Komposztáljunk, de miért is?

 

 

A komposztálás során keletkező jó minőségű komposzttalajba juttatása a legősibb talajjavító módszer. Olcsó és hatékony kerti és háztartási hulladék újrahasznosítás, és nem utolsósorban, tápanyagokban gazdag szervesanyag-forrás a növényeink számára.

 

 

 

  • A komposztálás költséghatékony. A kertben és a háztartásban keletkezett szerves hulladék legolcsóbb és legegyszerűbb újrahasznosítási módszere a komposztálás. Minimális összegért tudunk saját magunk készíteni vagy vásárolni komposztálót, aminek ezután már csak az előnyeit látjuk. A komposztáló a kert félárnyékos, eldugottabb helyére kerüljön.
  • A komposzt fokozza a talaj élővilág aktivitását. A jó minőségű, érett komposztban több milliárd mikroorganizmus található, amelyek a talajba visszakerülve javítják annak minőségét, pótolják a hiányzó tápanyagokat. Az érett, kijuttatásra alkalmas komposzt barna színű, morzsalékos állagú. Illata az erdei talaj és a gombák illatához hasonló.
  • A komposzt tökéletes tápanyag-utánpótlást biztosít a növényeink számára. A komposzttal dúsított talajban sokkal szebben és egészségesebben fejlődnek a növények. Szerves trágya lévén nem kell műtrágyákat alkalmaznunk a kertben. A komposztban számos olyan mikroorganizmus található, amely megvédi a növényeket a különféle kórokozóktól.
  • A komposzt nemcsak tápanyagokban gazdag, de rosttartalma is magas. Ennek köszönhetően remek a nedvességtartó képessége, így tökéletesen használható új növények telepítésekor, cserepes növények ültetésénél és magról vetett dísznövényeknél, zöldségeknél.
  • A komposztálóba kerülhet a levágott fű és a lehullott levelek is. A kertben keletkezett szerves hulladék kezelése sokkal egyszerűbb, ha van egy komposztálónk. A fűnyírás során keletkező fűnyesedék, az apróra vágott gallyak, ágak, levelek mind a komposztálóba kerülhetnek. Ne tegyük azonban bele az úgynevezett „gyümölcsmúmiákat”, a gyümölcsfákon fennmaradt moníliás gyümölcsöket. Ha túl sok az ősszel lehullott levél a kertben, tegyük nagy méretű zsákokba, majd amikor már kisebbre tömörödött, mehet a komposztálóba.

 

 

 

 

  • A szerves háztartási hulladék is újrahasznosítható. Nemcsak a kertben keletkező növényi részek kerülhetnek a komposztálóba, a legtöbb háztartási hulladékot a szemetes edények helyett inkább a komposztálóba dobjuk. Komposztálható a natúr papír, a zöldség- és gyümölcshulladék, a tojáshéj, a szálas tea. Ne kerüljön azonban a komposztálóba a fényes papírhulladék, a tea filter, a hal- és húsmaradék, a tejtermékek, a citrusfélék, és a háziállatok ürüléke sem.
  • Akár egy éven belül lesz komposztunk. Minél apróbbra vágjuk a növényi részeket, annál gyorsabban megy végbe a komposztálás folyamata. Rengeteg időt spórolhatunk egy kerti aprítógéppel, amelyik erőteljes benzin- vagy elektromotorával és innovatív vágórendszerükkel egy szempillantás alatt értékes mulcs – vagy komposztanyaggá varázsolják mind a fás, mind a lágy szárú kerti hulladékot. A komposzt forgatása, keverése szintén gyorsítja a komposztálást, de ugyanígy jó szolgálatot tehetnek az olyan apró élőlények, mint a földigiliszták, százlábúak, ászka – rákok. Mielőtt a kertben használnánk a komposztot, érdemes átrostálni, ezáltal a kártevő rovarok és azok lárvái, valamint a nagyobb növényi részek nem kerülnek vissza a talajba.

 

 

 

A környezettudatos otthon egyik alapja, hogy komposztálunk. A háztartásban és a kertben keletkezett szerves hulladék újrahasznosításával, sokkal kevesebb (akár 25%-kal kevesebb) hulladékot dobunk ki a szemetesbe, ezzel is óvjuk környezetünket.

 

Beh Mariann Still kertészeti szakértője

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots