Legyen mindig zöld!

Mindig üde zöld képet mutató füves területnek a fenntartása lehetetlen rendszeres fűnyírás, megfelelő öntözés, gyomtalanítás, valamint a tápanyagok időben történő visszapótlása nélkül.

Kezdjük az öntözéssel!

A rosszul öntözött fűfelület sosem lesz olyan látványos, mint amilyen látványt a fűmag elvetésekkor megálmodtunk.

Lehet túl sokat, túl keveset vagy éppen rossz időpontban öntözni, de ezeket az öntözési módozatokat jobban tesszük, ha elkerüljük.

Egy igényesen gondozott fűfelület öntözéséhez hetente 15 – 20 mm víz szükséges. Természetesen ez az érték időjárástól és hőmérséklettől függően változhat. Forró nyári napokon kora reggelenként, vagy kora esténként, akár még az 55-60 mm sem magas érték, amíg esős napokon akár még a 15 mm is sok lehet.

A kora reggeli vagy a naplemente utáni kora esti órák a legalkalmasabbak a füves felületeknek a  locsolására.

Nyáron, ha nagy a forróság naponta akár két alkalommal is locsolhatunk.

Bár a késő esti öntözés azzal a veszéllyel járhat, hogy a hosszú időn át nedvesen maradt fűszálak   elgombásodhatnak, foltokban a fűfelelet kisárgulhat.

Egy kisebb kertben nem feltétlen szükséges drága automata öntözőrendszert kiépíteni. Az ilyen kis felületek locsolására kiválóan alkalmasak a körforgó locsolók, vagy a „bólongató” sávos öntözők.

Ezeken a locsolófejeken egyszerűen beállítható az öntözendő területnek a határai.

A szakszerű és rendszeres fűnyírás éppen olyan fontos feladat, mint a szakszerű, igényes öntözés.

Első és legfontosabb, hogy ismerjük az elvetett és kizöldült fűmag ideális vágási magasságát.

Forró nyári napokon az ideális vágási magasság felső határáig nyírjuk csak vissza a fűszálakat. A maximális fűmagasság árnyékolja a fűtövek körüli talajt s ezáltal csökken a tövek gyors kiszáradásának a lehetősége.

Figyelem! Akár elektromos, akár benzines, akár kézi fűnyíróval végezzük a fű nyírását azt mindig szakszerűen élezett késsel végezzük! Csorbult késel nem vágjuk, hanem csak roncsoljuk a fűszálakat melyek aztán gombásodnak és végül elszáradnak.

Gyakran és rendszeresen gyomtalanítsunk!

A gyomok sajnos a fűtövek ellenében sikeresen versengenek a tápanyagért és a nedvességért. Ezért rendszeresen tartsuk szemmel ezeknek a kártékony növényeknek a felbukkanását s esetleges elburjánzását.

Bár kertészeti áruházak polcosain sokféle vegyszeres gyomirtó található, kisebb zöldfelületek gyommentesítéséhez ilyen vegyszerekkel ne mérgezzük a környezetünket! A gyomokat, amikor előbújnak egy éles, hegyes késsel, vagy erre a célra megvásárolható kiszúróval különösebb erőfeszítés nélkül eltávolíthatjuk.

Tápanyagok rendszeres visszapótlása is kulcsa a szép és mindig üdén zöld füves felületeknek.

Fő szempont legyen, hogy a növekedési csúcsidőszakban ne tapizzuk túl a fűtöveket. A gyakori tapizás sietteti ugyan a fűszálak növekedését, de csakis a gyökérzet növekedésének terhére. Ennek elkerülésére nyári hónapokban csak alacsony nitrogéntartalmú keveréket válasszunk tápanyagpótlásra.

Szerencsés Bálint (kertész)

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots