Madarak téli gondoskodásáról

 

Jönnek a fagyos éjszakák és a dermesztőn hideg reggelek. A nem is olyan régen még madár énektől hangos kertek lassan elcsendesednek. Egyre kevesebb táplálókhoz jutnak bokraink, fáink önkéntes munkát végző tollas kis karbantartói. Most rajtunk a sor. Az egész évi munkájukért cserében a hideg téli napokon magvakkal és gyümölccsel pótoljuk az ilyenkor már hiányos természeti forrásokból beszerezhető táplálékaikat. De…

 

Figyelem!

A madarak, ha egyszer felfedezik az élelemmel teli etetőt, oda nap, mint nap visszajárnak Akár évente is visszatérnek ugyanarra a helyre. Ezért, ügyeljünk arra, hogy az etetőben, mindig legyen kihelyezve kellő mennyiségű élelem. A kis termetű madarak számára létfontosságú, hogy a leghidegebb napokon elegendő táplálékhoz jussanak, Az etetőre járó kistestű, gyakran alig 4,5 – 10 grammos kis testtömegű madarak számára a -10 C alatti hőmérsékleten a túlélés gyakran attól függ, hogy energia tartalékjaikkal képesek – e átvészelni a fagyos éjszakát. Másnap reggel, ha nem jutnak időben kielégítő mennyiségű és minőségű táplálékhoz, talán éppen azért, mert elfelejtettük előző este feltölteni az etetőjüket, könnyen lehet, hogy a következő éjszakát már nem vészelik át és elpusztulnak.

Mivel etessük a madarainkat:

Madárkörökben a legnépszerűbb téli eleség az apró szemű, nyers, fekete napraforgómag. Keverhetünk közé kölest, muhart, de vásárolhatunk kész keverékeket is.

Néhány faj, például a sármányok, rigók és a pintyfélék inkább a földön keresik a táplálékukat, ezért az etetőn kívül, hótól mentes helyre is érdemes kiszórni ezekből a magvakból. Az olajos magvak mellett az állati zsiradék is fontos táplálékuk.

Figyelem!

Kerüljük a sózott termékeket, helyettük vásárolhatunk faggyú és magok keverékéből álló cinkegolyót, vagy akár mi magunk is készíthetünk ilyen golyókat házilag, ha hozzájutunk marhafaggyúhoz a hentesnél.

Megfelel az is, ha lágy sajtot, avas vajat teszünk az etetőjükbe ügyelve arra, hogy a macsekok ne érhessék el ezeket a finomságokat.

Az olajos magvak és állati zsiradék mellett gyümölccsel, elsősorban olcsóbb almával is etessünk. Ezeket lehetőleg kockázzuk fel apró darabokra, vagy félbevágva szúrjuk fel bokrok ágcsonkjaira. Néhány szem a talajra is jusson belőle!

Figyelem!

Soha ne adjunk az énekesmadaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, kekszet, ropit vagy csipszet, mert ezek a gyomrukban megerjednek és bélgyulladást okoznak.

Az etetés mellett az itatásról se feledkezzünk meg. A tartós fagyok idején a madaraknak az ivóvíznek a megtalálása is gondot okoz. Nem szükséges, hogy állandóan legyen friss vizük, elég, ha reggel és délután, legalább két alkalommal jég mentesítjük az itatóikat és azokat utánatöltjük friss csapvízzel. Télen érdemes erre a célra egy nagyobb, lapos műanyagtálat használni, ugyanis ebben a jég nem tud kárt tenni és a madarak enyhébb napokon, még fürdeni is tudnak benne.

A madarak nevében is köszönöm a figyelmüket:

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots