mesterségesen épített kerti tó, melyet, ha szakszerűen és sikeresen telepítünk be vízinövényekkel, hamarosan megtelepednek az ehhez tartozó élővilág más szereplői is. Nyáron felüdítő érzés egy száraz levegőjű kertben az a mikroklíma, melyet egy pár négyzetméternyi vízfelület képes maga körül létrehozni. Páratlan élmény figyelni a korábban nem látott szitakötőket, békákat, Vízicsigákat, csíkbogarakat, molnárkákat vagy az odatelepített színes pontylazacokat (népiesen; aranyhalakat).

 

 

A jól kiépített kerti tó nem kíván különösebb gondozást, ha azt megfelelően a kert egy árnyékosabb részében építjük ki kellő vízmélységgel és a Vízi világ természetes egyensúlyát biztosító flórával.

 

 

Egy ilyen kerti tó  megépítéséhez igyekszek segítséget nyújtani néhány kép segítségével. Papíron tervezzük meg a tó formáját, fenékdomborzati kiképzését és válasszuk ki a beépítésre kerülő növényeket a vízmélység tűrésüknek megfelelően.

 

 

A papíron megtervezett tóformát a kertben kiválasztott helyen locsolótömlővel vagy vastagabb kötéllel méret szerint határoljuk körbe.

 

A leendő tó É-D, K-NY partjának vízmértékkel történő szintezése feltétlen szükséges.

 

 

Jelöljük ki a tó legmélyebb pontját és kezdjük el föld kitermelését oly módon, hogy az esetleges szintkülönbséget az innen nyert földdel tudjuk kiegyenlíteni.

 

 

A terv szerint a tó teljes területén alakítsuk ki a tófenék domborzati kiképzését. Ügyeljünk arra, hogy a tófenék természetes tömörsége sértetlen maradjon.

A tó végleges kontúrjának megfelelő kiképzést végezzük el, kiálló éles köveket, esetleges fagyökereket távolítsuk el. Helyüket agyagos földdel tapasszuk be.

Amennyiben tavunkat járható kőkocka átkelővel látjuk el, úgy azt most szintezzük be, a végleges fóliatakarás előtt.

 

 

A földmunkák befejezése után a tófeneket borítsuk egy-két centiméter vastag ipari vattapaplannal, hogy a kisebb domborzati egyenetlenségeket eltüntessük.

A tófóliát a tó hosszanti oldalával párhuzamosan terítsük ki, győződjünk meg arról, hogy a fólia nem sérült, nem lyukas.

 

 

A kellően átvizsgált fóliát terítsük végeleges helyére. (A tóhoz szükséges fólia méretét az alábbiak szerint számítjuk ki:

tóhosszúság cm + 2x tómélység cm + 2×30 cm tóperem

tószélesség cm + 2x tómélység cm + 2×30 cm tóperem.)

Amennyiben a fólia mérete kisebb, mint az általunk építeni kívánt tó nagysága, úgy azt a fóliához vásárolt speciális ragasztóval a helyszínen toldhatjuk meg.

 

 

A ragasztás műveletét megkönnyíti, ha a fólia ragasztandó részét deszkapadlóra helyezzük rá. Az esetleges kilyukadt részeket ekkor foltozzuk be saját anyagával.

 

 

A tó legmélyebb pontján a vízirózsák számára kaviccsal körbehatárolt, homokkal kitöltött ültető fészket készítünk. (Tavirózsa utólagosan is beültethető a tóba, ha azt előzőleg műanyag kosárba helyeztük el.)

 

 

A tó vízzel történő feltöltése kíméletes legyen. Ezt oly módon érhetjük el, hogy a locsolótömlő végét egy locsolókanna csőrébe dugjuk be, így a kiáramló víz kíméletesen oszlik szét a tófenéken.

 

 

Mielőtt a tóban a végleges vízszintet elérné a feltöltés a mocsárnövények részére kialakított zóna határát kavicsokkal zárjuk körbe. A tószegély és a kaviccsal határolt felületet fedjük zsákszövettel, erre öntsük a növények táplálásához szükséges földkeveréket, mert az így nem csúszik le a fóliáról.

 

 

Száraz állapotban kerüljük a fólián történő mászkálást. A növények beültetését lehetőleg 30-40 cm vízmagasságnál kezdjük meg, evvel csökkentjük a fólia kiszakadásának veszélyét.

 

A kockakő tipegőket- ha létesítünk ilyet –  a végleges feltöltés előtt óvatosan helyezzük el a már előre kipróbált helyükre. (A fahíd sokkal egyszerűbb megoldás.)

Az esetleges Vízi berendezéseket (szivattyúkat, spriccelő és szökőkutakat, világítótesteket) helyezzük el véglegesen és próbáljuk ki működőképességüket.

 

 

Állítsuk helyre a tó partjának megsérült gyepszőnyegét és a kijelölt helyekre ültessük el az odaillő cserjéket és növényeket, lehetőleg kerüljük a lombhullató fajtákat. A nyáron épített tavak vízébe az első feltöltés alakalmával feltétlen keverjünk bele a kereskedelemben kapható, az élő szervezeteket nem károsító algamentesítő folyadékot, valamint fertőtlenítőszert.

 

 

A víz letisztulása és a vízinövények vegetációjának beindulása után a vásárolt díszhalakat helyezzük el a tóban. Gondoskodjunk a vízforgatás rendszerességéről az erre a célra vásárolt mini szivattyúkkal, pumpákkal, spriccelőkkel, mini szökőkutakkal.

Egy éves szakszerűen telepített kerti tóra jellemző növényvilág.

 

 

Kívánom, hogy fáradságos munkájukat ilyen látvány koronázza.

 

Horváth Tamás

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots