Koratavasz a kiskertben

Március a vetés hónapja, ilyenkor dől el, hogy milyen ügyesen és jövedelmezően gazdálkodunk. – A zöldségesben e hónap elején elvetjük a petrezselyem, sárgarépa és mák magját, valamint megkezdjük a borsóvetését is, melyet kéthetenként megismétlünk, hogy hosszú ideig szedhessük cukor ízű, csodálatos terméseit.

 

 

A kiskert ősidők óta ellátja a családok zöldségszükségletét, de innen kerül korai gyümölcs és friss virág is az asztalra, s ha akad fölösleg, akár még a piacra is jut belőlük.

Nem közömbös tehát, hogy kertünket hogyan rendezzük be, miből mennyit termelünk, s mikor mit vetünk. Március a vetés hónapja, ilyenkor dől el, hogy milyen ügyesen és jövedelmezően gazdálkodunk. Amikor a kertet felástuk és a földet kellőképpen megmunkáltuk, ágyásokra osztjuk, lehetőleg zsinórmérték segítségével.

 

 

Ezt úgy a legcélszerűbb elkészíteni, hogy két kihegyezett botot leszúrunk az általunk kijelölt ágyás hosszanti oldalának két végére és e botok közé kifeszített zsinór mentén kb. 120 cm szélességben 10 cm-nél nem magasabban, kis halmokat készítünk gereblye segítségével.

 

 

Magasabb már sírhalom lenne, alacsonyabbat pedig egy kiadósabb tavaszi eső könnyen elmosna. Az ágyások között útnak legalább egy lábnyi távolságot hagyjunk szabadon, ahol majd közlekedünk és ahonnan a locsolást, egyelést, gazolást, szüretelést kényelmesen elvégezhetjük.

 

 

Ügyeljünk arra, hogy ugyan azon ágyásba, ugyan azt a zöldséget egymás utáni években többször, soha ne ültessük, mert az ágyásunk talaja könnyen kifáradhat és az a minőségi termés, rovására mehet. Minden évben az ágyásaink földjének legalább egyharmad részét frissen trágyázzuk meg, jól érett marhatrágyával, vagy az előző évben – magunk érlelte – komposzttal.

 

Egyszerű komposztáló kaloda használt raklapokból.

 

Éppen ennek érdekében jó, ha minden kiskert tulajdonos, egy kevésbé látszó, viszonylag árnyékos részen komposzttárolót épít, és az év folyamán összegyűlő konyhai hulladékból, a lenyírt fű kaszálékából, elnyílt virágok száraiból és más növényi részekből, a következő évre szükséges földjavító adalékot maga állítja elő. (A komposztálás szakértelmet kíván, ezért e fontos kiskerti munkával külön részben foglalkozunk.)

 

 

 

A zöldségesben e hónap elején elvetjük a petrezselyem, sárgarépa és mák magját, valamint megkezdjük a borsóvetését is, melyet kéthetenként megismétlünk, hogy hosszú ideig szedhessük cukor ízű, csodálatos terméseit.

A cukorborsó ültetése:

Kifeszített zsinór mentén kis kapával 2 cm mély árkokat húzunk – a vetőmag zacskóján feltüntetett távolságban – egymás mellett az ágyás hosszanti irányában, és ebbe szórjuk, egyenletes elosztásba a szemeket. A földet két oldalról gereblyével ráhúzzuk és a barázdákat belapogatjuk, hogy a locsolóvíz vagy az eső, ne tudja a szemeket a földből kiforgatni.

 

 

A februárban készített melegágyban, már szépen hajtanak a zeller, a paradicsom palántáink. Ne feledkezzünk meg a rendszeres szellőztetésükről, fagyos napokon pedig a takarásukról. Amennyiben, mégsem készítettünk volna melegágyat, akkor most itt az ideje, hogy faládába vessünk a kényesebb zöldségfélék magjaiból, hogy mire a fagyok elmúlnak, legyen mit kiültetni a kiskertünk ágyásaiba.

 

 

A faládákat ablakba, verandára – akár cserepes dísznövényeink közé is – nyugodtan elhelyezhetjük, csak arra vigyázzunk, hogy a kikelő kis növények elég fényt kapjanak, mert ellenkező esetben, könnyen felnyurgulnak és tönkremennek.

 

 

A borsóval egy időben duggatjuk el az újhagymát, ezt is hetenként megismételve. Az ágyások szélére, pedig saláta palántákat ültethetünk, egymástól legalább 30 cm távolságra. A retek vetésének is eljött az ideje. Márciustól kezdve, a fajták váltogatásával szinte egész tavaszon és kora nyáron át szedhetünk friss retket a család asztalára.

 

 

 

A gondos gazda a gyümölcsösét is éber szemmel figyeli. Az újonnan telepített fácskák vesszőit hosszuk egyharmadával visszametszi. A termőfák közül az őszibarack az, amelyet minden körülmények közt ilyenkor meg kell metszeni, ha azt akarjuk, hogy nagy szemű, szép termést kapjunk, de szakértelem hiányában, nehogy véletlenül a következő évi termővesszőket is eltávolítsuk, mert akkor bizony csak két év múlva ehetünk barackot ugyanarról a fáról.

 

 

A metszés szakembert igényel, ezért erre a munkára inkább fogadjunk hozzáértő kertészt, mintsem évekig sirassuk fáink koronáit és elmaradt gyümölcseit.

Amennyiben még nem tisztogattuk meg fáinkat és még nem permeteztünk, ne halogassuk e munkákat, mert a márciusban hirtelen jövő felmelegedés esetleg korán kipattinthatja a még szunnyadó rügyeket és akkor az erősebb hatású lemosó permeteknek búcsút mondhatunk.

 

 

 

A kipattant rügyeket egyes permetezőszerek bizony könnyen megégethetik, aminek következménye a virágok és a levélkezdemények teljes elhalása. Ugyan később az alvó rügyekből lesznek majd új levelek és friss hajtások, de termésre már csak jövő évben számíthatunk. A permetező szerek tulajdonságáról minden esetben kérjük ki az eladó szakember véleményét!

 

 

 

A virágoskertet sem hagyjuk gondozatlanul, mert csak úgy lesz szép a kertünk, ha már most megvetjük az alapját. A szép virágoskerthez rengeteg a szakirodalom, de egy lényeges dologra mégis felhívnám kedves olvasóim figyelmét. Itt is igaz az a mondás, hogy: „Néha a kevesebb több”.

Ne akarjunk minden virágmagból egy zacskóval elültetni, mert abból csak egy nagy összevisszaság lesz, hanem helyette színfoltok szerint komponáljuk meg virágoskertünk összképét és bennük, a különböző időkben nyíló virágaink helyét. Mind magasságuk, mind színük, mind virágzásuk és szavatossági idejük a szakboltokban vásárolt magvaknak a tasakjain feltüntetésre kerülnek. Lejárt szavatosságú magokat még leárazva se vásároljunk!

Márciusban hozzuk rendbe a már kint lévő növényeinket és a kerti évelőkről vágjuk le az elszáradt tavalyi leveleket és növényi szárakat. A gyepről gereblyézzük le a maradék trágyadarabokat és dobjuk a komposztra.

 

 

A rózsákat kibontjuk és kitányérozzuk. Ahogy az idő engedi, szakszerűen megmetsszük, és lemosó permetezésükkel védekezünk a gomba és rovarkártevők ellen. Ahogy a népi bölcsesség mondja: „ A gazda szeme hizlalja a termést ” – ez így igaz. Hiszen ha jól odafigyelünk kiskertünk napi teendőire, biztos, hogy egész évben nagy boldogság lesz az a    kiskert.

 

Győrffy Rozália

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots