Lépcsők a kertben

 

Van amikor kényszerből, de van amikor csak az egyhangúság elkerülése végett, lépcsőt építünk a kertünkbe. Nem mindegy, hogy miből, s nem mindegy, hogy annak képe, hogyan illeszkedik a meglévő táj összképébe.

 

Egy ilyen öreg kerti lépcső, amelyet mindkét oldalon dús növényzet szegélyez, biztonságosan és kényelmesen járható, de a szemnek is gyönyörködtető látvány.

A kerti lépcsőnek nemcsak célszerűnek, hanem esztétikusnak is kell lenni. Fontos szempont, hogy megjelenésében harmonikusan illeszkedjen a ház, a terasz és a kert összképébe. Építéskor ma már sokféle anyag közül válogathatunk. Lépcsőt építhetünk fából, kőből, betonból, de fagyálló téglából is. Lényeges szabály, bármiből is építjük; minél alacsonyabbak az egyes lépcsőfokok, annál kényelmesebben és biztonságosabban járható a lépcső. Lépcsőkkel egyébként egy sík kert is érdekesebbé, mozgalmasabbá tehető.

 

 

Egyrészt a lépcsők nélkülözhetetlenek a kertben, hiszen a szintkülönbségeket valahogyan át kell tudnunk hidalni, másrészt ilyen szintkülönbségeket mesterségesen is kialakíthatunk egy unalmas, sík felületen, melyen a jól megtervezett, szép és kényelmes lépcső a kertünk egyik dísze is lehet.

 

Szokatlan, de igen dekoratív ez a lépcső.

Nem mindennapi kombinációa lpfából és  kőlpokből készült lépcső.

 

Mire érdemes odafigyelni egy kerti lépcső létesítésénél?

• Minél szélesebb és laposabb egy kerti lépcső, annál szebbnek tűnik.

Minden kerti lépcsőt egy enyhe ív még érdekesebbé teszi. Amennyiben egy hosszabb lépcsősoron közbeiktatunk egy szélesebb lépcsőfokot, akkor az a lépcsőfok azon kívül, hogy kitűnő pihenő lesz, még lehetőséget is kínál egy kényelmes pad, esetleg egy hulladékgyűjtő, vagy valamilyen dézsába ültetett dekoratív dísznövény elhelyezésére is.

 

 

Az alapanyag kiválasztásának kérdése ízlés és persze a pénztárca kérdése. A választék és a kínálat viszonylag nagy a kertészeti árudákban és építőanyag kereskedésekben

Egy parasztház kertjében például jól mutathat egy falépcső, melyet talpfából, cölöpökből esetleg rönkökből is megépíthetünk. A fát azonban minden esetben (impregnálni) gombásodás elleni védelemmel szükséges ellátni, így azok korai korhadását elkerülhetjük.

Egy szépen beépített kertben igen dekoratív lehet a különféle terméskövekből épített lépcsősor. Hibájuk, hogy kisebb kertekben a megjelenésük könnyen tűnhet robusztusnak. Elemben időt álló, de valójában igen költséges anyag. A megmunkálása és beépítése feltétlen szakembert igényel.

 

A sziklakert mellett ideális a mészkő lap okokból készült lépcső. Figyeljünk arra, hogy a kövek viszonylag egyenes járófelületet adjanak.

A gránit a drágább alapanyagok közé tartozik. A járólapok nagyobb gránitlapokból, míg a lépcsőfelület többi része kisebb darabokból van kirakva.

 

A betonelemekből épített lépcsősorok viszonylag olcsóbbak, takarosak, könnyen formálhatók, de ugyanakkor a megjelenésük az összképben kicsit „unalmas”. Alacsony cserjebokrokkal, évelő virágtövekkel ez a fajta unalmasság könnyen vidámabbá varázsolható.

A járóköves lépcsők; lehetnek terméskőből és betonból. Minél kisebbek a járókövek, annál könnyebb belőlük a kanyarodó és ívelt lépcsősort elkészíteni.

 

A  teraszhoz esztétikusan illeszkednek az enyhén ívelt lépcsőfokok. Még az igazán hozzáértők számára sem kis feladat az ilyen lépcsőnek az  elkészítése.

A lépcső funkciója a könnyű járhatóság. Minden lépcsőfok meredekségének az átlagos lépéshosszhoz kell idomulnia. A képlet így a következő: 2x a lépcsőmagasság + 1x a lépcsőfelület szélessége = 65cm.

Példával:

15 centiméteres lépcsőfokmagasság mellett az ideális lépcsőfelület 35 centiméter széles. Ugyanis; 2×15+35=65cm. Kerti lépcsőknél a legideálisabb lépcsőfokmagasság 12-15 cm. Alacsonyabb fokoknál sokkal több helyre van szükségünk, nem is beszélve arról, hogy az ilyen alacsony lépcsőfokok, talán még baleset veszélyesebbek, mint a magasabbak. A pihenők kialakításánál is vegyük figyelembe az átlagos lépéshosszt, vagyis a rendelkezésünkre álló hely figyelembevételével 65 – 130 vagy 195 cm-es pihenőket építsünk.

 

Impozánssá válik lépcső, ha jobbról és balról virágok övezik.

 

Dekoratív növények elhelyezésével az olcsóbb alapanyagból készült lépcsők is szemet gyönyörködtetőek lehetnek. Igen bájos a kerti lépcső megjelenése, ha jobb és bal oldalán alacsony sziklakerti bokrok, például; pázsitviola vagy ikravirág díszlik. Nem túl szűk lépcsőknél palástfűből vagy fátyolvirágból, akár még virágos illatfelhőt is varázsolhatunk azok szegélye mellé.

 

Magas növésű virágokat vagy kisebb cserjéket mindig csak a lépcső egyik oldalára ültessünk!

A magas szegélynövényzet erősen beszűkíti a lépcső valós szélességét. Járóköves és termésköves lépcsőknél a széles résekben gyakran megtelepszenek különféle növények, virágok és füvek. Ennek megvan a maguk bája, mert egészen természetesnek tűnnek. Ám ezek a növények, ha olyannyira elburjánzanak, hogy a lépcsőszerkezetet veszélyeztetnék, vagy a járást akadályoznák, akkor vágjuk ki, vagy vissza őket.

 

 

Gyakran használt jó pár éves lépcsők ki vannak téve bizonyos mértékű kopásnak, elhasználódásnak, ezért évente vizsgáljuk meg, legalább egyszer, tavasszal minden kerti lépcső állagát!

 

Meredek lépcsőknél megfontolandó egy korlát felszerelése. Egy lakatos vagy asztalosmester akár méretre szabottan is megépíti.

 

Mire ügyeljünk:

• A fa lépcsőfokok meglazulhatnak, vagy akár el is korhadhatnak. A hibás elemeket meg kell erősíteni, vagy ki kell azokat új elemekre cserélni.

• A terméskő lépcsőfokok billeghetnek, kimozdulhatnak eredeti helyükről. Amennyiben az alapjuk felfagyás következtében meglazult, emeljük ki a töredezett, felfagyott darabokat és a fagy el múltával ágyazzuk be újra a járófelületet, híg betonba.

 

 

• A betonlépcsőfokok elülső éle gyakran letörik. Ezt is orvosolni kell. Amennyiben nem lehetséges javítani, úgy helyezzünk a hibás lépcsőfok elé más anyagból, például; klinkertéglából takaróélet.

 

Az első ábrán  minden egyes lépcsőfok habarcságyban fekszik és minden lépcsőlap fedi a másikat. (a) terméskőlap; b) habarcs; c) sóder; d) kváderkő)

A második ábrán csak az elülső éllapok vannak habarcságyban. (a)terméskőlap; b)beton; c) homok; d)sóder; e) burkolatkő)

• A lépcsőn, ha megtelepedett a moha az esős időben veszélyes lehet. Ugyanis igencsak csúszóssá válhat az ilyen mohás járófelület. Ez esetben a mohát sürgősen távolítsuk el drótkefével.

 

 

Amennyiben valaki új lépcsőt szeretne a kertjében építeni, három dologra hívnám fel a figyelmét:

1. A megfelelő meredekségre és méretezésre (lásd előzőek)

2. Arra, hogy az esővíz megfelelőképpen legyen elvezetve a lépcsőtől. A csapadéknak oldalra kell lefolyni, máskülönben a járófelület télen felfagy és balesetveszélyessé válhat.

3. A lépcsőfokokat tökéletesen kell aláalapozni. Az előre gyártott elemekből készített lépcsők általában súlyosak, ezért ezeknél a döngölt kavics alapzat szükséges, mely fölé vékony homokréteget szórunk. A járókövekből és a külön lapokból álló lépcsőket azonban szilárd habarcságyba, vagy gyors-betonba szükséges ágyazni.

 

Veszélyessé válhat a kerti lépcsőn az ősszel felgyülemlett lomb. Rendszeresen takarítsuk

a lépcsőt!

A kerti lépcsőkön biztonságosan kell tudni közlekedni, ezért arról, ősszel seperjük le teljes egészében az elszáradt leveleket!

Kaparjuk fel a járófelületen elburjánzott mohát!

Falépcsőknél figyeljünk a korhadt, csúszós részek kijavítására!

Meredek lépcsőknél szereljünk fel korlátot, főleg ha öreg, vagy mozgáskorlátozott emberek, netán gyerekek azt gyakrabban használják!

Minden lépcsősorvégződésben lámpának kell világítani! Hosszabb lépcsősornál fent és lent is kötelező a kivilágítás.

Figyeljünk arra is, hogy a lámpák fénysugarai lefelé világítsanak, s ne vakítsanak.

 

Egyetlenegy lépcsőfokot beépíteni a kertben nem igazán ajánlott, mivel abban legtöbb szőr csak megbotlunk, ezért az ilyen kicsiny szintkülönbség esetén egyáltalán ne építsünk lépcsőt, inkább töltsük ki a zavaró szintkülönbséget földdel és ültessük be növényekkel.

 

Köszönjük figyelmüket.

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots